9 strategija za negu kože poznatog eksperta koji brine o licu Emily Ratajkowksi, Irine Shayk…

„Moja filozofija je progresivna, a ne agresivna“, kaže Fabricio Ormonde, poznati njujorški ekspert za negu kože.

Šta Emily Ratajkowksi, Gigi Hadid i Irina Shayk imaju zajedničko? Lepu kožu, za šta je u velikoj meri zaslužan ekspert iz Njujorka – Fabricio Ormonde, poznat po svojim tretmanima „po meri“, koji podrazumevaju kombinaciju stručne dijagnostike sa moćnim formulacijama za negu kože prilagođenim potrebama pojedinaca. „Moja filozofija je progresivna, a ne agresivna“, kaže on. „Verujem da dosledan, umeren pristup nezi kože daje bolje, održivije rezultate od preterano agresivnih tretmana, koji često mogu da prouzrokuju oštećenja epidermisa i mikrobioma kože.“ Umesto da se oslanja samo na instnat „popravke“, koje uključuju upotrebu botoksa i filear, Ormonde preferira holističku metodu, onu koja se fokusira na stimulaciji kolagena, toniranji i oblikovanju mišića lica, te zatezanje kože pomoću različitih radiofrekventnih, LED, mikrostrujnih i ultrazvučnih tehnologija. „Nakon što su im godinama govorili da je režim od 10+ koraka najbolji, ljudi shvataju da relativno redukovan pristup može biti efikasniji, kao i da je pogodniji za većinu tipova kože“, primećuje on. U nastavku, Ormonde nas upoznaje sa nekoliko efikasnih strategija za negu kože – jednostavnih, no efikasnih.

SAVETI ZA NEGU KOŽE KOJE PRIMENJUJU I POZNATI

#1 Svakodnevno nanosite SPF kremu

Zaštitite kožu od izlaganja suncu korišćenjem dnevne kreme za sunčanje da biste izbegli preuranjene znake starenja, uključujući fine linije, bore i hiperpigmentaciju. Birajte preparate koji kombinuju širok spektar zaštite od sunca sa blagodetima za negu kože, koji štite od zagađenja, plave svetlosti i UV oštećenja.

#2 Ne dirajte kožu

Oduprite se porivu da dirate lice i istiskate bubuljice. To može prouzrokovati kraste, pa čak i ožiljke. Takođe, može dovesti i do širenja bakterija po vašoj koži.

#3 Pratite ritam kože

Pošto je koža najdinamičniji organ u telu, važno je da pratite njen ritam i prilagođavate režim nege sezonskim i životnim promenama (na primer: trudnoća ili menopauza).

#4 Ne preterujte sa pilingom

Piling je odličan dodatak rutini nege kože, jer uklanja mrtve ćelije kože. Međutim, uovom slučaju, manje je definitivno više. Morate dati koži vremena da se odmori između dva postupka. Ormonde više voli hemijske nego fizičke pilinge. Za većinu tipova kože dovoljno je da praktikujete piling jednom do maksimalno tri puta nedeljno. Češća primena pilinga može uzrokovati iritacije.

#5 Ostanite hidrirani

Hidracija je ključna za besprekornu kožu. Voda ispira nečistoće i toksine iz vašeg tela. Pijte najmanje osam do 10 čaša vode dnevno i uvedite hidratantne sastojke, poput hijaluronske kiseline i glicerina, u svoju rutinu nege kože.

#6 Operite lice

Tokom dana, pore se začepe od prljavštine i ulja. Čišćenje lica svakoga jutra i večeri dobar je način za uklanjanje naslaga. Međutim, izbegavajte vruću vodu i prekomerno pranje, jer to može da isuši i iziritira kožu.

#7 Spavajte dovoljno

Da biste svom telu dali vremena da „napuni baterije“ za naredni dan, trebalo bi da ostvarite optimum od sedam do osam sati noćnog sna. Ako to ne učinite, mogli biste se suočiti sa kesicama oko očiju, podočnjacima, aknama, borama, upalom…

#8 Investirajte u retinol

To je zlatni standard kada je o podmlađivanju kože reč, ali Ormonde preporučuje da ga polako i nežno integrišete u svoj režim nege kako biste izbegli crvenilo i iritaciju. Počnite da ga koristite dva puta nedeljno nekoliko nedelja, zatim tri puta nedeljno, pa postepeno povećavajte periodiku – kako bi vaša koža postala tolerantna.

#9 Potražite profesionalni savet – uvek!

Za sve nedoumice/potrebe/tretmane potražite savet licenciranog kozmetičara ili dermatologa. Teško d ćete uspeti sami da shvatite šta je najbolje za vašu kožu kada postoji toliko mnogo opcija. Držite se nauke i eksperata koji će obaviti posao umesto vas. To će vam dugoročno uštedeti i novac i vreme.

Uvodna fotografija: Instagram/@emrata

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže