Ružino ulje i ružina vodica: Koliko su efikasni u rutini nege kože?

Ružino ulje i ružina vodica neguju i umiruju osetljivo lice, no pogodni su za sve tipove kože. Evo na koji način ih možete uključiti u svoju beauty rutinu.

Ružino ulje 

Kako se proizvodi?

Ružino ulje jedna je od najskupljih esencija na svetu, budući da poseduje jedinstvena svojstva i proces njene proizvodnje izuzetno je složen. Za jedan litar ulja, dobijenog iz svežeg cveća, potrebno je pet tona latica ruža. Najbolje vrste ruža za dobijanje visokokvalitenog ulja su ruže Provansa i Damask. One se uzgajaju u velikim razmerama u Bugarskoj, Francuskoj ili Turskoj. Cvetovi ruže mogu se brati od maja do juna, a stručnjaci preporučuju jutarnje časove za berbu, kada se otvara cvetni pupoljak. U to vreme cveće ima najveći mogući sadržaj eteričnih ulja.

Nakon toga, ubrane latice stavljaju se u veliki kotao sa destilovanom vodom, koja se zagreva. Ulje se ekstrahuje parnom destilacijom. U ovom procesu, dobijena vodena para prenosi se u sistem za hlađenje, tako da se kondenzat (tečnost nastala kondenzacijom pare) može taložiti u tečnom obliku. Posle toga, ulje je u najvećoj mogućoj koncentrovanoj formi, te se zove i zeleno ulje. Međutim, proces se ponavlja s ciljem da se proizvede manje koncentrovano žuto ulje. Dakle, reč je o veoma dugotrajnom i napornom postupku.

Gotov proizvod koji možete kupiti u drogerijama, ne sadrži čisto ružino ulje, već je obično u njegovom sastavu prisutno preko 300 drugih sastojaka, koji to ulje čine lekovitim.

Efekti

Ružino ulje ima snažan efekat zbog svog aromatičnog mirisa. Ovo, između ostalog, ima pozitivan uticaj na stanje duha, a može pomoći i kod depresivnih raspoloženja ili poremećaja spavanja. Zahvaljujući opuštajućem dejstvu, veoma često koristi se u aromaterapiji. S druge strane, ono može duboko da prodre u slojeve kože, te time proširi svoje dejstvo u telu. Poseduje antiinflamatorna i antiseptička svojstva, te opušta mišiće i ublažava bol.

Odlično anti-aging sredstvo

Nije ni čudo što se ružino ulje koristi u nezi kože. Ono vlaži kožu, te poboljšava ciruklciju krvi. Budući da je bogato nezasićenim masnim kiselinama, obnavlja ćelije kože i usporva njeno starenje. Shodno tome, čest je sastojak anti-aging preparata za negu.

Primena u nezi lica

Primena ružinog ulja u nezi lice veoma je jednostavna – jedna do dve kapi ulja nežno se umasiraju na očišćeno lice. Ako je potrebno, možete koristiti hidratantnu kremu nakon toga. Takođe možete naneti kap ružinog ulja na fleke ili bubuljice pre spavanja, jer ono ubrzava proces zarastanja.

Primena u nezi kose

Takođe, kvalitetno ružino ulje koristi se za negu suve i lomljive kose. U tu svrhu potrebno je umasirati nekoliko kapi direktno u vrhove kose ili koristiti u kombinaciji sa šamponom prilikom pranja kose. Ovo će kosi i koži glave pružiti neophodnu vlagu.

Na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine ružinog ulja?

Kada kupujete ružino ulje obratite pažnju na njegov sastav. Proverite da li je ono napravljeno od organski uzgojenih ruža. Ovo je važno, kako biste bili sigurni da nisu dodati štetni pesticidi. Takođe obratite pažnju i na ostale sastojke, da biste znali da li je reč o čistom ružinom ulju. Što je više čistog ružinog ulja u sastavu, proizvod je skuplji. Sam miris takođe može biti pokazatelj kvaliteta ružinog ulja. Njegova aroma ne bi trebalo da bude nametljiva i prodorna, već nežna. Osim toga, obratite pažnju na posebne oznake, koje ukazuju na profesionalne proizvođače. Među njima je i sadržaj svežine, koji se naziva peroksidna vrednost.

Ružina vodica

Proizvodnja

Očigledna je zajednička karakteristika ružinog ulje i ružine vodice – i jedan i drugi preparat pravi se od latica ruže. Međutim, ružina vodica zapravo je samo nusproizvod koji otpada tokom proizvodnje ružinog ulja. Zbog toga je jeftiniji, ali ne i manje vredan. Proces proizvodnje isti je kao i postupak za proizvodnju ružinog ulja. Ružine latice mešaju se sa destilovanom vodom, te se zagreju u kotlu, čime se proizvodi vodena para. Zatim, vodena para prelazi u kondenzaciju. Ružino ulje se taloži na dno u viskoznom obliku, a ružina vodica kondenzovana vodena para. Dok je ružino ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama i aktivnim sastojcima rastvorljivim u mastima, ružina vodica sastoji se od delova cveta ruže rastvorljivih u vodi.

Efekti i načini primene

Primena i dejstvo ružine vodice veoma su slični primeni i dejstvu ružinog ulja. Dok se ružino ulje prodaje samo u malim količinama i potrebno je svega jedna do dve kapi u jednom korišćenju, ružina vodica dostupna je u većim količinama. Možete je naneti direktno na lice i kosu, ili pomoću tufera.

Ublažava mrlje na licu i crvenilo kože

S obzirom na to da poseduje antiinflamatorna svojstva, ružina vodica odlično je sredstvo za ublažavanje mrlja na koži, mitesera i bubuljica. Velika prednost ružine vodice je u tome što ne odmašćuje kožu lica i na taj način ne napada gornji, osetljivi sloj kože. Ona takođe smanjuje crvenilo na licu i može pomoći kod natečenih očiju i tamnih krugova ispod očiju. Jednostavno nanesite tufer sa malo ružine vodice na područje oko očiju i ostavite 5-10 minuta. Budući da ružina vodica okrepljuje, koža će momentalno delovati svežija. Ako imate osetljivu i delikatnu kožu, koristite ružinu vodicu umesto tonika za lice na bazi alkohola, koji dugoročno oštećuju kožnu barijeru.

U nezi kože

Kao ružino ulje, tako i ružina vodica može se koristiti u nezi kose. Veoma je hidratantna za suve krajeve i može se umasirati na kožu glave. Mala količina dovoljna je da pruži olakšanje za svrab i suvo vlasište.

I ružina vodica poznata je po svom aromatičnom mirisu, koji svakako nije tako intenzivan kao miris čistog ružinog ulja. Ipak, stručnjaci smatraju da aroma ružine vodice, baš kao i ružinog ulja, pomaže kod nemira, anksioznosti, nervoze i depresivnih stanja uma. I ovde se, međutim, može pretpostaviti da u aromaterapiji veće doze ružinog ulja imaju efikasniji ishod.

Foto: pexels.com

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Anne Hathaway
Nega

Anne Hathaway čini usne punijim… ukosnicom!

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?