Tri načina kako da negujete zdrav vaginalni mikrobiom

Osim crevnog i vaginalni mikrobiom je tema o kojoj treba razgovarati.

Ne znamo da li ste i vi stekli takav utisak, ali nama se čini da je pojam MIKROBIOM u poslednjih nekoliko godina izbio na prvo mesto liste najinteresantnijih wellness termina. Mnogo se priča o mikrobiomu creva — i to s razlogom — ali vaginalni mirkobiom je ostao u njegovoj senci.

Bez obzira na to što mikroorganizmi uglavnom imaju negativnu konotaciju, znajte da su oni od presudne važnosti za celokupno zdravlje našeg tela. 

Šta je mikrobiom?

Iako se mikrobiom istražuje vekovima unazad, koncept ljudskog mikrobioma kakav danas poznajemo, definisao je mikrobiolog Joshua Lederberg 2001. godine. On je osmislio termin „mikrobiom“, da bi označio ekološku zajednicu komenzalnih, simbiotskih i patogenih mikroorganizama koji doslovno žive u čovekovom organizmu.

Prema definiciji, mikrobiom predstavlja skup dobrih bakterija i drugih mikroorganizama, koji utiču na mnoge procese u našem telu, a njihov balans je jedan od osnovnih faktora za naše optimalno funkcionisanje.

Koža, oči, usta, pluća, ali i VAGINA imaju svoj mikrobiom, o kojem bi trebalo da vodimo računa.

Budući da je vaginalni mikrobiom od presudne važnosti za reproduktivno zdravlje, odlučili smo da saznam nešto više o ovoj temi, te da novostečeno znanje podelim sa vama.

O vaginalnom mikrobiomu

Negovanje zdravog vaginalnog mikrobioma, osećaj ugodnosti i samopouzdanja u vezi sa reproduktivnim zdravljem i odbacivanje bilo kakvog koncepta koji nas sprečava da uživamo, usmeriće nas ka tome da se u potpunosti prepustimo svojim željama (da, mislim na seksualne želje). 

Prema brojnim istraživanjima pod optimalnim (”normalnim”) vaginalnim mikrobiomom podrazumeva se i prisutnost sekreta tokom ciklusa, suvoća vagine nakon menstruacije, pa čak i određeni vaginalni mirisi. Simptomi poput iritacije, lokalne upale i/ili čestih vaginalnih gljivičnih ili bakterijskih infekcija, ukazuju na to da mikrobiom nije u balansu.

Malo sam istraživala o tome šta sami možemo da preduzmemo kako bismo podržali zdrav vaginalni ekosistem — i ispostavilo se da je potrebno da krenemo od svog tanjira.

Birajte namirnice koje jačaju vaginalni mikrobiom

Zdrav vaginalni mikrobiom je onaj koji sprečava infekcije — i gljivične i bakterijske. Ima blago kiselu pH vrednost, koja varira između 3,5 i 4,5,  sa ovulacijom kao izuzetkom (tokom ovulacije pH vrednost vagine je alkalnija). Za blagu kiselost koja podržava zdravlje vagine zaslužne su dobre odnosno takozvane ”zdrave” bakterije koje proizvode mlečnu kiselinu.

Hrana je jedan od najjednostavnijih načina na koji možemo da popravimo neravnoteže u telu. Hranljive materije nam mogu pomoći da ublažimo određene tegobe, te naposletku poboljšamo raspoloženje. 

Na zdravlje vaginalnog mikrobioma pozitivno utiču sve one namirnice, koje pozitivno utiču i na zdravlje mikrobioma creva. Tu spada: 

  • Hrana bogata prirodnim probioticima: kiseli kupus, kimči, kefir, miso pasta i druge fermentisane namirnice. 
  • Antiinflamatorne zdrave masti u semenkama, orasima, avokadu, visokokvalitetnim nerafinisanim uljima i masnoj ribi.
  • Namirnice bogate prebioticima, kao što su artičoke i banane.
  • Hrana koja balansira nivo estrogena, poput krucifernog povrća kao što su kupus, karfiol i kelj. 

Osim toga, postoje i namirnice koje ne bi trebalo da se nađu na tanjiru, jer mogu negativno uticati na vaginalni mikrobiom. Dakle… 

  • Smanjite unos šećera. Na primer, kandida se hrani šećerom i na taj način se razmnožava. 
  • Ostanite hidrirani. Pijte mnogo vode, te jedite hranu koja sadrži visok procenat vode. Dehidracija može dovesti do infekcija.
  • Obratite pažnju kako se osećate nakon što pojedete hleb i druge namirnice koje sadrže gluten, te mlečne proizvode. Ako se nadimate i imate druge nelagodne simptome, postoji mogućnost da ova hrana u vašem organizmu uzrokuje upale. U tom slučaju, smanjite njen unos. 

Pravilno negujte vaginu 

Ako ste skloni vaginalnim infekcijima izbegavajte parfemisane sapune, te agresivne deterdžente za odeću, jer i oni mogu da izazovu iritacije. Osim toga, usko sintetičko donje rublje, mokar kupaći, ali i često tuširanje (čime se ispiraju dobre bakterije) mogu da naruše ravnotežu vaginalne flore. 

Koristite sapun od kozjeg mleka bez mirisa, koji ublažava upale. On sadrži mlečne kiseline koje su veoma pogodne za pH vagine. 

Opustite se

Kao i na čitav organizam, stres utiče i na zdravlje vaginalnog mikrobioma.

Stres zateže mišiće koji ograničavaju protok krvi i limfe. To dalje ometa sposobnost tela da uspostavi ravnotežu, izazivajući upale, zadržavanje tečnosti i vaginalne gljivične infekcije.

Da biste podstakli organizam da radi u vašu korist, pronađite ono što vas umiruje i ispunjava — bilo da je to disanje, meditacija, vođenje dnevnika ili druženje sa ljudima čija vam energija prija.

Foto: Unsplash

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku RFZO
Wellness

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke: Za obolele od malignih bolesti, zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku RFZO

žensko srce
Wellness

Žensko srce: Zašto je njegovom zdravlju potrebno posvetiti posebnu pažnju?

3 DIY wellness napitka koje obožavamo: Ovo su recepti
Wellness

3 DIY wellness napitka koja obožavamo: Ovo su recepti…

4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate
Wellness

4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate

zdrave alternative šećeru
Wellness

Koje su zdrave alternative šećeru otkrila nam je nutricionistkinja Dragana Filipović

vaginalni suplementi kourtney kardashian
Wellness

Zašto se o vaginalnim suplementima koje je lansirala Kourtney Kardashian vode debate na društvenim mrežama?