Imunitet kože: Zašto i na koji način da ga ojačate?

Imunitet kože ključan je za održavanje njenog zdravlja, no ujedno igra i veoma važnu ulogu kada je o izgledu kože reč.

Sigurni smo da su mnogi od vas već dobro upoznati sa terminom imunitet (organizma). Ali, da li ste znali da je koža jedna od prvih linija odbrane našeg tela? Zapravo, govorimo o imunitetu kože, koji ne samo da je ključan za održavanje njenog zdravlja tako što štiti od infekcija, već igra i značajnu ulogu u njenom izgledu. „Budući da je koža naš najveći vidljivi organ, konstantno je izložena zagađenju, UV oštećenju i klicama“, kaže dermatološkinja iz Vankuvera dr Monika Li za magazin The Kit, „zbog čega je važno izgraditi dobar imunološki sistem kože.“

Krenimo redom…

Po kom principu funkcioniše imunološki sistem kože?

„On je čuvar od spoljašnjih uticaja“, objašnjava Li. „To može biti potencijalna šteta uzrokovana UV zračenjem, ona mikrobna – prouzrokovana bakterijama, virusima, gljivicama, zatim povrede (poput posekotina i opekotina), zagađenje iz spoljašnje sredine…“ U suštini, u koži postoji mreža međusobno povezanih „unutrašnjih“ imunoloških ćelija koje učestvuju u odbrani od klica i agresora. Da bi optimalno funkcionisale, ovim ćelijama neophodni su hranljivi sastojci koji se transportuju preko kapilara, poznatih kao sićušni krvni sudovi. „Neophodna je velika količina zdravih kapilara kako bi se podržala ulogu ćelija koje učestvuju u imunološkom procesu kože“, kaže dr Li.

Koja je razlika između kožne barijere i imuniteta kože?

„Kada je imunitet kože u pitanju, govorimo o zaštitnim mehanizmima protiv spoljašnjeg sveta i mikroba“, kaže dr Li. „Dakle, barijera je deo tog imuniteta, ali to je fizička barijera – zid od cigle i maltera kože.“ Morate održavati odgovarajući nivo hidratacije kako biste osigurali da barijera dobro funkcioniše, te da selektivno blokira stvari kao što su klice, ali i da omogućava da u kožu prodru proizvodi za negu ili lokalni lekovi. Ako postoji oštećenje tog krajnjeg sloja, recimo posekotina, ekcem ili nešto drugo što bi moglo da ugrozi kožu, stvari koje želimo da blokiramo mogu početi da prodiru u organizam. „Ako je imunološki sistem kože na ćelijskoj osnovi zdrav, on će pokušati da se odbrani od ovih uticaja. Aktiviraće se.“ 

Zamislite svoju kožu kao neku vrstu srednjovekovnog grada. Imate barijeru koja deluje kao utvrđenje, sprečavajući prodor uljeza. Ali, ako je barijera oslabljena i uljez ipak uspe da uđe, vaše imunološke ćelije spremne su da se bore kao čuvari. Međutim, ako osete najezdu neprijatelja, pozivaju rezervne trupe u obliku ćelija u cirkulaciji kao deo imunološkog sistema vašeg tela. Zanimljivo, zar ne?

Kako možete znati da li imunitet vaše kože dobro funkcioniše ili ne?

„Kada imunitet kože ne funkcioniše na način na koji bi trebalo, nije u stanju ni da je efikasno štiti“. Tada bi, na primer, moglo doći do upale na nivou kože. To može pogoršati upalna stanja kao što su ekcem, akne, rozacea ili psorijaza. „Takođe i prouzrokovati dodatno oboljenje ili jednostavno gubitak sjaja“, kaže dr Li. Koža neće izgledati blistavo i sveže, što su samo neke od posledica ukoliko imunitet kože dobro ne funkcioniše.

I kako to može uticati na znake starenja?

„Kada je imunološki sistem oslabljen i nije u stanju da se bori sa mikrobima i agresorima iz životne sredine, kao što su zagađenje i sunce, možete se suočiti sa infekcijom, ali i sa pojavom prevremenih znakova starenja“, kaže dr Li. To uključuje fine linije, bore, pigmentaciju i umoran izgled kože, probleme koje često uviđamo kod pacijenata kako stare, naravno ukoliko ne vode računa o svojoj koži. Postoji nekoliko razloga za to. Prvi je upala, koja, kada je uporna, vremenom razgrađuje kolagen i elastin. Ali onda, vaša koža nije ni u stanju da se izbori sa oštećenjima. Deo odbrambenog arsenala kože je ono što je poznato kao NK ćelije – prirodne ćelije ubice. (Da, zaista!) One traže oštećene ćelije i eliminišu ih. Ali kada imunitet kože dobro ne funkcioniše, može doći do nakupljanja mrtvih/oštećenih ćelija, zbog čega će vaš ten izgledati umorno i beživotno.“

Na koji način možemo ojačati imunitet kože?

Mnogo toga ima veze sa životnim stilom – sa konzumiranjem dovoljne količine vode, kvalitetnim snom, uravnoteženom ishranom, kontrolom stresa… – sa svim onim zdravim navikama koje treba da negujemo. „Ali, određena istraživanja sugerišu da pojedini proizvodi za negu kože takođe mogu da podrže život i kvalitet krvnih sudova, posebno na nivou kapilara, koji dopiru do površine kože“, kaže Li. Ti sudovi isporučuju kiseonik i hranljive materije u rezidentne imunološke ćelije kože.

Na primer, Shiseido Ultimune Power Infusing Concentrate serum aktivira unutrašnju odbranu kože, štiti je od znakova starenja, spoljašnjih štetnih uticaja i dnevnog stresa. Njegovom redovnom upotrebom, koža ponovo otkriva svoju prirodnu ravnotežu i funkcionalnost.

Shiseido Ultimune Power Infusing Concentrate

Drugi načini za poboljšanje prirodne zaštite kože podrazumevaju jačanje barijere pomoću proizvoda koji sadrže ceramide i lipide. Oni pomažu da se voda zadrži i pospeši odbrana od agresora. Uključivanje antioksidanasa, poput vitamina C i E, u vaš režim takođe je korisno za borbu sa slobodnim radikalima uzrokovanih UV zracima i zagađivačima iz vazduha. I, na kraju, naravno, ne može se pregovarati o svakodnevnom nanošenju SPF-a za zaštitu od oštećenja prouzrokovanih dejstvom sunca. Dakle, nema izgovora!

Foto: Andrey Zvyagintsev, Fleur Kaan via Unsplash

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

anti-age
Nega

Tradicionalna akcija „Uz Eucerin® zima je sjajna“ ove godine još je atraktivnija!

Kako mača utiče na zdravlje i izgled kože + recepti za tri maske za lice
Nega

Kako mača utiče na zdravlje i izgled kože + recepti za tri maske za lice

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

NIVEA Cellular Expert Lift
Nega

NIVEA Cellular Expert Lift linija dobila je pojačanje u vidu novog seruma za podizanje kože lica, vrata i dekoltea

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže

grus formula jelena savić
Intervju

Preduzetnička priča: Kako je nastala GRUS FORMULA otkriva Jelena Savić, osnivačica brenda