Pitali ste nas: Kako razlikovati problem suve kože glave od peruti?

Muče vas svrab i perutanje? Ali – kako da procenite da li je u pitanju suva koža glave ili perut? Ovaj tekst pomoći će vam u tome.

S obzirom na to da ste otvorili ovaj tekst, pretpostavljamo da vam koža glave stvara probleme. A malo šta može da bude toliko neprijatno kao vlasište koje svrbi i peruta se.

Problem suve kože glave može da bude maskiran u perut i obrnuto, jer su simptomi ova dva stanja slični. Međutim, način tretiranja svakog od njih sasvim je drugačiji. Dakle, da biste se rešili pomenutih neprijatnih simptoma – svraba i ljuštenja tj. perutanja kože, prvo je potrebno da odredite sa čime se suočavate.

Šta je suva koža glave


Problem suvog vlasišta nastaje kada u gornjem sloju kože (epidermis) nema dovoljno vlage. To može izazvati svrab i iritaciju i dovesti do perutanja kože glave. Postoji mnogo razloga zbog kojih koža vlasišta može postati suva, a u nastavku smo naveli neke od najčešćih.

Spoljašnji uticaji


Faktori iz okoline, kao što su vremenske prilike, značajan su činilac. U letnjim mesecima koža glave može izgoreti na suncu, što pogoršava stanje. Ali i hladnoća utiče na dehidrataciju vlasišta.

Godine života


Veća je verovatnoća da će se problem suvog vlasišta javiti onda kada vaša koža prestane da proizvodi dovoljno sebuma – što se obično dešava s godinama.

Kozmetika za kosu


Proizvodi koje koristite za negu i stajling kose mogu biti odgovorni za izazivanje kontaktnog dermatitisa (osip koji svrbi, izazvan direktnim kontaktom sa supstancom na koju smo osetljivi ili alergični). Dakle, ako ste uveli nove proizvode u svoju rutinu nege, možda su oni krivac za suvo vlasište. Ili, možda je proizvod koji ste koristili godinama dobio novu formulaciju, pa je vredno proveriti listu sastojaka.

Koja je razlika između suvog vlasišta i peruti?


Iako su simptomi isti (perutanje kože i svrab), perut je zapravo posledica prekomerne masnoće. Uzročnik peruti je gljivica Malassezia globosa, koja se hrani prirodnim lipidima ili masnoćama koje proizvodi koža glave. Upravo taj mikroorganizam iritira vlasište, stvarajući mikroinflamacije i svrab.

Mikroorganizmi prirodno žive na našem vlasištu i obično ne izazivaju nikakve probleme. Međutim, svrab i ljuštenje se mogu javiti ako dođe do njihovog prekomernog rasta te mikrobiom kože postane neuravnotežen. Takođe, neke osobe su jednostavno osetljive na normalne nivoe ovih gljivica na koži glave.

Postoje dve vrste peruti izazvane pomenutom gljivicom. O masnoj perutiili seboreičnom dermatitisu govorimo kada se na koži glave formiraju masne žute ljuspice. Pre nego što se isperutaju, ponekad mogu da se napipaju na koži u vidu naslaga. Najčešće se su masne, teške i lepe se za glavu i kosu. Suva perut nastaje kada se na koži glave formiraju suve bele ljuspice koje padaju sa glave i kose. Upravo je suva perut izazvana gljivicom često gotovo identična perutanju do kojeg dolazi usled suvoće kože glave.

Teško je na prvi pogled odrediti razliku između suve peruti i suvog vlasišta. Međutim, najbolji način da to uradite jeste da razmislite šta je moglo da izazove svrab i perutanje. Da li alergijska reakcija? Ili ste nedavno koristili proizvode koji isušuju kožu glave? U tom slučaju, verovatnije je da se suočavate sa suvim vlasištem. Ako je vaša kosa pri korenu masna, onda je veća mogućnost da patite od peruti.

Fotografije: @sarahangius, Bennie Lukas Bester via Pexel

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Nirvana waves
Kosa

Nirvana waves: Trend po meri leta (i nas!)

frizura
Kosa

Sezona je podignutih frizura, a šnale preuzimaju glavnu reč!

AT Absolute Nourishment
Kosa

Zahvaljujući ovim Avon AT Absolute Nourishment proizvodima, vaša kosa biće nahranjena i zaštićena tokom leta…

maska od aloe vere
Kosa

DIY: Maska od aloe vere koja hrani kosu i vlasište

fenty hair
Beauty Business

Stiže FENTY HAIR: Evo šta za sada znamo!

seda kosa
Kosa

Pitali ste nas: Može li seda kosa vratiti svoju boju?