Kuća zmaja: Sve što smo do sada saznali o prednastavku serije Igra prestola

Dok iščekujemo emitovanje prve epizode serije Kuća zmaja, zakazane za 22. avgust, evo informacija koje treba da znate.

Ukratko

U pitanju je prikvel, odnosno, prednastavak, čija je radnja smeštena 200 godina pre dešavanja u seriji Igra prestola i fokusira se na dinastiju Targarjen.

https://www.youtube.com/watch?v=YD7F_QRcen8

Da li je radnja serije Kuća zmaja inspirisana knjigom?


Kuća zmaja je zasnovana na romanu Vatra i krv Džordža R. R. Martina. Radnja prati dinastiju Targarjen tokom osvajanja Sedam kraljevstava. Podsećanja radi, Targarjeni su prvobitno živeli u slobodnoj zemlji Valiriji, koja se prostirala istočno od Vesterosa. Kada je niz prirodnih katastrofa uništio Valiriju, Targarjenovi su pobegli na ostrvo Zmajkamen (na kojem Deneris Targarjen osniva svoj ratni savet u pretposlednjoj sezoni Igre prestola).

Radnja počinje u vreme vladavine Egona I – poznatog i kao Egon Osvajač, jahač Baleriona Strašnog. Targarjeni su zauzeli Vesteros i iskovavali Gvozdeni tron u Kraljevoj luci. Nekoliko generacija (incestuoznih brakova) kasnije, kralj Viseris I pokušava da imenuje svoju ćerku, princezu Reniru, za naslednicu, što izaziva neslaganje i na kraju dovodi do Plesa zmajeva – krvavog građanskog rata.

Zanimljivo je da R. R. Martin fanovima preporučuje da prouče i njegove antologije o Targarjenima Dangerous Women i Rogues, kako bi stekli osećaj o tome šta mogu da očekuju u serij. Rogues prati princa Dejmona Targarjena, Viserisovog mlađeg brata i nekadašnjeg naslednika, dok Opasne žene pričaju o sukobima između Viserisove druge žene, kraljice Alisent Hajtauer, i princeze Renire. Dok kraljica i njene pristalice, poznate kao „zeleni“, veruju da kruna pripada njenom sinu Egonu II, princeza (i njena vojska pristalica, nazvana „crni“) insistiraju na tome da se treba pridržavati želje njenog oca.

Ko glumi u seriji Kuća zmaja?

Met Smit, kojeg smo gledali u seriji Kruna, pojaviće se kao Dejmon, legendarni jahač zmajeva i ratnik, najozloglašeniji osvajač Vesterosa i naslednik Gvozdenog prestola, kako navodi HBO. Ema D’Arsi će igrati ulogu njegove nećakinje Renire, čija će borba za presto, uprkos patrijarhalnom otporu, dati seriji Kuća zmaja feminističku notu. Još jedna protivnica Vesterosovog mizoginog političkog sistema? Princeza Renis Velarjon (Iva Best), udata za spektakularno bogatog Korlisa Velarjona (Stiv Tusen), prozvanog Morska Zmija zbog mnogobrojnih putovanja širom sveta u potrazi za začinima, platnom i drugim dragocenostima.
Ris Ifans i Olivija Kuk glume dvojac oca i ćerke Ota i Alisent Hajtauer. Kao Kraljeva ruka, prvi gaji duboku averziju prema Dejmonu i namerava da spreči njegov napredak, dok je Alisent odrasla u Crvenoj tvrđavi i postaje veoma vešta u političkim igricama odmah nakon udaje za Viserisa.
Zaokružujemo glavnu glumačku ekipu: Tu su još Sonoia Mizuno kao prostitutka Misaria, koja postaje Dejmonova osoba od poverenja i savetnica i Fabien Frankel kao Ser Kriston Kol, član Kraljevske garde.

Pročitajte i… 5 filmova snimljenih po romanima Džejn Ostin koje možete pogledati nakon najnovijeg – Pod tuđim uticajem (Persuasion)

Povezani članci

fuzija 04
Kultura

Na izložbi FUZIJA 04 čeka vas nakit u koji ćete se zaljubiti!

munje opet
Kultura

MUNJE OPET: Evo šta treba da znate o nastavku kultne domaće komedije

playlist luke black
Kultura

BD Playlist: Luke Black. Ovo su pesme koje slušamo na repeat

serija lažljivi život odraslih
Kultura

Serija u kojoj ćete uživati: Lažljivi život odraslih, po romanu Elene Ferrante

Kultura

VAVILON: Šta donose nove uloge Margot Robbie i Brada Pitta

moonage daydream
Kultura

Moonage Daydream: Film koji fanovi Davida Bowieja ne smeju propustiti