Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Samopotamnjivanje će vam osigurati preplanuli ten bez izlaganja štetnim sunčevim zracima, dok će vam narednih pet saveta pomoći da se adekvatno pripremite za ovaj postupak.

Bronzana boja bez oštećenja od sunca? Mi smo ZA. Samopotamnjivanje nikada nije bilo lakše, zahvaljujući različitim proizvodima koji su nam danas dostupni. Možete birati između losiona, pena, sprejeva, pa čak i hidratantnih kapi kako biste postigli osunčani izgled. Ali, kao što će vam reći svako ko je bar jednom koristio sredstvo za samopotamnjivanje, ovaj proces može dovesti i do neželjenih posledica – „narandžastih“ ruku, fleka po koži…  Ključ za besprekorno nanošenje samopotamnjivača (i za što prirodniji izgled) jeste pravilna priprema.

#1 Uradite piling tela

Da biste pripremili telo za samopotamnjivanje, uradite piling, obrijte i omekšajte kožu hidratantnim sredstvom bez ulja kako biste stvorili najglađe moguće platno za nanošenje samopotamnjivača. Ukoliko ga nanesete na „mrtvu“ kožu, ona će se isperutati, što će rezultrati neujednačenim tenom. Tretman područja stalnog trenja, kao što su tabani, laktovi i kolena, mehaničkim ili hemijskim pilinzima, poput mlečne, glikolne ili salicilne kiseline, može biti od pomoći. Eksperti često preporučuju ručni piling, jer eliminiše ljuspice sa kože. Ako već redovno koristite hemijski piling, onaj fizički neposredno pre nanošenja kreme za samopotamnjivanje možda vam neće biti ni potreban. Brijanje nakon pilinga ne samo da će ukloniti dlačice, već će i pospešiti učinak pilinga i poboljšati rezultate samopotamnivanja. Nešto što ljudi takođe zaboravljaju jeste da je brijanje zapravo oblik pilinga, te se pobrinite da ovaj postupak ostavite za kraj. Takođe, nemojte izgubiti iz vida da brijanje preko tena u spreju može skinuti boju.

#2 Ne preskačite ni piling lica

Lice je najvažniji deo tela kada je o samopotamnjivanju reč – to je mesto koje zahteva najprecizniju aplikaciju. Upravo zbog toga, priprema sa temeljnim čišćenjem i pilingom je ključna. Eksperti obično preferiraju i preporučuju nežniji piling, za koji je manja verovatnoća da će izazvati suze ili ogrebotine.

#3 Intenzivno hidrirajte kožu, ali ne preterujte!

Manje je verovatno da će sredstvo za samopotamnjivanje izgledati mrljavo kada se nanese na hidriranu kožu. No, ne treba ni preterivati. Prekomerna hidratacija može sprečiti razvijanje boje. Najbolje je da na nezgodna područja, kao što su ruke, laktovi i kolena, nanesete više hidratantne kreme, ali nemojte preterivati kada je telo u pitanju. U suprotnom, možda nećete postići željenu boju. Nakon tuširanje, eksperti preporučuju upotrebu losiona na svim područjima sa zadebljanom ili grubom kožom – petama, kolenima, laktovima. Osim toga, i nanošenje laganog sloja hidratantne kreme na lice pre one za samopotamnjivanje – kako bi boja izgledala što prirodnije kada se razvije.

#4 Rezervišite kraj dana za ovaj postupak!

Kada je u pitanju samopotamnjivanje, najbolje je da ovaj postupak praktikujete na kraju dana. Na taj način, boja će se razviti preko noći. Imajte na umu da i najmanje stvari mogu uticati na vaš ten. Na primer: ako nanesete sprej pre odmora, dok još uvek isprobavate odevne kombinacije, nošenje uske haljine može da prouzrokuje tragove na vašem telu ukoliko se preplanuli ten još uvek razvija. Još jedan razlog da ne stisnete kremu za samopotamnjivanje pre drugih aktivnosti? Previše fizičkog napora moglo bi da dovede do znojenja nakon samopotamnjivanja.

#5 Budite strpljivi!

Koliko dugo će trajati aplikacija samopotamnjivača zavisi od formule koju odaberete. Nanošeneje proizvoda za postepeno samopotamnjivanje neće dugo potrajati (delimično zbog toga što možete da preskočite korak hidratacije. Ali, ukoliko koristite formulu na bazi vode, strpljenje je ključno. Najpre započnite proces od gornjeg dela tela, a zatim idite nadole. Fokusirajte se na grublje oblasti, kao što su laktovi i kolena.

Kako da vaš novi ten što duže potraje?

Nemojte pilingovati kožu svakoga dana, ići u saunu, niti se istuširati previše toplom vodom. Takođe, imajte na umu da sve što izaziva znojenje može da doprinese da vaš ten ranije izbledi.

Foto: Instagram/@hannaschonberg

Povezani članci

Anne Hathaway
Nega

Anne Hathaway čini usne punijim… ukosnicom!

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!