12 saveta kako da šminkom naglasite prirodan izgled, koje smo naučili od celebrity šminkerke Svetlane Sremčević

Donosimo beleške sa master classa koji je za Kiko Milano održala Svetlana Sremčević u okviru Beauty & Fashion Foruma u organizaciji magazina Fashionmag42. Biće korisne svima koji vole kada se šminkom postigne sofisticiran, prirodan izgled.

Ima dana kada želimo kompletan, upadljiv, savršeno stilizovan make-up look, kao sa crvenog tepiha. A ima i onih kada nam je jedini cilj da minimalnom šminkom istaknemo određene crte lica te da tako naglasimo ono najlepše na njemu. Ruku na srce, ovi drugi dani su mnogo češći!

Zato smo, nakon što smo u okviru Beauty & Fashion Foruma u organizaciji magazina Fashionmag42, odslušali master class šminkerke Svetlane Sremčević pomislili – ovo moramo zapisati. Tokom njene prezentacije najnovije kolekcije Kiko Milano Stellar Love, čuli smo mnošto praktičnih saveta savršeno primenljivih za svakodnevnu šminku.

Evo šta smo naučili od Svetlane – i odmah počeli da primenjujemo . Probajte i vi!

1. Oslonite se na prajmer

Ako niste ljubitelj pudera, možete koristiti samo prajmer. Prajmeri imaju svojstvo da “bluruju” kožu, a postoje različite vrste, pogodne za različite namene. Na primer, prajmeri na kojima je naznačeno da su za pore i fine linije čine da koža izgleda zaglađenije. Ako izaberete onaj sa svetlucavim česticama, vaša koža će zablistati. Na njima obično piše da su za hidrataciju i da imaju efekat mokre kože.

2. Neka beauty blender bude vlažan, ali dobro oceđen

Ako je sunđer illi beauty blender za nanošenje pudera suv, upiće previše pudera. Vrlo malo će ostati za našu kožu. Zato ga pre upotrebe operite, dobro ocedite i koristite vlažan.

3. Pri nanošenju pudera, kombinujte pokrete

Malo povlačite četkicu, malo tapkajte. Povlačenjem raspoređujete puder na lice, a tapkanjem dobijate malo jaču pokrivenost. Kada se prvi sloj osuši, možete naneti još jedan sloj pudera i tako postići još veću pokrivenost.

4. Korektor nanesite samo ispod unutrašnjeg ugla oka

Da biste prikrili podočnjake, korektor nanesite samo u ugao oka, a zatim ga vlažnim beauty blenderom utapkavajte čitavom površinom podočnjaka do spoljašnjeg ugla oka. Koža ispod oka je najosetljivija, pa je nemojte razvlačiti i „tegliti“, već samo blago utapkavajte proizvod.

5. Dodatno osvetlite podočnjake

Ispod donjeg kapka možete naneti i providni puder za fiksiranje, koji se prilagođava svakom tipu kože. On će dodatno prekriti podočnjake. Nanesite ga samo u jednom tankom sloju blago pritiskajući četkicu.

6. Utoplite ten bronzerom

Kada su obrazi u pitanju, bronzer nanesite ispod jagodične kosti, od resice uveta do usana, ali ne sasvim do usana. Ako imate visoko čelo, možete obilno da stavite bronzer uz liniju kose, jer ga on vizuelno smanjuje. Takođe, bronzer nanesite na vrh nosa.

7. Savet za upotrebu kremastih proizvoda

Prvo ih nanesite na ruku, da ih toplota tela rastopi, pa ih zatim četkicom prenesite na željeno mesto na licu.

8. Rumenilom postignite lifting efekat

Rumenilo prvo nanesite na najvišu tačku jagodica, pa ga odatle razvucite ka gore – time ćete postići efekat liftinga lica. Sada je u trendu da se malo rumenila stavi i na slepoočnicu, a odatle zatim da se poveže i nanošenjem na kapak, tj. na orbitalni luk (cut crease).

9. Ako želite da rumenilo dugo traje…

Nanesite prvo kremasto rumenilo, a zatim ono u prahu. Time postižete punoću boje, a rumenilo se neće skinuti ceo dan.

10. Pravilo nanošenja senki

Ukratko: Unutrašnji uglovi – svetlo. Pokretni deo kapka – svetlucavo. Pregibi tj. orbitalni luk – srednji ton.

11. Iskoristite olovku za efekat “podizanja” oka

Postići ćete ga tako što ćete smeđom olovkom povući liniju samo u poslednjoj trećini oka. Liniju nakon toga izblendajte, a zatim možete preći preko još i senkom i produžiti liniju još malo ka obrvama, kako biste još više “podigli” oko.

12. Sredite obrve

Pri sređivanju obrva krenite od toga da ih začešljate nagore. Kada se podignu, odmah su lepše. Ali polovinu obrve bližu nosu možete da zaravnite, tako da deluje urednije, ali drugi deo obrve, bliži slepoočnici, treba da ostane začešljan ka gore. Nakon toga, iscrtajte olovkom dlačice tamo gde nedostaju, a na kraju ih fiksirajte maskarom za obrve.

Uvodna fotografija: rawpixel.com. Portret Svetlane Sremčević: Baberya Media

Povezani članci

Rumenilo ispod korektora tajna je sjajnog zgleda kože
Make-up

Rumenilo ispod korektora tajna je sjajnog izgleda kože

Make-up

Ovoga leta želimo zlatnu boju na kapcima: Makeup inspo sa revije CHANEL Cruise 2024/25.

korektor
Make-up

Nanesite korektor na područje ispod očiju kao profesionalac!

Makup za venčanje
Make-up

Makeup za venčanje: 8 inspirativnih ideja sa crvenog tepiha

manikir victorie beckham
Make-up

Savršen za proleće: Manikir koji je Victoria Beckham odabrala za proslavu svog 50. rođendana

tečni hajlajteri
Make-up

Tečni hajlajteri za blistavu i sjajnu kožu: Isprobajte jedan od ova četiri