Ovo su najpopularniji sastojci za negu kože za 2023. godinu prema kompaniji SPATE

Kompanija Spate predviđa potrošačke trendove, a prema njihovom mišljenju ovo su najpopularniji sastojci za negu kože koje ćemo koristiti u 2023. godini.

Bivši radnici Google-a Yarden Horwits i Olivier Zimmer pokrenuli su kompaniju Spate sa ciljem da na osnovu podataka iz Google pretrage definišu šta je ono što će u narednom periodu biti popularno, te na taj način pomognu brendovima da koncipiraju ponudu. Od velikog broja izveštaja o trendovima izdvajamo onaj o najpopularnijim sastojcima za negu kože. To je ono što nas zanima.

Najpopularniji sastojci za negu kože u 2023. godini

Glikolna kiselina

Alfa hidroksi kiselina dobijena iz šećerne trske rastvara „lepak“ koji drži mrtve ćelije kože na okupu, te pomaže u eksfolijaciji njene površine, obezbeđujući joj glatkiji i svetliji izgled. Zahvaljujući niskoj molekularnoj težini, ima sposobnost da prodre u dublje slojeve kože, te doprinese stimulaciji proizvodnje kolagena. Oprez: Imajte na umu da glikolna kiselina čini kožu sklonijom opekotinama od sunca.

Benzoil peroksid

Antibakterijski organski peroksid koji je veoma efikasan u borbi sa aknima. Redukuje bakterije koje izazivaju akne, pročišćava pore i smanjuje lučenje sebuma. S obzirom na njegovo jako dejstvo, povedite računa da ne preterate s upotrebom proizvoda koji ga sadrže, poput sredstava za čišćenje, tonika i preparata za ukljanjanje fleka.

Shea puter ili karite maslac

Često se nalazi u sastavu hidratantnih krema za lice i telo. Ši puter je emolijens (supstanca koja omekšava). Dobija se od drveta ši, poreklom iz centralne, zapadne i istočne Afrike. Kada se umasira u kožu, dubinski je hidrira. Sadrži masne kiseline koje obnavljaju kožu.

Ceramidi

Ceramidi se prirodno nalaze u gornjim slojevima kože. U pitanju su lipidi koji pomažu u zadržavanju vode, te održavaju zaštitnu funkciju kože (kožnu barijeru). Ako zamislite kožu kao zid od cigle, ceramidi su cement koji ih drži (ćelije kože) zajedno, održavajući zid (kožnu barijeru) jakim.

Cink oksid

Ovaj prirodni mineral obezbeđuje širok spektar UVA i UVB zaštite od sunca i ključni je sastojak tzv. mineralnih ili fizičkih krema za sunčanje (u svom najčistijem obliku gust je i teško razmaziv, kao kreme za sunčanje u vreme kada smo bili mali). Cink, takođe, umirujuće deluje na kožu i može biti koristan u borbi protiv akni i upaljene kože.

Više o kozmetičkim sastojcima potražite u BEAUTY DESK REČNIKU.

Foto: Instagram

Povezani članci

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže

retinol tokom leta
Nega

Pitali ste nas: Može li se retinol koristiti tokom leta

akne
Nega

Na koji način tretirati akne na telu?

vitamin C za mrlje na koži
Nega

Kako koristiti vitamin C za ublažavanje tamnih mrlja?

kozmetičkih proizvoda
Nega

6 kozmetičkih proizvoda koje treba izbegavati tokom boravka na suncu

plava svetlost
Nega

Da li plava svetlost može da ošteti našu kožu? Odgovor je kompleksan