Šta možete da učinite ako je prirodna ravnoteža vaše kože kompromitovana?

Tokom zimskih meseci, koža često pati, usled čega njena prirodna ravnoteža može da bude kompromitovana. Na svu sreću, rešenje postoji…

Baš kao što je nakon letnjeg perioda godine, izlaganja UV zračenju, hloru, toploti i vlazi neophodno da koža povrati ravnotežu, isti slučaj je i pri suočavanju sa niskim temperaturama, oštrim vetrovima i zagušljivim prostorijama. Vraćanje kože u ravnotežu zahteva miran, ali promišljen pristup. Bogata ishrana, intenzivna umirujuća i antiinflamatorna aktivna sredstva obezbediće neophodnu podršku za obnavljanje kože, dok će je istovremeno ojačati. U nastavku vam prezentujeme strategije ekspertkinje za negu kože Donne Bartoli, koja su učinkovita rešenja kada je prirodna ravnoteža kože kompromitovana.

UKOLIKO JE PRIRODNA RAVNOTEŽA KOŽE KOMPROMITOVANA…

Važno je razumeti nauku!

U slučaju da je prirodna ravnoteža kože kompromitovana, podrazumeva se da je njena zaštitna barijera oštećena. Zdrava kožna barijera neophodna je za opšte zdravlje kože. U slučaju da je ona oštećena, koža ne može da funkcioniše kako bi trebalo, što dovodi do gubitka vode, kao i sposobnosti da zadrži sve vitalne supstance koje je održavaju gipkom i zdravom. „Barijera naše kože sastoji se od lipida (ulja) i vode, i deluje kao štit od zagađivača iz spoljašnje sredine, ali takođe sprečava gubitak vode iz kože“, objasnila je Donna Bartoli za magazin Vogue. „U kozmetičkom svetu, termin za to je transepidermalni gubitak vode. To čini kožu mnogo podložnijom infekcijama i upalama“, dodala je ona.

Slušajte svoju kožu

Krivci smo ukoliko se pridržavamo iste stare rutine nege, bez obzira na stanje naše kože. Ako želite da popravite oštećenu kožnu barijeru, morate da negujete sporiji, intuitivniji pristup. To znači da odvojite vreme da proučite kako vaša koža izgleda, kako se oseća i reaguje u različitim periodima i okolnostima  – kako biste mogli da procenite pravi tok delanja. „Najlakši način da otkrije da li je vaša brijera ugrožena jeste da dobro pogledate kožu“, kaže Bartoli. „Suvoća ili dehidracija, crvenilo, perutanje i osetljivost jasni su znaci, kao i gruba tekstura i zategnutost.” Ako niste sigurni da li su signali koje vidite rezultat oštećenje barijere ili nečega drugog, trebalo bi da to možete da osetite. „Ukoliko nanesete negu i koža je odmah upije, vaša barijera je poremećena, te i podložnija štetnom dejstvu agresora iz okoline“, dodaje Bartoli. 

Prepoznajte okidače

Kao najveći organ u telu, nije ni čudo što je koža tako ranjiva kada je njena ravnoteža narušena. Za neke, znaci ranjivosti mogu biti uzrokovani životnim navikama, dok su za neke druge oni pak rezultat postojećih uslova. „Svakako, svi oni sa kožnim oboljenjima, poput ekcema i psorijaze, izloženiji su većem riziku od narušene barijere, kao i oni sa prirodno suvom ili osetljivom kožom“, kaže Bartoli. Upotreba agresivnih aktivnih sastojaka koji narušavaju delikatnu mikrobnu ravnotežu kože i agenasa za piling, veliki su krivci, kao i prekomerno izlaganje UV zračenju, loša ishrana, pa čak i nedostatak sna. „Poenta je u tome da se ni u čemu ne preteruje“, objašnjava ona.

Usavršite rutinu nege

Otkrivanje uzroka osetljivosti vaše kože samo je jedan deo posla. Sledeći je razrada proizvoda koje ćete inkorporirati u svoju rutinu da biste zaista napravili razliku. Kada je koža upaljena, da biste zaštitili, negovali i opravili kožnu barijeru, važno je da odbacite sve korake koji nisu neophodni. „Taj put treba da je jednostavan i nežan“, slaže se Bartoli. Lagano kremasto sredstvo za čišćenje ili balzam za čišćenje na bazi ulja, kvalitetan hidratantni serum i bogata hidratantna krema. Međutim, nisu svi proizvodi za čišćenje i kreme isti, pa obratite pažnju na sastav proizvoda. „Ključni sastojci na kojima treba da su bazirani vaši preparati su ceramidi, peptidi, hijaluronska kiselina, niacinamid i masne kiseline“, kaže ona. „Svi oni umiruju kožu i obnavljaju njenu lipidnu barijeru. Preporučujem da se držite dalje od proizvoda sa jakim mirisom, izbegavate upotrebu pilinga dok vaša koža ne bude uravnoteženija, te da svakodnevno nanosite SPF“, dodaje Bartoli.

Imajte dugoročni plan

Jedna od sjajnih stvari u vezi sa lepotom jeste osećaj užitka koji dolazi od odlepljivanja pečata na novoj maski, isprobavanja novog seruma i pronalaženja novog favorita. Iako nema potrebe da se držite rutine koja je toliko minimizirana da u njoj apsolutno nema mesta za uzbudljive nove dodatke, dobra ideja je da je samo malo prilagodite, te da imate rezervni plan delanja u slučaj aktivnih pogoršanja stanja. „Pojednostavite svoju beauty rutinu, izbegavajte retinole i pilinge, i pronađite bogatu hidratantnu kremu za zaključavanje vode u njoj“, kaže Bartoli. O nekim stvarima se, naravno, ne može pregovarati: uvek, pre odlaska na spavanje, uklonite šminku, ne koristite vodu koja je previše vruća ili izuzetno hladna prilikom čišćenja i budite razumni u pogledu kreme za sunčanje. „Uvek koristite SPF – čak i zimi“, upozorava Bartoli. Iako ovi saveti mogu izgledati suviše trivijalni da bi napravili razliku, neuklanjanje tragova šminke začepljuje pore, dovodi do upalnih procesa na koži, te uzrokuje oksidativno oštećenje koje slabi kožnu barijeru, dok vruća voda može izazvati suvoću i upalu, a ona hladna skupljanje pora, što zarobljava prljavštinu i bakterije unutar kože.“

Razmislite o široj slici

 „Svoju kožu uvek posmatram sa holističke tačke gledišta“, kaže Bartoli. „Nije samo nega ono što će popraviti barijeru.“ Da bi se održala zdrava, funkcionalna barijera kože, Bartoli preporučuje pravilnu hidrataciju i obezbeđivanje dovoljno kvalitetnog sna kako bi se podržala regeneracija kože. „Praktikujte uravnoteženu ishranu koja uključuje antioksidante, vitamine, omega-3 masne kiseline i suplemente, naravno ukoliko je to potrebno. I na kraju, možda je lakše reći nego učiniti, ali razmislite kako da kanališete stres, budući da kortizol može izazvati pustoš na vašoj kožnoj barijeri, lučeći višak sebuma, intenzivirajući crvenilo i razarajući vlakna elastina i kolagena. „Mislim da svi treba da se setimo da s vremena na vreme dišemo“, kaže Bartoli. „Život je prebrz. Umesto vežbi visokog intenziteta, praktikujte one koje smanjuju stres, kao što su joga ili pilates. Čak i svakodnevna šetnja čini ogromnu razliku!”

Foto: Tom Rogers via Unsplash, Kris, Bassel Zaki via Pexels

Povezani članci

Anne Hathaway
Nega

Anne Hathaway čini usne punijim… ukosnicom!

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?