Zašto su kosi potrebni pšenični proteini?

Pšenični proteini česti su sastojci formulacija za negu i oporavak vlasi. Ne bez razloga!

Toplota, trenje, izbeljivanje vlasi, raličiti hemijski tretmani… Lista uzročnika oštećenja vlasi zaista je široka! I, bez obzira na to koji od pomenutih činilaca je prouzrokovao neslavni epilog – da bi povratila nekadašnju formu i sjaj – oštećenoj kosi neophodni su peparati za intenzivnu hidrataciju i jačanje vlasi. Eksperti se slažu da su u toj misiji posebno učinkoviti oni formulisani s proteinima pšenice, poput glutena i glutamina. I dok se pšenica (posebno gluten) suočava sa kontroverzama u gastro svetu, očigledno je da proteini ove žitarice uživaju sve veću popularnost u hair segmentu. Evo i zbog čega…

Pšenični proteini: Busteri snage i hidratacije

Oštećenja vlasi rezultat su mehaničkih ili hemijskih „trauma“, što menja strukturu vlasi i utiče na disulfidne veze (zdrava kosa ima visoku koncentraciju ovih veza). Proteini pšenice imaju veliku količinu ovih veza, te njihova upotreba pomaže pri povezivanju pokidanih veza na površini kose, što svakao utiče na njenu snagu. Kada se primenjuju lokalno, ovi proteini efikasniji su ukoliko se razgrade na manje proteine (poznate kao hidrolizovane proteine pšenice). Osim jačanju vlasi, oni doprinose i hidrataciji, te „zaključavanju“ vlage unutar kose. A ta kombinacija hidratacije i jačanja upravo je ono što većina proizvoda za obnavljanje oštećenih vlasi obećava. Stručnjaci se slažu da su proteini pšenice sigurna opcija za sve tipove kose. Ipak, kako kažu, oštećena, obojena i ona tanka mogle bi imati najviše koristi od njih.

Kako da ih koristite?

Iako je reč o lokalnom tretmanu, eksperti se slažu da je najbolje da ga izbegnu oni intolerantni na pšenicu ili gluten. Striktno pravilo o učestalosti upotrebe ne postoji. Zapravo, kao i kod svakog novog proizvoda za negu kose/kože, važno je pratiti uputstvo s etikete i ne preterivati s upotrebom. Proizvode s proteinima pšenice ne treba kombinovati ni sa drugim oblicima proteina za kosu – njihova prevelika količina može narušiti teksturu i prouzrkovati krhkost i lomljivost vlasi.

L’Oréal Professionnel Serie Expert Absolut Repair šampon i balzam

Kako deluju pšenični proteini? Trenutno i površinski obnavljaju oštećenu kosu i pružaju joj sjaj, a pritom je ne otežavaju.

Marrakesh Miracle maska za kosu

Kako deluje? Radikalno poboljšava unutrašnju snagu i popravlja oštećenju kutikulu. Revitalizuje suvu, oštećenu i iscrpljenu kosu, obezbeđujući joj zanosan sjaj.

Kérastase Nutritive 8h noćni serum bez ispiranja

Kako deluje? Neguje i ojačava svaki tip kose. Hidrira i hrani vlasi, omekšava ih, olakšava raščešljavanje i stilizovanje, obezbeđujući satenski finiš.

Povezani članci

Ako ste plavuša, da li bi trebalo da koristite ljubičasti šampon?
Kosa

Ako ste plavuša, da li bi trebalo da koristite ljubičasti šampon?

italijanski bob
Kosa

Razmišljate o promeni frizure? Italijanski bob preuzima glavnu reč ove sezone!

kosa
Kosa

Zdrava kosa i tokom leta – imamo recept!

SCANDI HAIRLINE preti da postane najpopularnija frizura ovog leta
Kosa

SCANDI HAIRLINE preti da postane najpopularnija frizura ovog leta

bond repair
Kosa

BOND REPAIR nega za kosu: Evo šta treba da znate…

tupe šiške
Kosa

Tupe šiške mogu biti šik detalj koji nedostaje vašoj frizuri