Nestrpljivo iščekujemo knjigu ilustratorke Javorke Đurić (@maple.things)!

Ako na IG profilu @maple.things pratite Javorku Đurić, koliko puta ste, dok ste gledali njene ilustracije – fragmente iz života, pomislili: I ja isto?! Često? O, da, i mi isto! A sada Kontrast izdavaštvo najavljuje njenu knjigu koja već u naslovu ima pitanje koje si i mi tako često postavljamo: Šta ako sve ovo nije stvarno? Kupljeno! Bar što se nas tiče!

Dok čekamo da stigne knjiga Javorke Đurić koja, kako kaže izdavač, izlazi za desetak dana, pročitajte šta o svojim ilustracijama kaže sama autorka:

– U decembru 2019. godine vratila sam se crtanju posle dugogodišnje pauze i krenula sa svakodnevnim učenjem i vežbanjem digitalne ilustracije, a u martu 2020. godine ilustracije koje se nalaze u ovoj knjizi počela sam da objavljujem na Instagram profilu pod nazivom @maple.things. Deljenje je bilo moj odgovor na pandemiju i karantin u kom su sva moja stalna osećanja brige i nesigurnosti bila višestruko pojačana. Bilo mi je potrebno bolje razumevanje sebe i svega onoga izvan, a izraz i izlaz sam pronašla u crtežima ljudi bez lica i kratkim ispisima misli na njima.

– Direktan prevod naziva mog Instagram profila je Javorkine stvari i očekivala sam da će one ostati samo moje, ali je u kratkom roku stranica dobila značajan broj pratilaca koji su se poistovetili sa njenim sadržajem i temama socijalne anksioznosti, usamljenosti, straha. Svi smo se nalazili na istom mestu, na internetu, i svi smo bili zajedno u nečemu nepoznatom, povezani u brizi. Osećanje da nismo sami nam je pomoglo svima makar i na kratko. Barem meni jeste.

Knjiga Javorke Đurić može se naručiti u pretprodaji na sajtu Kontrast izdavaštva do 15. oktobra po ceni od 2.099 dinara.

Ilustracije: Javorka Đurić /PR Kontrast izdavaštvo

Povezani članci

amalfi terasa
Kultura

La dolce vita u srcu Beograda: Otkrivamo novo mesto na Kosančićevom vencu

duet nevene i borisa
Kultura

Preslušajte duet Nevene i Borisa: Pesma koja nas poziva da preispitamo da li dovoljno cenimo ono što imamo

Claude Monet kuća
Kultura

Za sve ljubitelje impresionizma: Kuća u kojoj je živeo Claude Monet ponovo je otvorena za javnost

carrie bradshaw ne nosi lak za nokte
Kultura

Zašto Carrie Bradshaw ne nosi lak za nokte (i tek tako, to ima smisla)

drugi broj godišnjeg magazina SELFI
Kultura

Iz štampe je izašao drugi broj godišnjeg magazina SELFI, posvećenog ženskoj umetničkoj sceni 

griselda
Kultura

Kako je izgledala transformacija Sofije Vergare u Griseldu Blanco