Fucking Lion: Zavirili smo u modni mikrokosmos Ane Anđelić čiji nas je nakit osvojio već na prvi pogled

Snaga, moć, sjaj, sloboda… Upravo to su reči koje najbolje opisuju Fucking Lion brend, modnu avanturu u kojoj se glavna protagonistkinja – dizajnerka Ana Anđelić – igra i istražuje dok stvara autentične kreacije.

„Kao što većina modnih priča počinje slučajno i spontano, i moj susret sa Anom Anđelić, devojkom koja stoji iza brenda Fucking Lion, desio se upravo tako. Zapravo, Anu sam upoznala na jednoj rođendanskoj proslavi. Bilo je tu mnogo žena, ali Ana se nekako izdvajala – ne samo šarmantim osmehom, već i veoma neobičnim stajlingom. Nemoguće je bilo ne primetiti upečatljivu ogrlicu na njenom vratu, koja je – moram priznati – probudila moju znatiželju. Dodatno me je zaintrigiralo saznanje da je to ručno rađeni komad s njenim potpisom, te da ova mlada slikarka već šestu godinu zaredom uspešno razvija vlastiti modni brend. Tada se rodila ideja da uradim intervju s njom i bolje upoznam – Anu, njenu viziju, kao i kreativna ostavarenja ove savremene Alise…“

fucking lion

IZA KULISA FUCKING LION BRENDA

Na pitanje ko je Ana Anđelić, odgovorila bi…

To je uvek kompleksno pitanje, ali pokušaću da odgovorim. Ana je po profesiji slikarka, a po trenutnom opredeljenju dizajnerka nakita. Takođe, neko ko voli da se igra i ko ne shvata sebe previše ozbiljno.

Tvoja prva asocijacija na reč STIL je… Kako bi opisala vlastiti?

Stil je sve. Stil je odraz onoga što živimo, šta mislimo… Ono što jesmo, ili što mislimo da jesmo. Kao neka vrsta lične karte! Moj je polje beskonačne igre i istraživanja. Menja se i sazreva s vremenom. Kako upoznajem sebe, tako se kristališe i dobija jasniji oblik. Ako bi trebalo da ga opišem jednom rečju, to bi bila RASKOŠ.

Omiljena odevna kombinacija…

Trenutno su to svilene pidžame u kombinaciji sa narukvicom od lanaca i visećim priveskom sa kićankom. Selekcija lančića oko vrata koji prate V izrez i lagano se spuštaju niz dekolte, ili jedna masivnija oglica sa medaljonom. Dugme otkopčano upravo tamo gde počinje mašta. Vintage haljine sa blagim izrezom, uz pojas koji akcentuje zanosne obline. Sanjivo, filmski, lepršavo, seksi…

A aksesoar? Nosiš li isključivo one koje si sama dizajnirala, ili rado pružaš šansu i drugim brendovima?

Prvi komad FL nakita nastao je zarad ličnih potreba. Nakit je često tretiran samo kao detalj, delić kombinacije i puki ukras. To mi je bilo dosadno, pa sam poželela da ga bukvalno „obučem“. Želela sam da nakit postane centralna tačka moje odevne kombinacije. Tako se rodila ideja da napravim nešto što će mi biti zabavno da nosim. Ubrzo se ispostavilo da nisam jedina! 🙂 Nažalost, situacija se nije mnogo promenila. I dalje je nakit pretežno isti i meni lično neinsprirativan, tako da nosim samo Fucking Lion.

Čime, generalno, svaka od nas treba da se rukovodi pri izboru nakita i na šta je posebno važno da obratimo pažnju? 

Zaista više nema nikakvih pravila. Sve granice su blurovane. Nije važno da li si nizak, visok, sitan, krupan, da li si muškarac, žena, ili si leptir. Slušaj sebe i svoj osećaj! Šta ti se nosi, to i ponesi! Sve se toliko ubrzalo da su trendovi počeli da se preklapaju. Određene velike modne kuće izbacuju i po osam kolekcija godišnje. U toj brzini toliko smo se zavrteli da se sve stopilo u jedno, te da jasne granice više i ne vidimo. Mislim da je to fantastično. Smatram da nam svet mode nikad nije pružao toliku mogućnost slobodnog izbora, te da to treba iskoristiti. Igrajte se! Moda je beskrajno zabavna. Pruža vam mogućnost da kroz određeni aksesoar ispoljite ono što je u vama, a da to ne morate da izgovorite. Isto tako, ako patite od nedostatka odlučnosti i samopouzdanja, imajte na umu da određeni komad nakita može da vas vrati u vinklu. Poberete nekoliko komplimenata i već ste back in the game. Mnogo žena mi je reklo da, kad stave određeni FL komad na sebe, odmah se malo isprave, podignu glavu, dobiju neku vrstu snage i samopouzdanja. Koračaju odlučnije. Ne znam šta je to i kako se desilo. Moguće je da ima veze s nekim mojim ličnim borbama. Pre šest godina, u momentu kad je FL nastajao, bila sam mlađa, nesvesna sebe i prilično nesigurna. Nije mi bila poznata snaga koju nosim u sebi. Kao da sam tada pravila neki pancir koji bi mi pomogao da u momentima nesigurnosti imam oslonac. Stoga, igrajte se i slobodno kombinujte, a lav će biti tu da vam „čuva leđa“.

Kako je otpočela F Lion priča?

Sasvim slučajno. Studirala sam slikarstvo u Milanu. Spremajući se za izlazak, obišla sam ceo grad tražeći nakit koji bih te noći ponela. No, u svakoj radnji sve je bilo nekako isto budući da je tadašnji trend tako nalagao. U nedostatku adekvatnog aksesoara, napravila sam sebi ogrlicu. Te noći dobila sam bezbroj pitanja gde sam kupila nakit. I tako, polako – korak po korak… Od džeparca kupim materijal za jednu narukvicu, prodam je, pa kupim materijal za dve… Upoznavala sam se s prirodom posla koji mi je u potpunosti bio stran. Ništa o tome nisam znala, ali me je nešto vuklo napred. Usput se iskristalisala i kompletna priča o brendu. Moja ideja je da nakit nije samo aksesoar ili detalj koji ćete staviti na sebe čisto da biste popunili prazan prostor. Fucking Lion je stav. To je ceo jedan mikrokosmos koji se polako širi. Moja velika strast i neograničeni izvor zadovoljstva!

Koje reči najbolje opisuju tvoj brend?

Snaga, moć, sjaj, sloboda!

Zbog čega si odlučila da svoju modnu priču započneš upravo s nakitom?

Valjda sam krenula oprezno s obzirom na to da sam se prekvalifikovala. Iz slikarstva prešla sam na polje modnog dizajna, prenoseći određena pravila i znanja s jednog terena na drugi. Svaki komad nakita tretiram kao malu skulpturu. Malo po malo, osvajala sam deo po deo tela. Najpre su to bile samo narukvice i ogrlice, zatim su na red došli pojasevi, minđuse, harnesi, podvezice. Sada u ponudi imamo korsete i topove. Još samo donji deo tela ostao je „nepokriven“. No, za to ću se pobrinuti u nekoj od narednih kolekcija. Ideja je već tu, čeka se samo realizacija.

Kako izgleda put od ideje do novog aksesoara?

Sve što imamo u ponudi od nakita, svaka naša kampanja nekad je bila samo iskustvo. Postoje dva sveta. Onaj spoljni i ovaj u nama. Jedan na drugi konstantno utiču. Iz tih iskustava rađaju se određene emocije, a iz tih emocija stvaraju se ideje. Kroz naše alate, koje smo usput usvojili, propuštamo tu ideju i – u mom slučaju – rađa se nova kolekcija. Sve ima smisla – nakit i kampanje koje radimo. Svaka kolekcija je jedna priča, jedno poglavlje, koje je nekada bilo samo iskustvo.

Odakle crpiš inspiraciju za nove umetničke poduhvate?

Iz sveta u kojem živimo. Iz ljudi. Iz odnosa. Iz najlepših i najgorih momenata koje sam proživela. Iz umetnosti i nauke. Apsolutno iz svega!

Možeš li nam reći nešto više o aktuelnoj kolekciji?

Naša nova kolekcija pod nazivom Disobedient (Neposlušne) krenula je da se oblikuje još 2020. Na predlog prijatelja, fokusirala sam se na grčku tragediju pod nazivom Bahantkinje. Bilo je nešto u njoj što je komuniciralo kako sa mnom, tako i sa trenutkom u kom smo se civilizacijski našli. Već godinama unazad mogli smo da primetimo kako svet u kojem smo živeli polako iščezava. Novi je u nastajanju. Upravo to se dešavalo i u meni. Euripid je Bahantkinje stvarao pod istim okolnostima. Reč je o ženama koje pod Dionisovim uticajem napuštaju grad Tebu i u nekoj vrsti transa odlaze u šumu. Bila mi je inspirativna ta sila (Dionizijskog) koja se iznenada javi u čoveku i tera ga da radi određene stvari, a da on na to uopšte nema uticaja. Šta je to mračno i duboko u nama, kad je nastalo i kako? Šta nas je kao pojedince formiralo da budemo to što jesmo, ali i šta formira svet u kojem živimo? Idući tim putem, zaronila sam i u svoj mrak i na površinu iznela sećanja provučena kroz prizmu sadašnjeg trenutka. Samim tim, dominantna je estetika karakteristična za kraj 20. veka. Kako je žena tad izgledala. Šta je pričala i šta je nosila. Kako se borila za svoje mesto u društvu. Kako nas je ta ista žena vaspitavala i formirala, a samim tim i neposredno uticala na život koji živimo. Upravo zbog toga, nova kolekcija posvećena je ženama koje su bile deo naših života – na ovaj ili onaj način.

Primetili smo da si polako počela da osvajaš i druge modne segmente (ne samo polje aksesoara). Čime ćeš nas u narednom periodu još iznenaditi?

Širimo asortiman i generalno celu priču konstantno radeći na usavršavanju u samoj izradi i materijalima s kojim radimo. Fckng Lion nije ono što je bio pre pet godina, ali nije ni ono što će biti za godinu dana. Uvek smo bolji u odnosu na ono što smo bili juče. Napredak je konstanta, a high end proizvod cilj kojem težimo.

Nakit s tvojim potpisom ponele su i mnoge poznate ličnosti – Konstrakta, Sara Jo…. Kako je do njih stigao glas o Fckng Lion nakitu?

Fckng Lion je nekako sam sebi krčio put. Kad sam počinjala sa celom pričom, našla sam se pred dilemom da li ću da „jurim“ ljude da nose moj nakit, ili ću vreme potrošiti na građenje jednog posebnog sveta u koji će oni sami poželeti da dođu i upoznaju ga. Prevagnulo je ovo drugo. I stvari su naprosto prirodno tekle. Za svaku od tih divnih žena pomislila sam kako bi bilo lepo da sarađujemo. I to se desilo! Pored Sare i Konstrakte, sada već imamo i dugogodišnju saradnju sa Jelenom Karleušom i Milicom Pavlović. Tu su i Artani, Sajsi Mc, Slađana Milošević i mnogi drugi. Sara Jo je svojim likom i karakterom dala poseban pečat našoj poslednjoj kampanji. Beskrajno sam zahvalna na tome.

Gde F Lion aksesoare možemo kupiti?

Online, u prodavnici Peppermint Concept Store u Novom Sadu, a uskoro se vidimo i u TC Galerija.
Pročitajte i:
https://beautydesk.rs/moda/najobicnija-bela-majica-zasto-je-toliko-volimo/


Povezani članci

intervju marina mićanović
Intervju

Preduzetnička priča: O građenju internacionalne karijere i brendu UniUkiyo sa dizajnerkom Marinom Mićanović

Zero
Intervju

Preduzetnička priča: Sa Ružicom Vukašinović o prirodnoj nezi kože i beauty brendu ZERO COSMETICS

svetlana sremčević
Intervju

Svetlana Sremčević: Od jutra do večeri…

the shuyguy
Intervju

Preduzetnička priča: Jelena Filipović otkriva kako je nastao THE SHYGUY

love me period
Intervju

Preduzetnička priča: Sa Jelicom Medenicom o intimnoj nezi i brendu LOVE ME PERIOD

aleksandra petrovski
Intervju

Šta deca treba da znaju o bezbednosti tela? Razgovarali smo s ALEKSANDROM PETROVSKI