Nestrpljivo iščekujemo knjigu ilustratorke Javorke Đurić (@maple.things)!

Ako na IG profilu @maple.things pratite Javorku Đurić, koliko puta ste, dok ste gledali njene ilustracije – fragmente iz života, pomislili: I ja isto?! Često? O, da, i mi isto! A sada Kontrast izdavaštvo najavljuje njenu knjigu koja već u naslovu ima pitanje koje si i mi tako često postavljamo: Šta ako sve ovo nije stvarno? Kupljeno! Bar što se nas tiče!

Dok čekamo da stigne knjiga Javorke Đurić koja, kako kaže izdavač, izlazi za desetak dana, pročitajte šta o svojim ilustracijama kaže sama autorka:

– U decembru 2019. godine vratila sam se crtanju posle dugogodišnje pauze i krenula sa svakodnevnim učenjem i vežbanjem digitalne ilustracije, a u martu 2020. godine ilustracije koje se nalaze u ovoj knjizi počela sam da objavljujem na Instagram profilu pod nazivom @maple.things. Deljenje je bilo moj odgovor na pandemiju i karantin u kom su sva moja stalna osećanja brige i nesigurnosti bila višestruko pojačana. Bilo mi je potrebno bolje razumevanje sebe i svega onoga izvan, a izraz i izlaz sam pronašla u crtežima ljudi bez lica i kratkim ispisima misli na njima.

– Direktan prevod naziva mog Instagram profila je Javorkine stvari i očekivala sam da će one ostati samo moje, ali je u kratkom roku stranica dobila značajan broj pratilaca koji su se poistovetili sa njenim sadržajem i temama socijalne anksioznosti, usamljenosti, straha. Svi smo se nalazili na istom mestu, na internetu, i svi smo bili zajedno u nečemu nepoznatom, povezani u brizi. Osećanje da nismo sami nam je pomoglo svima makar i na kratko. Barem meni jeste.

Knjiga Javorke Đurić može se naručiti u pretprodaji na sajtu Kontrast izdavaštva do 15. oktobra po ceni od 2.099 dinara.

Ilustracije: Javorka Đurić /PR Kontrast izdavaštvo

Povezani članci

Izložba Gabrielle Chanel Fashion Manifesto
Kultura

Ako putujete u London: Izložba GABRIELLE CHANEL. FASHION MANIFESTO otvorena je do 25. februara 2024.

fenomen barbie
Kultura

Beauty business: Šta se krije iza fenomena Barbie

11. izdanje femiksete
Kultura

Slušamo 11. izdanje Femiksete, jedine muzičke kompilacije u regionu koja se bavi promocijom ženskog muzičkog autorstva. A vi?

carrie bradshaw ne nosi lak za nokte
Kultura

Zašto Carrie Bradshaw ne nosi lak za nokte (i tek tako, to ima smisla)

nina milović
Intervju

MINI-INTERVJU: O ženskoj energiji sa Ninom Milović

ida prester sedamdeset
Kultura

Kako će izgledati vaš 70. rođendan? Nova pesma i spot Ide Prester SEDAMDESET govore baš o tome