1 nota 5 parfema: Koji mirisi sadrže aromu vanile? 

Ovih 5 parfema povezuje zajednička nota vanile, koja je, prema brojnim istraživanjima, jedan od najatraktivnijih mirisa i za žene i za muškarce. U nastavku teksta saznajte kako se dobija aroma vanile i na koji način se koristi u proizvodnji parfema. 

Naučno je dokazano da je vanila prirodni afrodizijak, pa, shodno tome, važi za jednu od najpopularnijih parfemskih nota. Poseduje sladunjavu, začinjenu, meku i pomalo umirujuću aromu. Potiče od semena osušene mahunaste biljke nalik na orhideju, koja obično uspeva u Meksiku. U današnje vreme raste na prostoru Indonezije, Madagaskara i Kine. Biljka ima žuto-bele cvetove, koji nakon devet meseci prerastaju u zrele plodove, koji izgledaju kao dugačka mahunarka. Neposredno pre sazrevanja, plodovi se beru, i ostavljaju sa strane da do kraja sazru, za šta im je potrebno oko 34 meseca. Na taj način nastaju dobro poznati štapići vanile.

Vrste vanile

Postoji mnogo vrsta vanile, ali u praksi se samo dve koriste u proizvodnji aroma – kako parfemskih, tako i onih za kuvanje:

  • Vanila planifolia, poznata i kao burbon-vanila
  • Vanilla tahitiensis, koja se koristi u manjim količinama

Vanila u parfemima

Proizvodnja prirodne vanile je skupa i dugotrajna, zbog čega se proizvodi u relativno malim količinama (u gramima). To je čini, pored šafrana, najvrednijom i najskupljom biljkom. Iz tog razloga, vrlo je malo parfema koji sadrže aromu prave prirodne vanile. U proizvodnji parfema, ali i drugih kozmetičkih preparata uglavnom se upotrebljava sintetički dobijen vanilin – jedan od sastojaka vanile – koji se pravi od ostataka proizvodnje drveta. Dakle, samo oni pravi znalci mogu da prepoznaju kakvu vanilu sadrži parfem – prirodna ima zemljaniji i prijatniji miris. Najčešće se koristi prilikom proizvodnje orijentalnih parfema.

5 parfema sa notom vanile po našem izboru

1. BYREDO, Vanille Antique 

Drvenasti miris kuće Byredo lansiran je ove, 2022. godine, a namenjen je i ženamam i muškarcima. Pored note vanile, sadrži arome šljive, mošusa i ambera.

2. MAISON MARGIELA, Replica Coffee Break

Još jedan parfem namenjen i ženama i muškarcima, sa bazičnim notama vanile i vetivera. Srednje note kafe mu pružaju poseban šarm.

3. GOUTAL, Petite Chérie Eau sans Alcool

U pitanju je cvetni, voćni miris za žene, koji ne sadrži alkohol. Donje note čine vanila i beli mošus, a gornje kruška i breskva.

4. LANCOME, La Vie Est Bella

Kompoziciju ovog gurmanskog mirisa otvaraju voćne arome crne ribizle i kruške, dok je baza topla i puderasta, zahvaljujući akordima tonke, praline, pačulija i vanile.

5. CHLOE, Vanilla Planifolia

Kompozicija prafema kreirana je od delikatnih nota vanile sa delicioznim začinima, senzualna, gurmanska i opojna.

U našem REČNIKU MIRISNIH SASTOJAKA možete pročitati koji još sastojci čine najčešće komponente parfema.

Foto: BeautyDesk.rs

Povezani članci

Chanel N°5 L’Eau
Beauty Business

Chanel N°5 L’Eau prvi put dolazi u drugačijoj bočici! I, da – želimo je!

parfem
Parfemi

Gde sve i kako treba naneti parfem da biste osigurali njegovu postojanost?

retro mirisne note
Parfemi

Parfemski trendovi 2024: Retro mirisne note koje ponovo volimo

mirisom
Parfemi

Između mirisa i emocija postoji posebna veza. Evo o čemu je zapravo reč…

Razlika između parfemske i taoletne vode
Parfemi

Razlika između parfemske i toaletne vode: Kratak vodič o koncentraciji mirisnih kompozicija

sniženje parfema
Parfemi

Bili smo u Lilly Drogerijama i izdvojili naše mirisne favorite!