Zlato u nezi kože: Na koji način vam može pomoći? 

Zlato se oduvek upotrebljava u nezi kože, a poslednjih godina sastavni je deo brojnih krema, seruma, ulja, maski za lice i raznih drugih kozmetičkih preparata. Istražili smo koliko je ovaj plemeniti metal zaista efikasan, te u kojoj je meri bezbedan za kožu.

Retko šta je izdržalo test vremena u svetu mode i lepote kao zlato. Ono je oduvek simbol moći, a koristi se u različite svrhe u gotovo svim kulturama širom sveta. Zahvaljujući antiinflamatornim, antioksidativnim i anti-aging svojstvima, pokazalo se kao odlično sredstvo za negu kože. Sadrže ga kreme, serumi, losioni, maske za lice i brojni drugi kozmetički preparati.

ZLATO U NEZI KOŽE

VRSTA SASTOJKA: Metal

GLAVNE PREDNOSTI: Smanjuje upalu, ublažava pojavu finih linija i bora, štiti kožu od oštećenja slobodnih radikala.

KO MOŽE DA GA KORISTI: Zlato u nezi kože je generalno bezbedno, ali ukoliko imate osetljivu kožu ili ste alergični na pojedine metale, budite oprezni.

KOLIKO ČESTO MOŽETE DA GA KORISTITE: Budući da se zlato nalazi u brojnim kozmetičkim preparatima, neophodno je da ih koristite prema uputstvu sa pakovanja. Bez obzira na to što je vrsta antioksidansa, ukoliko ga koristite u prevelikim količinama, može prouzrokovati neželjene efekte, poput začepljenja pora, crvenila i dr. Shodno tome, najsigurnije je da preparate koji ga sadrže upotrebljavate najviše dva do tri puta nedeljno.

DOBRO SE KOMBINUJE SA: Mnogi dermatolozi smatraju da nanočestice zlata potencijalno pomažu drugim sastojcima da prodru u dublje slojeve kože. Odlične rezultate pruža u kombinaciji sa drugim antioksidansima i peptidima.

NIJE POŽELJNO DA GA KORISTITE SA: Derematolozi savetuju da preparate koji sadrže zlato ne koristite istovremeno sa retinolom, jer ova kombinacija može da uzrokuje iritacije kože. Takođe, ne mešajte ga sa proizvodima koji sadrže alfa-hidroksilonu kiselinu, jer ona, sama po sebi, ima eksfolijativni efekat.

Šta je zlato i kako utiče na kožu?

Zlato je hemijski element i plemeniti metal koji se može naći u dva glavna oblika u proizvodima za negu kože: kao koloidno zlato i puder od čistog 24-karatnog zlata. Prema istraživanju iz 2018. godine koloidno zlato, takođe poznato kao nanozlato ili nanočestice zlata, smatra se veoma stabilnim i može lako da prodre u ćeliju zbog svoje male veličine i specifičnog oblika.  U suštini, nanočestice zlata mogu da povećaju njegovu efikasnost, jer imaju mogućnost da prodru u dublje slojeve kože.

Prednosti zlata za kožu

1. Poboljšava efikasnost drugih sastojaka za negu kože

Zlato može da poveća efikasnost drugim sastojcima za negu, jer služi kao ”nosač” koji pomaže prodiranje drugih aktivnih sastojaka u dublje slojeve kože.

2. Ublažava vidljivost bora i drugih finih linija

Prema pojedinim istraživanjima nanočestice zlata mogu učvrstiti kožu, te je učiniti elastičnom. Pored toga, zlato može pomoći u zaštiti kože od zagađivača životne sredine i hroničnog oštećenja od sunca – faktori koji ubrzavaju proces starenja kože. Istraživanjem iz 2021. godine potvrđeno je da nanočestice zlata ubrzavaju mehanizme zarastanja rana zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima.

Neželjeni efekti

Dok se jedna grupa dermatologa zalaže za upotrebu zlata u nezi kože, drugi oklevaju zbog ograničenih podataka i studija koje tvrde da ovaj plemeniti metal može biti od velike koristi za izgled i zdravlje kože.

Osim toga, kao i brojni drugi aktivni sastojci, zlato u pojedinim slučajevima može da iritira kožu. Ako imate alergiju na zlato ili sumnjate na nju – pojavljuje vam se osip na koži kad nosite nakit od zlata – preskočite upotrebu preparata koji ga sadrže.

Obavezno testirajte svaki novi proizvod. Nanesite malu količinu kreme na površinu kože i nekoliko dana pratite kako vaša koža reaguje. Ako se pojavi crvenilo ili osip, verovatno ste alergični na zlato.

Kako se koristi?

Zlato možete da pronađete u sheet maskama za lice, maskama za područje oko očiju, serumima, uljima i brojnim drugim preparatima. U zavisnosti od toga koliko preparat sadrži ovog plemenitog metala, zavisiće i učestalost njegove upotrebe. Što više zlata preparat sadrži, treba ga ređe koristiti.

Foto: @tonigrran

BEAUTY DESK PREPORUKA: 3 najbolje sheet maske sa česticama zlata

Foto: PR, Instagram

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže