5 jednostavnih načina za detoksikaciju kože nakon praznika

Ok, možda ste dopustili sebi da se tokom prazničnog perioda malo opustite, što je sasvim legitimno, ali nemojte izgubiti iz vida da prekomerno konzumiranje slatkiša, alkohola, nezdrave hrane, kao i nedovoljno sna, može ostaviti negativne posledice na vašem licu. Da biste izbegli ovaj neslavan epilog, poslužite se narednim vodičem za detoksikaciju kože.

Ako vam je uživanje tokom prazničnog perioda (s pravom) bio prioritet, možda ćete se suočiti sa posledicama prekomernog konzumiranja hrane i pića, što se – nažalost – može manifestovati i na vašoj koži.  Kada je telo izloženo visokim nivoima glukoze (šećera), kolagen i elastin opadaju. Osim što koža može izgubiti elastičnost, to takođe može dovesti i do povećane proizvodnje sebuma, dehidracije i grublje, neujednačene površine kože. Ni šećer iz alkohola nije dobar za kožu. Alkohol je diuretik i dovodi do dehidracije kože i organizma. Doprinosi širenju krvnih sudova u koži, uzrokujući crvenilo i nadutost. Takođe je poznati okidač za rozaceu i psorijazu. Pored alkohola, i stres, kojem su mnogi izloženi i u prazničnom periodu, još je jedna potencijalna pretnja za kožu. On povećava nivo kortizola i dovodi do upale, pogoršavajući stanja kao što su akne, rozacea, ekcem i psorijaza. Kortizol takođe može indirektno uticati na aktivnost lojnih žlezda i doprineti nastanku akni. Stres takođe povećava propustljivost kožne barijere, što rezultira povećanim gubitkom vode i dehidracijom kože. Osim toga, može i smanjiti sintezu kolagena, te prouzrokovati gubitak elastičnosti i istanjivanje kože. Imajući sve ovo u vidu, u nastavku donosimo kratak vodič za detoksikaciju kože nakon prazničnog perioda.

VODIČ ZA DETOKSIKACIJU KOŽE

1. Praktikujte dvostruko čišćenje

To je kozmetički kliše, ali s razlogom. Dvostruko čišćenje (proces čišćenja dva puta ujutru i ponovo uveče) zaista je efikasan način za uklanjanje svih tragova šminke, nečistoća i zagađivača sa kože (da ne pominjemo 30.000 do 40.000 ćelija koje koža odbacuje svakoga dana). Ne samo da neadekvatno čišćenje može da doprinese začepljenju pora, pojavi akni i gubitku sjaja, već će i veći deo preparata kojih nanesete na kožu učiniti praktično beskorisnim, uključujući i onaj skupi serum koji ste dobili od Deda Mraza. Balzami i ulja za čišćenje koja rastvaraju prljavštinu i prodiru duboko u kožu dobre su opcije za prvo čišćenje, dok su kreme, gelovi i micelarne vode bolja opcija za ono drugo.

2. Preispitajte svoju rutinu nege

Korišćenje prevelikih količina kiselina i aktivnih sastojaka rezultira osetljivošću, iritacijom i ugrožavanjem zaštitne barijere kože. Ukoliko je vaša koža osetljiva/iziritirana, vraćanje na nežnu rutinu nege može se smatrati svojevrsnom vrstom detoksikacije, koja će vam pomoći da je vratite na pravi put. Počnite tako što ćete svoj režim odmah bazirati na nežnom sredstvu za čišćenje i hidratantnoj kremi koje neće iritirati već ugroženu kožu. Inkorporiranje antioksidansa, kao što je vitamin C, u dnevnu beauty rutinu doprineće stimulaciji kolagena, pospešiće sjaj i suprotstaviti se oksidaciji prouzrokovanoj dejstvom slobodnih radikala. Razmislite o dodavanju nekog aktivnog sastojka i u noćni režim nege. Retinoli i retinoidi potkrepljeni su sa najviše naučnih dokaza. Stimulišu sintezu kolagena, ujednačavaju ton kože i smanjuju upale. Ključno je da počnete polako sa retinolom, u početku jednom do dva puta nedeljno, te da postepeno (tokom perioda od nekoliko nedelja) povećavate periodiku.

3. Obratite pažnju na to šta unosite u organizam

Znamo, lakše je reći nego učiniti, ali izbacivanje čokolade, slanih kanapea i masne hrane iz svakodnevne ishrane od vitalnog je značaja ukoliko želite zdravu kožu. Drugim rečima, održavati kožu zdravom znači održavati zdrava creva i njihov delikatni mikrobiom. No, nije samo hrana ono što doprinosi lošem zdravlju creva. Alkohol izaziva inflamatorni odgovor u crevima koji može dovesti do probavne nelagodnosti, uključujući bol u stomaku i nadimanje. On takođe inhibira proizvodnju digestivnih enzima, što može otežati razgradnju, varenje i apsorpciju hranljivih materija. Ukoliko možete, pokušajte da u potpunosti izbegnete piće. Ali, ako vam se praznična sezona čini nezamislivom bez čaše u ruci, opredelite se za crno vino. Prema nedavnoj studiji, osobe koje piju crno vino verovatno će imati zdraviji crevni mikrobiom nego one koji konzumiraju druge vrste alkoholnih pića.

4. Hidratirajte, hidrirajte, hidrirajte!

Višak šećera, alkohola i povišeni nivoi stresa utiču na kožu na različite načine, ali problem kome svi zajedno doprinose jeste hronična dehidracija, stanje koje ostavlja kožu neujednačenom, bez sjaja i suvom. Osim toga, ona dovodi do pojave sitnih bora, pa i svraba i perutanja. Ako ste se prepoznali u ovoj priči, pristupite rehidraciji u dva pravca tako što ćete se baviti problemom iznutra i spolja. Ne zaboravite da konzumirate puno vode da bi vaš organizam bio dobro hidriran. Za najveći organ našeg tela (kožu) povećan unos vode osigurava dobru hidrataciju ćelija, smanjenje suvoće i pospešivanje elastičnosti. Voda za piće takođe pomaže da se oslobodite toksina koji mogu da izazovu upalu. Da biste povratili ravnotežu kože, potražite hidratantne proizvode koji sadrže hijaluronsku kiselinu, koja – osim što vraća hidrataciju – doprinosi obnovi kožne barijere.

5. Ostvarite optimum sna

Remećenje redovne rutine spavanja tokom praznika još je jedna loša stvar za kožu. Tokom sna, naša koža prelazi u režim regeneracije, zamenjujući oštećene/mrtve ćelije novim. Dobar san takođe pospešuje dotok krvi u kožu i doprinosi obnovi kolagena i elastina. Neostvarivanje optimuma – tih dragocenih sati (najmanje osam sati, poželjno je i više) – remeti sve ove vitalne procese, te povećava upale i pogoršava akne, ekcem, psorijazu i alergije. San je najbolji prirodni lek, a to svakako važi i za kožu!

Foto: Rawpixel

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?