Vitamin D: 5 ključnih simptoma koji ukazuju na njegov deficit u organizmu

Vitamin D veoma je važan za celokupno zdravlje. Ipak, u ovo doba godine, kada su dani tmurniji, te znatno manje vremena provodimo na otvorenom, postoji mogućnost da se suočimo sa njegovim nedostatkom. Koji simptomi mogu ukazati na to? Saznajte u nastavku!

Istraživanja pokazuju da milijarde ljudi širom sveta pati od nedostatka vitamina D, što se i te kako reflektuje na opšte zdravlje. Dobro je poznato da je izlaganje suncu najlakši način da se stimuliše proizvodnja ovog vitamina u organizmu, što nije slučaj u hladnim mesecima. Upravo zbog toga, tokom jeseni i zime, mnogi stručnjaci preporučuju suplementaciju vitaminom D3. Svakako, osim sunčeve svetlosti, postoje i drugi načini da organizmu obezbedimo određenu količinu vitamina D. Većina namirnica loš je izvor ovog vitamina, dok one koje ga nude uključuju losos, sabljarku, tunjevinu, punomasne mlečne proizvode, sardine, goveđu jetru, ulje iz jetre bakalara i žumanca. Međutim, ove namirnice neće obezbediti adekvatan nivo vitamina D, ali će svakako biti od omoći.

Osobe koje praktikuju vegansku ishranu posebno su izložene riziku od deficita vitamina D. 

Kada je suplementacija u pitanju, koja je ključna za sprečavanje nedostatka, pre odluke o njoj, obavezno proverite nivo ovog vitamina u organizmu i konsultujete se sa svojim lekarom. Takođe, važno je napomenuti da su suplementi dostupni u obliku D2 i D3, te da bi trebalo bi da se odlučite za D3. Pored toga, potražite suplemente koji su upareni sa vitaminom K2 – oni zajedno rade na optimizaciji metabolizma kalcijuma. Bez K2, kalcijum se može akumulirati i deponovati u arterijama, umesto da se transportuje do naših kostiju.

Zašto je vitamin D važan?

On reguliše ćelijski rast i ekspresiju gena (što je od suštinskog značaja za prevenciju raka), poboljšava diferencijaciju ćelija i igra važnu ulogu kada je o imunitetu, plodnosti, snazi mišića, ravnoteži hormona, seksualnom zdravlju, energiji i raspoloženju reč. Ukratko – neophodan je za kompletno zdravlje i blagostanje.

Šta se dešava ukoliko imate deficit vitamina D?

Nedostatak vitamina D utiče i na fizičko i na mentalno zdravlje. Svi znamo za osteoporozu, ali nizak nivo ovog vitamina takođe je povezan sa slabim imunitetom, depresijom i bolovima u leđima. Hipertenzija, dijabetes, fibromialgija i neurološki poremećaji, kao što je multipla skleroza, takođe su povezani sa deficitom vitamina D.

Koji su najčešći simptomi nedostatka ovog vitamina?

Jedini sigurni način da zaista saznate da li se suočavate sa deficitom vitamina D jeste da uradite test i iz krvi. Međutim, i određeni simptomi mogu da vam ukažu na to:

UMOR Jedan od najčešćih pokazatelja ozbiljnog deficita vitamina D jeste osećaj hroničnog  umora. Dodaćemo tome i loš san – kao još jedan od čestih simptom.  

BOL U KOSTIMA I MIŠIĆIMA Neke studije su pokazale korelaciju između čestih bolova, slabosti mišića i nedostatka vitamina D. U međuvremenu, bolovi u kostima i zglobovima su česti, jer je vitamin D neophodan zbog apsorbcije kalcijum – usled njegovog deficita,  može doći do povećane krhkosti i bola. 

GUBITAK KOSE Ovaj vitamin neophodan je za zdravu kosu i optimalan rast vlasi. Njegov nedostatak može uzrokovati opadanja kose, kao i usporavanja njenog rasta. Takođe, veruje se da je alopecija povezana sa nedostatkom vitamina D. 

ČESTO STE BOLESNI Nedostatak vitamina D povezan je i sa slabim imunološkim sistemom. Ako ste često bolesni, a ne znate zašto, razmislite o testu iz krvi. 

DEPRESIJA, ANKSIOZNOST I PROMENE RASPOLOŽENJA Naučna istraživanja pokazuju da vitamin D može igrati ključnu ulogu u balansiranju našeg raspoloženja i minimiziranju rizika od depresije. Nizak nivo može doprineti sezonskom afektivnom poremećaju i često je povezan sa osećanjem tuge, anksioznosti, zaboravom…

Foto: Rawpixel

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

simptomi perimenopauze
Wellness

Kako da prepoznamo da li smo ušli u perimenopauzu pitali smo dr sci. med. Aleksandru Novakov Mikić

eterična ulja
Wellness

Eterična ulja: Kako da kreiramo aromaterapijsku zonu u svom domu pitali smo Jovanu i Oliveru iz OLEUM-a

Navike u ishrani koje će vam pomoći da postignete izgled blistave kože
Wellness

Navike u ishrani koje će vam osigurati blistavost kože

fasting
Wellness

Razmišljate o fastingu? Zašto bi žene periodični post trebalo da primenjuju drugačije nego muškarci – pitali smo stručnjaka

Isprobajte sedmodnevni beauty detoks i javite na utiske
Wellness

Isprobajte sedmodnevni beauty detoks i javite nam utiske

Budi hrabra – pregledaj se
Wellness

Besplatni ultrazvučni pregledi dojki: Kreće karavan „Budi hrabra – pregledaj se“!