Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?

Znate li šta je psihodermatologija? Kao što verovatno pretpostavljate, reč je o interdisciplinarnoj oblasti koja istražuje vezu uma (mozga) i kože. Ona spaja principe iz dermatologije, psihijatrije i psihologije s ciljem lečenja bolesti i stanja kože uzrokovanih stresom i različitim drugim mentalnim stanjima.

Svi znamo da prava lepota dolazi iznutra. Iako se ova fraza obično odnosi na to kakva smo osoba, može se primeniti i na neke druge situacije. Na primer, na vezu mentalnog stanja i izgleda kože. Naš mozak ima uticaj i na naš spoljašnji izgled, posebno na stanje naše kože. Evo na koji način…

Veza kože i mozga

Koža nije samo fizička barijera koja štiti telo, već i platno koje odražava unutrašnja emocionalna stanja i raspoloženja. Stres, anksioznost i drugi mentalni problemi mogu se manifestovati na koži. Nasuprot tome, hronična stanja kože mogu dovesti do značajnog emocionalnog i psihičkog stresa. Ovaj dvosmerni odnos čini srž psihodermatologije.

Uobičajena psihodermatološka stanja

Psorijaza

Ovo hronično autoimuno stanje često se pogoršava stresom. Vidljivi plakovi mogu dovesti do anksioznosti i depresije, stvarajući začarani krug u kojem psihološki stres pogoršava stanje kože.

Ekcem (atopijski dermatitis)

Stres i emocionalni poremećaji mogu izazvati ili pogoršati izbijanje ekcema. Nelagodnost i pojava ekcema mogu dovesti do poremećaja sna, anksioznosti i depresije.

Akne

Iako su prvenstveno dermatološki problem, akne mogu značajno uticati na samopoštovanje i mentalno zdravlje, posebno među adolescentima. Stres može pogoršati akne, a teški slučajevi mogu dovesti do anksioznosti i depresije.

Alopecia areata

Ovo autoimuno stanje, koje karakteriše iznenadni gubitak kose, često je povezano s psihološkim stresom. S druge strane, gubitak kose može dodatno povećati emocionalni stres.

Artefaktni dermatitis

U pitanju je stanje u kojem pojedinci namerno oštećuju svoju kožu, često povezano sa osnovnim psihijatrijskim poremećajima, kao što su granični poremećaj ličnosti ili teška depresija.

Tretmani koji vam mogu pomoći

Psihodermatologija koristi holistički pristup, baveći se i stanjem kože i udruženim psihološkim faktorima. Planovi lečenja su često višestruki.

Lokalne i sistemske terapije

Lokalne i sistemske terapije podrazumevaju konvencionalne dermatološke tretmane, kao što su kreme, masti i lekovi za ublažavanje fizičkih simptoma stanja kože.

Psihološki tretmani

Psihološke intervencije mogu uključivati kognitivno-bihejvioralnu terapiju (KBT), tehnike upravljanja stresom i savetovanje za rešavanje psiholoških stanja. Ove intervencije pomažu pacijentima da razviju strategije suočavanja, smanje stres i poboljšaju mentalno zdravlje.

Tehnike svesnosti i relaksacije

Vežbe kao što su meditacija, joga i duboko disanje mogu da smanje stres i poboljšaju opšte blagostanje, potencijalno ublažavajući upale kože.

Psihofarmakologija

U nekim slučajevima, lekovi kao što su antidepresivi ili anksiolitici propisuju se za lečenje ozbiljnih psiholoških simptoma koji utiču na stanje kože.

Edukacija i podrška

Edukacija pacijenata o povezanosti kože i uma, te različite grupe podrške mogu ih osnažiti i smanjiti osećaj izolacije.

Važno!

Efikasna psihodermatologija zahteva saradnju dermatologa, psihijatara, psihologa i zdravstvenih radnika. Dermatolozi treba da budu svesni psiholoških aspekata stanja kože, dok stručnjaci za mentalno zdravlje treba da razumeju kako poremećaji kože mogu uticati na psihičko blagostanje njihovih pacijenata.

Psihodermatologija naglašava duboku vezu mozga i kože, naglašavajući da efikasno lečenje stanja kože često zahteva rešavanje psiholoških faktora. Integracijom dermatološke i psihološke nege, psihodermatologija nudi sveobuhvatan pristup poboljšanju ukupnog zdravlja i kvaliteta života.

Foto: Instagram @hannaschonberg

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Anne Hathaway
Nega

Anne Hathaway čini usne punijim… ukosnicom!

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?