Zašto su kosi potrebni pšenični proteini?

Pšenični proteini česti su sastojci formulacija za negu i oporavak vlasi. Ne bez razloga!

Toplota, trenje, izbeljivanje vlasi, raličiti hemijski tretmani… Lista uzročnika oštećenja vlasi zaista je široka! I, bez obzira na to koji od pomenutih činilaca je prouzrokovao neslavni epilog – da bi povratila nekadašnju formu i sjaj – oštećenoj kosi neophodni su peparati za intenzivnu hidrataciju i jačanje vlasi. Eksperti se slažu da su u toj misiji posebno učinkoviti oni formulisani s proteinima pšenice, poput glutena i glutamina. I dok se pšenica (posebno gluten) suočava sa kontroverzama u gastro svetu, očigledno je da proteini ove žitarice uživaju sve veću popularnost u hair segmentu. Evo i zbog čega…

Pšenični proteini: Busteri snage i hidratacije

Oštećenja vlasi rezultat su mehaničkih ili hemijskih „trauma“, što menja strukturu vlasi i utiče na disulfidne veze (zdrava kosa ima visoku koncentraciju ovih veza). Proteini pšenice imaju veliku količinu ovih veza, te njihova upotreba pomaže pri povezivanju pokidanih veza na površini kose, što svakao utiče na njenu snagu. Kada se primenjuju lokalno, ovi proteini efikasniji su ukoliko se razgrade na manje proteine (poznate kao hidrolizovane proteine pšenice). Osim jačanju vlasi, oni doprinose i hidrataciji, te „zaključavanju“ vlage unutar kose. A ta kombinacija hidratacije i jačanja upravo je ono što većina proizvoda za obnavljanje oštećenih vlasi obećava. Stručnjaci se slažu da su proteini pšenice sigurna opcija za sve tipove kose. Ipak, kako kažu, oštećena, obojena i ona tanka mogle bi imati najviše koristi od njih.

Kako da ih koristite?

Iako je reč o lokalnom tretmanu, eksperti se slažu da je najbolje da ga izbegnu oni intolerantni na pšenicu ili gluten. Striktno pravilo o učestalosti upotrebe ne postoji. Zapravo, kao i kod svakog novog proizvoda za negu kose/kože, važno je pratiti uputstvo s etikete i ne preterivati s upotrebom. Proizvode s proteinima pšenice ne treba kombinovati ni sa drugim oblicima proteina za kosu – njihova prevelika količina može narušiti teksturu i prouzrkovati krhkost i lomljivost vlasi.

L’Oréal Professionnel Serie Expert Absolut Repair šampon i balzam

Kako deluju pšenični proteini? Trenutno i površinski obnavljaju oštećenu kosu i pružaju joj sjaj, a pritom je ne otežavaju.

Marrakesh Miracle maska za kosu

Kako deluje? Radikalno poboljšava unutrašnju snagu i popravlja oštećenju kutikulu. Revitalizuje suvu, oštećenu i iscrpljenu kosu, obezbeđujući joj zanosan sjaj.

Kérastase Nutritive 8h noćni serum bez ispiranja

Kako deluje? Neguje i ojačava svaki tip kose. Hidrira i hrani vlasi, omekšava ih, olakšava raščešljavanje i stilizovanje, obezbeđujući satenski finiš.

Povezani članci

kovrdže
Kosa

Mini-val se definitivno vraća u modu: Sada i Nicole Kidman ponovo nosi svoje čuvene kovrdže

Butterfly bob
Kosa

„Butterfly“ bob biće veliki prolećni trend

keratinski tretman
Kosa

Keratinski tretman za ispravljanje kose: Donosimo odgovore na najvažnija pitanja

mini val
Kosa

Frizura Katie Holmes navela nas je da se zapitamo: Da li se vraća mini-val?

ulje za kosu
Kosa

Zašto svi pričaju o ritualu negovanja kose uljima: Benefiti + kako se tretman primenjuje

Frizure za proleće 2023.
Kosa

Catwalk izveštaj: Frizure za proleće 2023.