Zašto Carrie Bradshaw ne nosi lak za nokte (i tek tako, to ima smisla)


Dok pratimo novu sezonu serije I tek tako (And Just Like That), zapitali smo se kako to da čuvena Seks i grad (Sex and the City) modna ikona, Carrie Bradshaw ne nosi lak za nokte? Obratite pažnju: tu je venčanica Vivianne Westwood, nebrojene Manolo Blahnik salonke i svi ti drugi modni momenti koji su postali kultni, ali jedan element uporno nedostaje kada je Carrien stil u pitanju: manikir. Šta mislite, zbog čega?

Većina nas podrazumeva da je manikir neodvojivi deo stajlinga. Posebno u slučaju osobe kao što je Carrie, koja balsku suknju od tila nosi u najbližu prodavnicu, a u rerni su joj složeni džemperi. Kako je onda moguće da su joj nokti potpuno prirodni? A to se dosledno nastavlja i u seriji I tek tako, što potvrđuje da izostanak manikira nije previd, već deo estetike lika. Imale smo svoje teorije zbog čega je tako, ali naravno da smo se bacile na guglanje da proverimo da li su stilisti serije dali neko objašnjenje za to. Uz malo sreće, naišle smo na intervju (za magazin Glamour) u kojem Sarah Jessica Parker objašnjava zašto Carrie ne nosi lak za nokte, osim u baš baš posebnim prilikama.

U intervjuu za Glamour, Sarah Jessica objašnjava da bi upadljivi manikir bio u suprotnosti sa Carreinim poslom kolumnistkinje i čestom upotrebom tastature, i da – pored toga, Carrie jednostavno nije tip osobe koja bi svoju ljubav prema modi izražavala ulaganjem vremena u održavanje manikira. Takvo objašenjenje svedoči o snažnoj vezi između ličnih identiteta junakinja serije Seks i grad (i I tek tako) i mode. Uostalom, isto je i u “stvarnom životu”.

Carrie Bradshaw ne nosi lak za nokte jer nema vremena za manikir

Jednostavno rečeno, način života Carrie Bradshaw nije pogodan za manikir. Kao kolumnistkinja i spisateljica, Carrie veoma često koristi tastaturu, što isključuje isuviše dugačke nokte jer usporava kucanje, a neizbežno dovodi i do lomljenja noktiju i okrnjenog laka – verujte, redakcija Beauty Deska se u ovo i sama više puta uverila. Kao što je Sarah Jessica Parker podelila sa novinarkom Glamoura, osoba poput Carrie Bradshaw nema strpljenja za popravke manikira, a još manje da polako kuca. Nokti bez laka daju autentičnost Carrienom liku, čak i dok nosi svoje najneobičnije modne stajlinge.

Osvežavajuće je uočiti mrvicu realizma (i skromnosti) u seriji u kojoj glavna junakinja navodno troši 40.000 dolara na cipele, prema epizodi Ring a Ding Ding iz 4. sezone, i naizgled nikada ne kroči u metro ili bilo koji drugi javni prevoz. Ali opet, ta tenzija između stvarnog i imaginarnog bila je ono što je junakinje Seksa i grada činilo tako zanimljiviom. Kako je navedeno u recenziji pilota ove serije iz 1998. godine u The New York Times-u: „Carrie je rastrzana između čežnje za romansom i saznanja da nema besplatnog doručka kod Tifanija”. U tom smislu, nenalakirani nokti, koji ukazuju na to da je u pitanju zaposlena žena koja svoje vreme mora racionalno da troši, odličan su dodatak liku koji nastoji da pomiri svoje želje sa stvarnošću.

Simbolika ženskih ruku (i stopala)

Nokti Carrie Bradshaw deo su priče o tome kako oblikujemo i predstavljamo svoj identitet kroz lični stil. Od samog početka serije, Carrie je neko ko za život zarađuje pisanjem. Njene ruke to odražavaju. Drugim rečima, one nisu “ukras”, već alatke koje koristi da izgradi svoj svet i da zaradi za život. Uprkos razrađenim stajlinzima i dizajnerskim brendovima, Carriena estetika otkriva da je rad osnovni deo njenog identiteta. Istovremeno, ljubav Carrie Bradshaw prema cipelama verovatno je jača i čvršća od mnogih njenih ljubavnih romansi. Njene cipele su skupe i nepraktične. One su modni i statusni simbol. Carrie ima ruke zaposlene žene, a stopala stilizovana za šetnju luksuznim enterijerima među njujorškim selebritijima.

U slučaju nekog drugog lika, to bi možda delovalo kao pokušaj da primeni pravilo fake it ’till you make it. Međutim, kada je Carrie u pitanju – to je odraz njene kreativnosti i iskrenosti – ona ne pokušava da sakrije ko je, već svoj identitet ugrađuje u modnu estetiku kojom se prezentuje drugima.

Verujemo da će se naći oni koji će se zapitati – zašto dajemo toliko značaja sitnom i možda nebitnom detalju na, u velikoj meri, frivolnom liku iz popularne serije. Jer, upravo u tim nenalakiranim noktima osobe kojoj je moda toliko važna prepoznajemo pokušaj jedne žene – a to može biti bilo koja od nas – da izvuče što više lepote u svetu koju nije ni blizu toga da bude savršen. Zar to nije vredno divljenja?

Foto: HBO, Instagram / @juslikethatmax

Povezani članci

Izložba Gabrielle Chanel Fashion Manifesto
Kultura

Ako putujete u London: Izložba GABRIELLE CHANEL. FASHION MANIFESTO otvorena je do 25. februara 2024.

make-up
Make-up

Šta će se naći na jesenjem make-up meniju?

M•A•C Studio Radiance Serum-Powered™
Make-up

Vreme je da vaša koža zablista: Upoznajte novi M·A·C Studio Radiance Serum-Powered™ tečni puder!

„Pumpkin spice“
Make-up

„Pumpkin spice“ make-up obeležiće jesenju sezonu!

manikir
Make-up

10 jesenjih manikir ideja koje ćemo rado prigrliti

Lancôme x Louvre
Make-up

Spoj lepote i umetnosti: Nova saradnja LANCÔME x LOUVRE