Opadanje kose: Treba li da se zabrinete?

Opadanje kose je normalna pojava. Ali, ako ste primetili da je intenzivnije nego inače, ovaj tekst je za vas jer razjašnjava šta se smatra uobičajenim, a šta je znak za uzbunu.

Da li ste prilikom ispiranja šampona primetili više ispalih vlasi nego što je za vas uobičajeno, pa vas je to uvelo u (blagu) paniku? S obzirom na to da mnogi od nas dožive takvu situaciju, treba znati da je ispadanje od 50 do 100 vlasi svakog dana normalna pojava. S druge strane, kontinuirano opadanje celih pramenova, ili pojava manjih ili većih “pečata” bez kose na vlasištu, svakako jeste znak za uzbunu. Generalno, normalno opadanje, pojačano opadanje i neuobičajeno veliki gubitak kose različite su pojave i nalažu različite tretmane. Evo kako da uočite razliku…

Normalno opadanje kose, pojačano opadanje ili gubitak?

Pojačano opadanje kose stručno se naziva telogen effluvium i označava veći stepen opadanja kose nego što je uobičajeno. S druge strane, gubitak kose obično opisuje stanje u kojem nešto blokira njen rast. Premda se ova dva termina često koriste kao sinonimi u svakodnevnom razgovoru, oni zapravo označavaju dve potpuno različite stvari.

Pojačano opadanje kose

Kao što je već napomenuto, ispadanje od 50 do 100 vlasi dnevno sasvim je normalna pojava. Pranje kose i češljanje su situacije u kojima se najčešće registruje opadanje kose i to nije razlog za paniku. No, ako se količina vlasi koje ispadnu tokom dana uveća, onda je moguće da se radi o prekomernom opadanju. Takvo stanje obično nastaje kao posledica delovanja određenih fizičkih, emotivnih ili psiholoških stresora na organizam. Pojačano opadanje se obično manifestuje 6 do 12 nedelja nakon stresnog iskustva ili perioda.

Zbog čega kosa opada više nego što je normalno?

Prema iskustvu stručnjaka, nekolicina tipičnih stresora, koji uzrokuju pojačano opadanje kose, uključuju:

 • Gubitak telesne težine
 • Opšte loše stanje/bolest
 • Izmene u ishrani
 • Novi posao
 • Razvod
 • Trudnoća ili porođaj
 • Smrt voljene osobe
 • Kontracepcijske pilule
 • Emotivni šok ili trauma
 • Nedostatak gvožđa
 • Stres
 • Promene godišnjih doba (naročito kraj leta i jesen)

Pojačano opadanje kose može brzo da preraste u gubitak kose, zbog čega je važno da budno pratite šta se dešava s kosom, što znači da registrujete sve promene u svom životu, kao i koliko i u kojim situacijama primećujete naglašeno opadanje kose. Još jedna važna napomena: ukoliko ne perete, niti češljate kosu svakog dana (kao mnoge žene s prirodno kovrdžavom kosom), onda su velike šanse da ćete primetiti mnogi više vlasi kada budete prali/češljali kosu. To je zbog toga što se vlasi, koje prirodno opadaju na dnevnoj osnovi, zadržavaju u kosi sve dok se ne očešljate.

Gubitak kose

Gubitak kose je mnogo ozbiljnije stanje od opadanja. Na žalost, često je teško utvrditi uzrok, budući da postoji nekoliko različitih tipova i još više faktora koji doprinose ovoj pojavi. Nekoliko najčešćih tipova gubitka kose su:

Androgena alopecija: U pitanju je predeterminisan gubitak kose, zbog prenaglašene reakcije na delovanje androgena. Eksperti objašnjavaju da se ovaj oblik gubitka kose može dovesti u vezu sa generalnim izmenama hormonskog statusa. Do 50% muškaraca i žena doživi ovaj tip gubitka kose u različitim stepenima.

Alopecija areata: Radi se o delimičnoj ćelavosti (pečati bez kose), obično na temenu. Ovaj tip gubitka kose može da bude i genetski uslovljen, ali se ne mora obavezno ponavljati u svakoj generaciji potomaka.

Alopecija usled povlačenja kose: Ovaj tip gubitka kose nastaje kao posledica učestalog nošenja konjskog repa, pletenica i punđi, koji snažno povlače kosu. Tokom vremena moguće je registrovati gubitak kose ne samo na mestu gde se obično nalazi gumica, već i oko lica, jer je kosa snažno zategnuta.

Uzroci gubitka kose

Iz svega navedenog, jasno se vidi da ne postoji samo jedan tip gubitka kose, kao i da svaki od njih iziskuje drugačiji tretman. Na primer, ako gubitak kose nije posledica deficita nutrijenata u ishrani, onda suplementacija neće biti efikasno rešenje.

U nekoliko tipičnih uzroka gubitka kose spadaju:

 • Genetska predispozicija
 • Godine života
 • Problemi s imunološkim sistemom
 • Terapija kancera
 • Porođaj
 • Bolest
 • Svakodnevno zatezanje kose
 • Agresivni tretmani kose (izvlačenje pramenova, farbanje, ispravljanje kose i dr.)
 • Hormonski disbalans
 • Infekcija kože glave
 • Psorijaza na koži glave
 • Nelečene seksualno prenosive infekcije
 • Deficit biotina (B7, ili vitamin H)

Kako da ublažite opadanje i gubitak kose

U oba slučaja, postoje koraci koje možete da preduzmete u cilju rešavanja/ublažavanja problema:

1 Spoljašnja (topična) nega kose

Redovna nega kose je ključna za održavanje zdrave kose i kože glave. Zapravo, tretirajte kožu glave baš kao što tretirate kožu lica, što znači da treba uraditi eksfolijaciju jednom nedeljno, uz optimalnu hidrataciju, koja uvek treba da sledi nakon toga.

Pored toga, bilo bi dobro da uključite primenu seruma sa neophodnim nutrijentima u sastavu, koji će pravilno “nahraniti” vaše vlasište.

2 Masaža kože glave

Premda ovaj postupak može da deluje kao čist luksuz i preterivanje, studije pokazuju da ova praksa može značajno da unapredi zdravlje kože glave, pa time i da poboljša izgled kose. Pre svega, u ispitivanjima je utvrđeno da redovna masaža utiče na zadebljanje vlasi, pa tako i na uvećanje volumena.

3 Redukcija stresa

Jasno je da je ovo lakše reći nego uraditi. Ipak, nastojte da izbegnete okidače stresa, kao i da ublažite njegove efekte u svakodevnom životu, jer ćete tako umanjiti i posledice na kvalitet i rast kose (kao i na opšte zdravlje). Izbor aktivnosti koje ublažavaju stres zavisi od vaše prirode, životnih navika i obaveza, kao i ličnih interesovanja, koja vam donose zadovoljstvo.

4 Suplementi

Kao što je već napomenuto, deficit biotina u organizmu može da izazove komplikacije sa kožom glave i negativno da utiče na rast i kvalitet kose. Premda biotin može izlovano da se uzima (u formi suplementa), na tržištu postoje brojni kombinovani preparati (obično je to više vitamina iz B kompleksa), koji će svakako vašu investiciju učiniti isplativijom.

5 Obratite se dermatologu

Ukoliko ne možete da odredite uzrok promena s kosom, najbolje je da se obratite dermatologu, i to pre započinjanja bilo koje terapije ili tretmana. Uostalom, spoznaja prirode vašeg problema umanjuje stres, koji izaziva briga. Specijalista će razmotriti vašu medicinsku istoriju, genetske predispozicije, analiziraće vaše životne i navike u ishrani, pregledaće stanje kože glave, a možda će, ukoliko za to postoje indicije, naložiti specifične analize krvi. Sve ovo će dovesti do tačne dijagnoze, a time i do adekvatne terapije.

Rezime:

Opadanje i gubitak kose su dve potpuno različite pojave, bez obzira na to što se ova dva termina često koriste kao sinonimi u svakodnevnom govoru. Blago opadanje kose na dnevnom novou je prirodna pojava, ali ako primetite da je ono postalo naglašenije, onda treba da reagujete što pre, jer može da dovede do gubitka kose. Gubitak kose se smatra ozbiljnim zdravstvenim problemom, lista uzroka je dugačka, a terapije su različite. Najbolje je da se obratite dermatologu već pri pojavi svakog odstupanja u kvalitetu kose, stepenu opadanja ili zbog nekih drugih netipičnih smetinji sa kožom glave. Takođe, nikada ne zanemarujte pravilnu negu kose i kože glave.

Photo: Yaroslav Shuraev. Video: Roman Odintsov. Both via Pexels

Povezani članci

frizura
Kosa

Sezona je podignutih frizura, a šnale preuzimaju glavnu reč!

AT Absolute Nourishment
Kosa

Zahvaljujući ovim Avon AT Absolute Nourishment proizvodima, vaša kosa biće nahranjena i zaštićena tokom leta…

maska od aloe vere
Kosa

DIY: Maska od aloe vere koja hrani kosu i vlasište

fenty hair
Beauty Business

Stiže FENTY HAIR: Evo šta za sada znamo!

seda kosa
Kosa

Pitali ste nas: Može li seda kosa vratiti svoju boju?

šiške
Kosa

Kako da pronađete savršene šiške za svoj oblik lica