Milena Radulović dobitnica je „Nagrade za žensku hrabrost“ koju dodeljuje kompanija Avon

Glumica Milena Radulović dobila je priznanje za hrabrost da kaže istinu, odnosno prijavi i javno progovori o seksualnom nasilju koje je doživela, što je osmelilo brojne druge žene da progovore o svojim iskustvima u pokušaju da konačno stanu na put nasilnicima.

Kompanija Avon već tradicionalno dodeljuje nagradu za žensku hrabrost u sklopu globalne kampanje 16 dana aktivizma, a u okviru akcije Reci NE nasilju nad ženama, sa željom da pruži podršku, nagradi zalaganje i doprinos u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Prilikom uručivanja ove nagrade, Milana Radulović je istakla: „Hvala kompaniji Avon za ovu nagradu jer ona je dokaz da seksualno zlostavljanje, uznemiravanje i nasilje prestaju da budu tabu teme na ovim prostorima. To što sam javna ličnost možda je pomoglo da se brže i lakše čuje za ovo kroz šta sam ja i druge devojke i devojčice prošle, ali ovo je nagrada i poruka svim ženama koje prolaze kroz isto. Kada mi se sve to dešavalo, mislila sam da sam jedina osoba na svetu koja prolazi kroz tako nešto, jer nikada ništa slično nisam čula ni u jednom razgovoru. A kada sam počela otvoreno da pričam, shvatila sam da nisam jedina. Baš zato je jako važno da žene shvate i budu svesne da, ako im se tako nešto dešava, mogu da pobegnu iz kandži manipulacije koje zlostavljanje podrazumeva, da nisu same u tome, da mogu da se otvore nekom bliskom ko će ih čuti i razumeti. Već sada, nakon bezmalo tri godine, jasno je da nisu same, da nisu jedine, da je svaka od nas prošla kroz makar nešto neprijatno i ponižavajuće, a borba se nastavlja da javnost i institucije, ljudi na društvenim mrežama zaštite žrtve, a ne pravdaju nasilnike.“

Avon svake godine, povodom globalne kampanje 16 dana aktivizma, sprovodi međunarodno istraživanje o položaju žena širom sveta. Najnovije, ovogodišnje, otkriva da mnogim ženama partner utiče ili kontroliše određene aspekte njihovog izgleda. Čak jedna petina (20%) ispitanih žena u nekom trenutku života imala je partnera koji je uticao na to da li će se šminkati ili ne, dok isti broj kaže da ih njihov partner kontroliše da li nose šminku. Od žena koje su rekle da partner kontroliše koliko šminke koriste, najveći broj je onih starosti 25-34 godine (30%). Šokantna je činjenica da je skoro jedna od šest (15%) žena koristila mejkap kako bi sakrila povrede nanesene od strane partnera. Više možete saznati u videu.

Milena Radulović i Marija Radaković

„Iako je danas položaj žena znatno povoljniji nego ranijih godina, nasilje nad ženama i dalje je jedan od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava. Kakva je situacija u našoj zemlji jasno govore podaci Autonomnog ženskog centra, našeg stalnog partnera u projektu Reci NE nasilju nad ženama, da je samo tokom ove godine 1.101 žena pozvala njihov SOS telefon i u 73% slučajeva im je bila potrebna podrška, što je za 16% više u odnosu na 2022. godinu. Zapaženo je da je 92% njih pretrpelo psihološko, a 59,3% fizičko nasilje. Neke devojčice, devojke i žene skupile su snagu i prijavile nasilje, neke nisu, a neke neće nikad. Hrabra ispovest Milene Radulović pokrenula je lavinu i javnu diskusiju u našoj zemlji o seksualnom zlostavljanju i nasilju uopšte. Baš zbog toga, Milenina uloga u ovoj temi od neprikosnovenog je značaja za naše društvo, a od presudnog da bude odabrana da ponese Nagradu za hrabrost da kaže istinu“, istakla je Marija Radaković, direktorka prodaje kompanije Avon.

Avonova akcija Reci NE nasilju nad ženama pokrenuta je 2008. godine i, kroz edukativne programe i donacije, zalaže se za zaustavljanje i sprečavanje nasilja nad ženama. Do sada su u okviru ove akcije, donacijom sigurnosnih sistema, opremljene tri sigurne kuće u Srbiji i podržan projekat ONAsnaživanje, kao i projekat Autonomnog ženskog centra Mogu da neću. Ljubav nije nasilje!. Za podizanje svesti javnosti o ovoj temi realizovane su i brojne kampanje, poput Možeš drugačije, Nisi sama, kao i Sportska borba je izazov, porodična je zločin.

Poznata glumica sa Avon timom

Godine 2019. kompanija Avon postavila je Skulpturu ženske hrabrosti, kao simbol Beograda, koji ima za cilj da ohrabri žene i podrži ih da kroz život koračaju uzdignute glave. Njen autor je Marko Lađušić, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, a nagrada je i ove godine simbolično uručena ispred skulpture.

INFO PLUS: Sve žene kojima zatreba pomoć/savet, mogu da se jave na besplatan broj telefona Autonomnog ženskog centra 0800 100 007.

Foto: PR

Povezani članci

amalfi terasa
Kultura

La dolce vita u srcu Beograda: Otkrivamo novo mesto na Kosančićevom vencu

duet nevene i borisa
Kultura

Preslušajte duet Nevene i Borisa: Pesma koja nas poziva da preispitamo da li dovoljno cenimo ono što imamo

Claude Monet kuća
Kultura

Za sve ljubitelje impresionizma: Kuća u kojoj je živeo Claude Monet ponovo je otvorena za javnost

drugi broj godišnjeg magazina SELFI
Kultura

Iz štampe je izašao drugi broj godišnjeg magazina SELFI, posvećenog ženskoj umetničkoj sceni 

griselda
Kultura

Kako je izgledala transformacija Sofije Vergare u Griseldu Blanco

sunce mamino
Kultura

Sve što treba da znate o domaćem filmu SUNCE MAMINO (a tu je i datum premijere!)