Uvijanje kose: 5 najčešćih grešaka prilikom ovog postupka + laka rešenja

Uvijanje kose je postupak koji mnogi od nas često primenjuju, s tim što ne postižu željeni efekat. Pitate se gde grešite? Možda se odgovor na ovo pitanje krije upravo u tekstu ispod.

Sa loknama naprosto nema greške, ali nismo svi blagosloveni prirodnim kovrdžama. Ne treba da očajavamo – uvijanje kose je postupak koji će promeniti testuru naše kose. Vrući alati mogu nam pomoći da uvijemo vlasi, no to je ponekad lakše reći nego učiniti. Lokne mogu da izgledaju neujednačeno, a postoji i mogućnost da brzo otpuste, što je pravi peh ukoliko nam predstoji važan događaj. Na svu sreću, eksperti imaju rešenja za pet najčešćih grešaka koje pravimo kada je uvijaje kose u pitanju.

UVIJANJE KOSE: ISPRAVITE GREŠKE!

#1 Ne pripremate vlasi na adekvatan način

Iskačete iz tuš kabine, sušite kosu i krećete sa uvijanjem? E, pa to baš i nije dobra ideja! Adekvatna priprema je najvažnija stvar kada je o formiranju lokni reč. Izbegavajte proizvode koji otežavaju kosu. Umesto toga, koristite lagani sprej za kondicioniranje i zaštitu od toplote.

#2 Delite kosu na prevelike segmente

Kada je kosa pripremljena i osušena fenom, dobro razmotrite kako ćete je podeliti i pripremiti za uvijanje. Stručnjaci savetuju rad sa malim segmentima. Što su delovi veći, veća je i verovatnoća da će kovrdže neće biti lepo oblikovane, te da neće biti postojane. Toplota ne može da dosegne sve vlasi kada umotate veliki deo kose oko uvijača, tako da je nije moguće ravnomerno oblikovati.

#3 Preskačete postupak hlađenja

Znate onaj osećaj kada vam je kosa toliko vruća kada odmaknete peglu da se skoro opečete? Osim što vlasi nipošto ne treba oblikovati na temperaturi većoj od 185 stepeni (budući da tako može doći do njihovog trajnog oštećenja), ne treba ni pustiti vruće kovrdže odmah da „padaju“. Zapravo, važno je da im dopuste da se u potpunosti ohlade. Ne dirajte ih određeno vreme. Da biste pospešili njihovu postojanost, možete da zakačite svaku loknu pomoću šnale sve dok se ne ohlade. 

#4 Previše dirati kosu

Ok, možda ste nestrpljivi da oblikujete željenu frizuru. Ali, prestanite konstantno da dodirujete kosu – tako ćete doprineti bržem otpuštanju lokni.

#5 Koristite pogrešan alata za stilizovanje

Želite morske talase? Možda zvuči čudno, ali zapravo trebalo bi da koristite malu peglu za kosu. Za disko efekat, pegla prečnika oko 1,5 cm dobar je izbor. S druge strane, za klasične, obimne lokne, sa efektom feniranja, koristite peglu velikog prečnika. Veoma je lako, samo obmotajte pramen oko nje i držite ga tako pet do sedam sekundi – u zavisnosti od teksture. Gotovo!

Foto: Instagram @jlo

Povezani članci

fenty hair
Beauty Business

Stiže FENTY HAIR: Evo šta za sada znamo!

seda kosa
Kosa

Pitali ste nas: Može li seda kosa vratiti svoju boju?

šiške
Kosa

Kako da pronađete savršene šiške za svoj oblik lica

tanka kosa
Kosa

Tanka kosa? Ove frizure pomoći će vam da stvorite iluziju volumena…

ulja za kosu
Kosa

Kako pravilno koristiti ulja za kosu?

pšenični proteini
Kosa

Zbog čega bi pšenični proteini trebalo da se nađu u sastavu vaših preparata za negu kose?