Serija u kojoj ćete uživati: Lažljivi život odraslih, po romanu Elene Ferrante

Pogledali smo je, s velikim “guštom”, i toplo je preporučujemo: Baš kao ni ekranizacije drugih romana Elene Ferrante – Moja genijalna prijateljica i Mračna kći – ni serija Lažljivi život odraslih, neće vas razočarati. Štaviše…

Kad si malen, sve ti izgleda veliko. Kad odrasteš, sve ti izgleda maleno.”

Tako glasi lajtmotiv, koji ćete čuti u toku svake epizode. Izgovara ga detinji glas glavne junakinje Giovanne, koja se sada, na pragu odraslog doba, prvi put suočava sa činjenicama o životu koje nije lako prihvatiti.

UVOD I ZAPLET

Serija Lažljivi život odraslih počinje tako što Giovanna prisluškuje razgovor oca i majke, nakon roditeljskog sastanka. Otac je ubeđen da je razlog lošim ocenama to što Giovanna sve više liči na njegovu sestru – Vittoriu. “To je nemoguće, ona je monstrum”, zgrožena je majka. Giovannu pogađaju reči njenog oca – da je ružna poput Vittorije. Šta joj se to događa? Da li drugi na njoj vide nešto što ona sama ne vidi? Kada pokuša da pronađe tetkinu fotografiju u porodičnom albumu, shvati da je na svakoj Vittorijino lice izgrebano do neprepoznatljivosti. Giovannina opsesija postaje da upozna misterioznu tetku…

DVA NAPULJA

Pored potrage za sopstvenim identitetom, upoznavanje sa tetkom za Giovannu postaje ujedno i suočavanje sa potpuno drugim licem grada u kojem živi, a priča dobija širi, socijalno-politički kontekst. “Kao Napulj, ali druga planeta” – tako Giovanna, odrasla u bogatom delu grada, opisuje siromašnu četvrt u kojoj stanuje očeva sestra. Giovannini roditelji intelektualci, koji su je vaspitali u liberalnom duhu, deklarišu se kao komunisti, ali dijaloge o ideologijama i pravdi vode – dok jedu kavijar i piju šampanjac. S druge strane, tetka Vittoria živi u krajnjoj nemaštini, ali je brutalno otvorena, do te mere da se to ponekad graniči sa zlobom. Ona je prosta, psuje, preti – ali podjednako strastveno voli i uživa u životu iz kojeg uspeva da iscedi sav sok, do poslednje kapi. Giovannu to istovremeno i privlači i plaši…

serija lažljivi život odraslih

TAJANSTVENA NARUKVICA

Još jedna važna nit narativa jeste narukvica (koju ćete zapaziti već u uvodnoj špici). Nju je tetka Giovanni poklonila na rođenju. Ali, te narukvice nigde nema… Do treće epizode kada će se ovaj komad nakita pojaviti na neočekivanom mestu, što će dovesti do raspada Giovannine porodice, ali će je istovremeno navesti da počne sama da traži ljude kojima će se okružiti.

90-e, MODA I MUZIKA

Pored priče, ono što nas je očaralo u ovoj seriji je moda ranih devedesetih (mulet frizure, duksevi s kapuljačom, military jakne, clash različitih uzoraka, martinke, mini suknje i čipkane čarape…), podjednako kao i muzika – kombinacija italijanskih i svetskih hitova iz tog vremena (Massive Attack, Morphine, Ace of Base, Rod Stewart… da pomenemo samo neke od izvođača), što u kombinaciji s Napuljem kao kulisom priče, ovu seriju čini i audio-vizuelnom poslasticom.

GLUMA

I, da ne zaboravimo, sve to ne bi ostavilo tako jak utisak da glavne uloge nisu maestralno odigrane: Giordana Marengo u ulozi Giovanne i Valeria Golino kao Vittoria plene u svakom kadru. Ako volite ostale ekranizacije dela Elene Ferrante, serija Lažljivi život odraslih sasvim sigurno će biti nešto u čemu ćete uživati.

JOŠ NEŠTO…

Takođe, ako niste, pogledajte i film Paola Sorentina Hand of God (2021) i uživajte u sličnom senzibilitetu i kadrovima Napulja, ovog puta osamdesetih godina 20. veka.

Povezani članci

amalfi terasa
Kultura

La dolce vita u srcu Beograda: Otkrivamo novo mesto na Kosančićevom vencu

duet nevene i borisa
Kultura

Preslušajte duet Nevene i Borisa: Pesma koja nas poziva da preispitamo da li dovoljno cenimo ono što imamo

Claude Monet kuća
Kultura

Za sve ljubitelje impresionizma: Kuća u kojoj je živeo Claude Monet ponovo je otvorena za javnost

carrie bradshaw ne nosi lak za nokte
Kultura

Zašto Carrie Bradshaw ne nosi lak za nokte (i tek tako, to ima smisla)

drugi broj godišnjeg magazina SELFI
Kultura

Iz štampe je izašao drugi broj godišnjeg magazina SELFI, posvećenog ženskoj umetničkoj sceni 

griselda
Kultura

Kako je izgledala transformacija Sofije Vergare u Griseldu Blanco