Da li je self-care samo još jedan trend ili suštinska potreba?

Self-care koncept, iliti kako bismo ga mi preveli na naš jezik – briga o sebi – oduvek je deo našeg bića i ranije se podrazumevao.

Koliko puta ste u poslednje vreme naišli na izraz self-care? Self-care ovo, self-care ono… Deluje kao da je reč o još jednom popularnom terminu, koji se širi brzinom svetlosti na društvenim mrežama. Međutim, nije u pitanju pojam bez suštine. Koliko god da vam ovaj koncept deluje isprazno, i te kako je značajan za svakog od nas.

Ako se osvrnem na detinjstvo, mogu slobodno da kažem da sam živela po principima savremenog self-care koncepta, kao verovatno i svako od vas. Učila sam sa uživanjem, čitala sam sve ono me zanimalo, uživala sam u dugim šetnjama u prirodi, trenirala sam odbojku, družila sam se sa svojim vršnjacima, jela sam obroke bogate voćem i povrćem… Dakle, praktikovala sam zdrave životne navike, ne razmišljajući o tome da li su one i u kojoj meri dobre za mene. Verujem da se svi možete poistovetiti sa mnom. Međutim, danas u svoj dnevni raspored moram ubeležiti vreme za sebe – vreme koje ću posvetiti svom spiritualnom biću, te mentalnom i fizičkom zdravlju. A zbog čega je to tako?

Zašto je briga o sebi odjednom postala izuzetno važna?

Self-care je oduvek važan, samo što je ranije bio sastavni deo našeg života. U današnjem, rekla bih, kapitalističkom i konzumerističkom društvu – usmerenom ka kupovini dobara i usluga, sa uverenjem da njihovo posedovanje i konzumiranje čini sreću pojedinca – u potpunosti smo zanemarili sebe i brigu o sebi. Razmislite koliko vremena provodite na poslu, koliko vremena provodite skrolujući po društvenim mrežama, a koliko vremena provodite radeći nešto u čemu zaista uživate celim svojim bićem. Upravo to!

Nažalost i self-care je komercijalizovan

Sve je više platformi, influensera i kompanija koje promovišu proizvode i usluge pod maskom self-carea. Većina se fokusira na površne aktivnosti, poput spa tretmana ili kupovine luksuznih beauty preparata i slično (gle čuda!), a mnogo manje je onih koji se zaista bave suštinom brige o sebi, čineći da ona deluje kao trend, a ne kao smislena praksa.

Šta nam je činiti?

Rešenje je u vama i u vašoj percepciji sopstvenog života. Posložite prioritete i potrudite se da napravite balans privatnog i poslovnog aspekta, koji je održiv na duže staze. Prisetite se kako ste nekad davno pojedine aktivnosti radili s lakoćom, te se potrudite da ih postepeno vratite u svoj svakodnevni život. Vežbajte, balansirajte obroke, idite na kafu s prijateljima, uživajte u društvu svoje porodice, pročitajte knjigu ili radite nešto drugo što vas čini srećnim. S povećanjem svesti o važnosti mentalnog zdravlja, prakse samopomoći prepoznate su kao suštinski alati za upravljanje stresom, anksioznošću, depresijom i drugim stanjima i raspoloženjima. Pak, ukoliko ne uspevate sami da rešite nedoumice koje vas muče, sasvim je legitimno da potražite pomoć stručnog lica, poput psihoterapeuta, psihologa ili psihijatra.

Self-care, kada se shvati i praktikuje u svom pravom smislu, daleko je od trenda. Obuhvata osnovne prakse koje promovišu fizičko, mentalno i emocionalno blagostanje. Iako komercijalni i trendi aspekti brige o sebi mogu biti od pomoći u trenutku, njeni osnovni principi su trajni i vitalni za održavanje opšteg zdravlja i kvaliteta života.

Foto: Instagram @fvlyacelik

Povezani članci

kolagen bar
Wellness

Da li biste popili kolagen kafu uz omiljeni beauty tretman lica?

antiinflamatorni napici
Wellness

Antiinflamatorni napici za prirodno čišćenje organizma: Predstavljamo vam tri sjajna recepta

kako izgleda mamografski pregled
Wellness

7 činjenica koje je korisno znati pre prve mamografije

pregled kože
Wellness

Mesec borbe protiv melanoma: Zakažite besplatni preventivni pregled kože!

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa? 
Wellness

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa?

palačinke od crvenog sočiva
Wellness

Bezglutenske, proteinske i veganske: Palačinke od crvenog sočiva (ili neke druge mahunarke)