4-minutni AZOT MONOKSID TRENING koji Elle MacPherson primenjuje svakog dana

Ako ga preporučuje supermodel i well-being influenserka Elle MacPherson, poznata pod nadimkom The Body, zašto i mi ne bismo svoje telo “počastili” nečim što se popularno naziva azot monoksid trening? S obzirom na to da traje svega 4 minuta, zaista nema razloga da njime ne boostojemo proizvodnju ove supstance u svom organizmu! Ispod sledi objašnjenje zbog čega je azot monoksid koristan, ali najvažnije je da znate da je sam trening izuzetno jednostavan i da vam nije potrebno da budete u odličnoj fizičkoj kondiciji da biste ga uspešno odradili.

Kada smo naišli na post u kojem je supermodel i well-being guru Elle Macpherson opisala svoj dnevni režim zaslužan za zdravo i fit telo, za oko nam je zapao jedan detalj: 4-minutni azot monoksid trening dr Zacha Busha, koji ona ne propušta jer, kako kaže, „stimuliše proizvodnju azot monoksida“.

Dr Bush je američki lekar specijalizovan za internu medicinu, endokrinologiju i palijativno zbrinjavanje, a njegov trening jedan je od sve brojnijih i popularnijih video klipova sa tzv. azot monoksid vežbama na Youtubeu (u pitanju su vežbe osmišjene sa ciljem da se podstakne proizvodnja ove supstance u našem organizmu). Iako je na društvenim mrežama često teško ustanoviti “ko je bio prvi”, veruje se da je upravo dr Bush osmislio koncept.


Pretpostavljamo da se mnogi od vas, otkako su pročitali naslov ovog posta, pitaju: “Šta je azot monooksid i zašto bi to trebalo da mi bude važno?” I zašto je Elle, koja je posvećena wellbeingu i biohackingu u toj meri da je osnovala kompaniju koja proizvodi suplemente za podršku zdravlju, toliko oduševljena?


Šta je azot monoksid i kakav je uticaj azot monoksida na naš organizam?

U pitanju je gas (hemijska formula je NO) koji prirodno nastaje u organizmu i pomaže u izgradnji mišića. Ovaj molekul podstiče vazodilataciju, odnosno proces širenja krvnih sudova, i pojačava protok krvi. “Kada počnete da vežbate, vaš organizam oslobađa azot monoksid“, objašnjava dr Bush. „To širi krvne sudove i povećava isporuku kiseonika i hranljivih materija u mišiće, a time i mogućnost izgradnje mišića postaje veća.“ Naš organizam, kada je to potrebno, skladišti azot monoksid, prvenstveno u sluznici krvnih sudova, a zatim se on oslobađa tokom dana kada nam zatreba. Sa starenjem se smanuje sposobnost organizma da proizvodi ovaj gas, ali treninzi poput ovog koji preporučuje Elle MacPherson mogu podići nivoe azot monoksida.

Pored vazodilatacije, smatra se da azot monoksid ima i mnoštvo drugih zdravstvenih benefita, uključujući bolji imunitet. Takođe, azot monoksid razređuje krv, čime smanjuje rizik od pojave ugrušaka, moždanog i srčanog udara. Ukratko, količina azot monoksida u organizmu utiče na imunološku funkciju, telesnu težinu, cirkulaciju, raspoloženje i seksualnu funkciju, a njegovu važnost za naš organizam lepo sažima metafora „iskra života“, kako se ova supstanca još naziva.


4-minutni azot monoksid trening u koji se kune Elle Macpherson


Trening dr Zacha Busha pokreće 16 najvećih mišićnih grupa u telu. Za maksimalnu korist, njegova preporuka je da ga izvedemo tri puta dnevno, jer je potrebno da se koncentracija azot monoksida u organzimu obnovi nakon nekoliko sati. Drugim rečima, što ga vaš organizam više proizvodi, to bolje. Rutina je veoma jednostavna (pogledajte video iznad) i sastoji se od:

  1. Deset čučnjeva. Obratite pažnju na to da leđa budu prava i da čučnjeve izvodite što je moguće brže.
  2. Naizmenično podizanje ruku – takođe deset puta. Podiže se jedna pa druga ruka do ugla od 90 stepeni. Noge su statične.
  3. Deset polukružnih pokreta ruku kao kada izvodite zvezdu u skoku, ali bez skakanja.
  4. Deset potisaka ruku iznad glave, kao da dižete bučice.

  Čitavu sekvencu ponovite tri puta. Nije toliko teško, zar ne?

  Pored priliva energije, osećaj peckanja na vrhovima prstiju, koji ćete primetiti kada završite trening, prema Bušu je, „efekat azotnog oksida. Ovaj gas širi naše krvne sudove, dovodi svež kiseonik do ćelija te u narednih nekoliko sati nakon treninga postoji veća osnova za izgradnju mišića.“

  Foto: Instagram / @ellepherson

  Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

  Povezani članci

  Budi hrabra – pregledaj se
  Wellness

  Besplatni ultrazvučni pregledi dojki: Kreće karavan „Budi hrabra – pregledaj se“!

  hormonska dijeta
  Wellness

  Hormonska dijeta protiv akni: Šta treba da jedete (a šta ne) kako biste sprečili pojavu ovog tipa bubuljica

  bento box
  Intervju

  Japanski bento boks kao inspiracija: Kako da pripremimo obroke za poneti savetuje nas Tamara Goršek Bobanac

  7 vrsta odmora
  Wellness

  Da li ste znali da postoji 7 vrsta odmora – i svaki od njih nam je neophodan!

  pregled kože
  Wellness

  Podsetnik: Kada ste poslednji put obavili dermoskopski pregled kože?

  telesni tip
  Wellness

  Znate li koji je vaš telesni tip?