Zašto su akvaporini važna beauty tema?

Akvaporini… Postoji li uopšte ovaj termin u vašem rečniku? Evo zbog čega je važno da ga usvojite i, naravno, bolje upoznate, posebno ukoliko imate suvu kožu…

Ako ste strastveni u tome da budete u toku sa najnovijim i najboljim sastojcima za negu kože, vaš um je verovatno ispunjen terminologijom koja bi mogla da parira leksikonu dermatologa (hijaluronska kiselina, ceramidi, ektoin…). Ali, jedan malo manje poznati termin takođe zaslužuje mesto u vašem rečniku – akvaporini. Pre nego što uđemo u detalje, važno je da razjasnimo da akvaporini nisu sastojak za negu kože – oni su proteini prirodno prisutni u ćelijskim membranama naše kože. Shodno tome, nećete ih naći navedene na etiketama proizvoda. Međutim, proizvođači određenih proizvoda za negu kože tvrde da oni sadrže sastojke koji mogu pospešiti prirodnu snagu akvaporina, čak i stimulisati proizvodnju novih, slično kao što retinol stimuliše proizvodnju kolagena.

Šta su akvaporini?

Vratite se na svoju prvu lekciju o ćelijama iz biologije – možda ćete se setiti da ste naučili sve o ćelijskoj membrani. Tu se zapravo nalaze akvaporini. Akvaporini su prirodni proteini u vašem telu koji omogućavaju molekulima vode da ulaze i izlaze iz ćelija. Zapravo, ovi proteini transportuju vlagu između ćelija u koži i podržavaju njenu hidrataciju iznutra.

Koje su prednosti akvaporina kada je o nezi kože reč?

Možda ste primetili brendove koji stavljaju akcenat na akvaporin tehnologiju u svojim formulacijama. Kao što smo već pomenuli, proizvodi za negu kože ne sadrže akvaporine. Jedini način da se poveća njihov broj u ćelijskoj membrani bio bi da ih ćelija proizvodi više. Zato je važno u svoj režim nege uključiti proizvode koji sadrže sastojke za koje se zna da stimulišu proizvodnju proteina akvaporina u ćelijama kože. Određeni sastojci, kao što je specifičan tip molekula glicerina, podržani su određenim studijama slučaja zbog njihovog potencijala da to postignu, što osigurava dve prednosti:

Poboljšanu hidrataciju kože: Akvaporini igraju značajnu ulogu u održavanju hidratacije kože. Za razliku od humektanata, kao što je hijaluronska kiselina, koji zadržavaju vodu spolja, akvaporini održavaju prirodnu ravnotežu vlažnosti kože olakšavajući kretanje vode u i iz ćelija. To osigurava idealnu količinu vode neophodnu za dobro hidriranu i punu kožu.

Poboljšanu funkciju kožne barijere: Akvaporini igraju ključnu ulogu u sprečavanju gubitka vlage, te tako doprinose održavanju zdrave kožne barijere (koja služi kao štit od zagađivača, iritansa i štetnih UV zraka). Kada je barijera kože ugrožena, ovi spoljni agresori mogu ugroziti zdravlje i izgled kože. Šteta prouzrokovana dejstvom sunca i zagađenja može dovesti do problema kao što su suvoća, crvenilo i svrab. Zaključak: zaštita od sunca i hidratacija idu ruku pod ruku.

Ko bi trebalo da koristi proizvode sa „akvaporin tehnologijom“?

Ovi proizvodi imaju tendenciju da prilično dobro služe svim tipovima kože. Posebno će vam biti od koristi ukoliko…

Imate suvu kožu

Ne sumnjamo da ste ovo do sada shvatili, ali najviše ćete imati koristi od ovih proizvoda ako imate žedan ten. Akvoporini takođe mogu efikasno da tretiraju ljuskavu, grubu, zategnutu kožu ili onu koja svrbi.

Živite u sredini sa niskom vlažnošću

Ljudi koji žive na mestima sa niskom vlažnošću mogu koristiti proizvode sa akvaporin tehnologijom za negu kože kako bi je zaštitili od isušivanja.

Imate zrelu kožu

Nivoi akvaporina u zreloj koži se smanjuju, a nega bazirana na preparatima sa akvaporin tehnologijom mogla bi da pomogne u njihovom obnavljanju.

Za koje kozmetičke sastojke se smatra da pospešuju proizvodnju akvaporina?

Gliceril glukozid jedan od sastojaka koji najviše obećava kada je o povećanju proizvodnje akvaporina u ćelijama kože reč. Studija iz 2012. pokazala je njegovu sposobnost da pospeši proizvodnju AKP3, jednog od najzastupljenijih akvaporina koji se nalazi u našoj koži. Iako su potrebne dalje studije da bi se gliceril glukozid ustanovio kao definitivni pospešivač proizvodnje akvaporina, brend Eucerin već je inkorporirao ovaj sastojak u svoju AQUAporin ACTIVE liniju, koja ima potencijal da poboljšava prirodnu snagu akvaporina, te poveća njihov broj u koži.

Eucerin AQUAporin ACTIVE hidratantna krema za lice sa SPF 25 i UVA zaštitom, Eucerin AQUAporin ACTIVE krema za negu područja oko očiju

Ipak, zapamtite – broj akvaporina nije jedini put do hidrirane kože. Održavajte organizam dobro hidriranim unosom adekvatne količine tečnosti, izbegavajte upotrebu vruće vode tokom čišćenja, koristite ovlaživač vazduha u suvim sredinama i obavezno zaštitite kožu od sunca bogatim slojem SPF-a. Za najbolje rezultate, razmislite o tome da upotrebu proizvoda za negu kože koji sadrže sastojke koji pospešuju proizvodnju akvaporina upotpunite preparatima sa hijaluronskom kiselinom.

Foto: Lumn via Pexels, Instagram/@irinashayk, PR

Povezani članci

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?