Razlika između BB i CC krema: Evo šta je potrebno da znate

Bez obzira na to što se i jedne i druge koriste kao podloga za šminku, razlika između BB i CC krema i te kako postoji.

U domenu šminke, ali i nege kože, dva popularna proizvoda privlače veliku pažnju poslednjih godina. Reč je o BB i CC kremama. I jedne i druge istovremeno neguju kožu, te pokrivaju nepravilnosti na njoj, no svaka od njih poseduje i specifična svojstva, namenjana različitim potrebama kože. U nastavku vam pišemo o njihovim jedinstvenim karakteristikama, s ciljem da vam pomognemo da donesete najbolju odluku i odaberete proizvod koji vam najviše odgovara. 

BB kreme

BB kreme, skraćeno od ,,beauty balm“ ili ,,blemish balm“, nastale su Koreji i brzo su stekle popularnost širom sveta. One obično imaju hidratantnu funkciju i ujednačavaju ton kože, nudeći laganu pokrivenost – zbog čega predstavljaju najbolji izbor za osobe sa masnom kožom. Odlično pokrivaju nesavršenosti, te pružaju koži ujednačeniji izgled. Često sadrže sastojke poput antioksidanasa, SPF-a i hidratantnih agenasa za negu i zaštitu kože. Dizajnirane su da obezbede prirodan, vlažan završni sloj, pružajući koži svež izgled. Idealne su za svakodnevnu šminku.

Glavne karakteristike BB krema

  • Pokrivenost: BB kreme nude malu do srednju pokrivenost, pružajući prirodniji izgled u poređenju sa teškim puderima.
  • Prednosti za negu kože: Često sadrže sastojke kao što su hijaluronska kiselina, vitamini i antioksidansi, koji podstiču hidrataciju.
  • Zaštita od sunca: Mnoge BB kreme imaju SPF, štiteći kožu od štetnih UV zraka.
  • Lagana tekstura: BB kreme obično imaju laganu konzistenciju, omogućavajući koži da diše i sprečavajući ,,težak“ izgled.
  • Prirodni finiš: Ove kreme osiguravaju vlažan, blistav završni sloj, pružajući koži zdrav sjaj.

CC kreme

CC kreme, poznate i kao kreme za „korekciju boje“ ili kreme za „ispravljanje tena“, nastale su kao evolucija BB krema. Kao i BB kreme, CC kreme nude kombinaciju prednosti za negu kože i šminku, no usmerene su na ispravljanje crvenila i ujednačavanje tona kože. One pružaju veću pokrivenost u poređenju sa BB kremama, pomažući da se neutrališu nesavršenosti i stvori besprekorniji ten. Mogu sadržati i faktor zaštite od sunca, te druge sastoje za negu kože. Budući da su gušće, CC kreme predstavljaju bolji izbor za osobe sa suvom kožom.

Glavne karakteristike CC krema

  • Korekcija boje: CC kreme imaju formulu za korekciju boje koja pomaže da se izjednači ton kože, te umanji crvenilo.
  • Veća pokrivenost: Ove kreme nude veći nivo pokrivenosti od BB krema, što ih čini pogodnim za osobe sa izraženijim kožnim problemima.
  • Lagana tekstura: Slično BB kremama, CC kreme imaju laganu konzistenciju, osiguravajući ugodan osećaj na koži.
  • Zaštita od sunca: Mnoge CC kreme takođe sadrže SPF, štiteći kožu od oštećenja od sunca.
  • Prirodni ili mat završni sloj: U zavisnosti od proizvoda, CC kreme mogu pružiti prirodan ili mat finiš.

Šta odabrati?

Odluka da li ćete se odlučiti za BB kremu ili CC kremu u velikoj meri zavisi od vaših individualnih potreba i preferencija. Ako želite malu pokrivenost sa dodatnim prednostima za negu kože za prirodan, vlažan završni sloj, BB kreme odličan su izbor. S druge strane, ako vam je potrebna veća pokrivenost za rešavanje problema neujednačenog tena ili crvenila, prikladnije su CC kreme. Uz to, uzmite u obzir svoj tip kože, jer su određene kreme posebno namenjene masnoj, suvoj ili kombinovanoj koži.

Foto: Instagram @haileybieber

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Rumenilo ispod korektora tajna je sjajnog zgleda kože
Make-up

Rumenilo ispod korektora tajna je sjajnog izgleda kože

Make-up

Ovoga leta želimo zlatnu boju na kapcima: Makeup inspo sa revije CHANEL Cruise 2024/25.

korektor
Make-up

Nanesite korektor na područje ispod očiju kao profesionalac!

Makup za venčanje
Make-up

Makeup za venčanje: 8 inspirativnih ideja sa crvenog tepiha

manikir victorie beckham
Make-up

Savršen za proleće: Manikir koji je Victoria Beckham odabrala za proslavu svog 50. rođendana

tečni hajlajteri
Make-up

Tečni hajlajteri za blistavu i sjajnu kožu: Isprobajte jedan od ova četiri