1 nota 5 parfema: Koji mirisi sadrže notu ruže?

Ovih 5 parfema povezuje zajednička mirisna nota ruže – nedaleko poznata po svojoj delikatnoj, cvetnoj aromi, koja je istovremeno elegantna i romantična.

Ruža je popularna i vanvremenska nota, koja se vekovima koristi u parfemskoj industriji. Može se naći u širokom spektru mirisa – od svežih i laganih do složenijih i sofisticiranijih mešavina. Ekstrakcijom latica ruže dobija se visokokoncentrisano ružino ulje – poznato i kao apsolut ruže. Ono poseduje bogat i dubok miris. Često se kombinuje s drugim esencijalnim uljima i mirisnim notama, sa ciljem kreiranja složenih i višeslojnih mirisnih kompozicija.

*Napomena: Apsoluti se razlikuju od eteričnih ulja po tome što osim eteričnih ulja, sadrže i gustinu boje, voskove i druge sastojke iz biljke.

Dva načina upotrebe ruže u parfemskoj industriji

  • Aroma ruže najčešće se upotrebljava kao gornja nota parfema. U tom slučaju, obično se meša sa svežim, citrusnim aromama poput bergamota, limuna i mandarine, kako bi se stvorio prozračan i živahan miris.
  • U kombinaciji s drugim cvetnim tonovima, kao što su jasmin ili ljubičica, koristi se kao srce parfema, radi dobijanja bogate i raskošne mirisne kompozicije.

Ruža u nezi kože

Ruža je poznata i po svojim prednostima za negu kože. Ružino ulje bogato je antioksidansima, vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama, koje hidriraju, umiruju i podmlađuju kožu. Apsolut ruže možete pronaći u hidratantnim kremama, serumima i maskama za lice.

5 parfema s mirisom ruže po našem izboru

#1. BYREDO Rose of No Man’s Land

Kombinacija aroma turske ruže, ružičastog bibera, crvenog voća i belog ambera, pruža ovom parfemu intenzivan, no sofisticiran miris.

#2. CHANEL Paris-Paris Les Eaux de Chanel EDT

Zahvaljujući blistavim notama limuna i mandarine, koje se spajaju sa aromom Damask ruže i drvenastog pačulija, ova toaletna voda miriše poput proleća u Parizu.

#3. TOM FORD Rose Prick Eau de Parfum

U ovom parfemu pomešane su tri varijacije ruže s notama kurkume i sečuanskog bibera, stvarajući podjednako začinjen i sladak miris.

#4. DIOR Miss Dior Rose N’Roses

Miss Dior Rose N’Roses je sveža, prozračna toaletna voda, koja sadrži obilje apsoluta i esencija ruže iz Grasa i Damaska.

#5. MAISON FRANCIS KURKDJIAN A La Rose Eau De Parfum

Reč je o osvežavajućem parfemu s mirisnom notom ruže, kombinovane sa aromama ljubičice, božura i mošusa.

Foto: PR, Julia Malushko via Pexels

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

parfem
Parfemi

Gde sve i kako treba naneti parfem da biste osigurali njegovu postojanost?

retro mirisne note
Parfemi

Parfemski trendovi 2024: Retro mirisne note koje ponovo volimo

mirisom
Parfemi

Između mirisa i emocija postoji posebna veza. Evo o čemu je zapravo reč…

Razlika između parfemske i taoletne vode
Parfemi

Razlika između parfemske i toaletne vode: Kratak vodič o koncentraciji mirisnih kompozicija

sniženje parfema
Parfemi

Bili smo u Lilly Drogerijama i izdvojili naše mirisne favorite!

future society perfume
Parfemi

Treba li nam prajmer za parfem i može li on učiniti da miris traje i do 24 h?