Za sve ljubitelje impresionizma: Kuća u kojoj je živeo Claude Monet ponovo je otvorena za javnost

Ako uživate u umetnosti, a naročito u slikarstvu, obradovaće vas vest da je kuća – u kojoj je živeo i radio Claude Monet – ponovo otvorena za javnost.

Obožavam impresionizam i sva umetnička dela koja je ovaj revolucionarni pokret iznedrio. Živahne boje, igra svetlosti i senke, specifični potezi četkice, te naglasak na prolaznim trenucima i atmosferi – karakteristike su impresionističkog slikarstva, koje u meni bude samo pozivitne emocije. Izuzetno sam zahvalna što sam imala priliku da vidim neke od najznačajnih slika impresionizma i postimpresionizma u Nacionalnoj galeriji u Londonu, kao što su Paul Cézanne ,,Hillside in Provence“, Camille Pissarro ,,Late Afternoon in our Meadow“, John Russell ,,Les Terrasses de Monte Cassino“, Vincent van Gogh ,,Sunflowers“, te nekoliko slika iz ,,Water Lilies“ (,,Lokvanji“) serije Claude Moneta.

Umetnost kao self-care alat

Pored beauty rituala, meditacije, joge, čitanja knjiga, provođenja vremena u prirodi i umetnost je jedan vid brige o sebi. Bez obzira na to da li se aktivno bavite umetnošću ili ste samo njen ljubitelj – ona, u svim svojim oblicima, ne samo da predstavlja način za kreativno izražavanje, već i moćno sredstvo za emocionalno isceljenje. Pojedine studije utvrdile su da različite vrste umetnosti, uključujući slikarstvo, pozitivno utiču na mentalno zdravlje čoveka.

Obradovala me je vest da je kuća, u kojoj je Claude Monet živeo i stvarao, ponovo otvorena za javnost. Naime, poznati impresionista koristio je prelepu kuću i baštu u Živerniju u Francuskoj kao izvor inspiracije za mnoga svoja umetnička dela. Preobrazio je prirodu oko sebe u slike koje su potpuno promenile način na koji gledamo na boju i pejzaže.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by La Pluie Collection (@lapluiecollection)

/Claude Monet/

Claude Monet odrastao je u Avru u Normandiji u Francuskoj, gde je stekao reputaciju pejzažiste. Na početku karijere, 1862. godine, studirao je slikarstvo u Parizu. Nakon toga, kratko je živeo u Londonu, a zatim ponovo u Parizu. Konačno, nastanio se nedaleko od Pariza u selu Živerni. Ovo mirno okruženje pužilo mu je priliku da istražuje prirodu u njenim najistinitijim oblicima. Fokusirao se na en plein air metod – proces slikanja napolju na otvorenom, što ga je učinilo pionirom francuskog impresionizma. Štaviše, u Živerniju živeo je 43 godine, od 1883. do smrti 1926. Želeo je da stvori prostor u kojem bi istovremeno mogao da živi i slika. Iako u popularnoj kući danas nema originalnih dela umetnika, kopije njegovih slika pomažu nam da razumemo kako je kuća izgledala kada je Monet u njoj živeo.

Rodno mesto ,,Water Llies“ serije slika

Većinu vremena Monet je provodio slikajući u svojoj bašti. Voleo je raskošan otvoreni prostor, koji mu je poslužio kao scenografija za neka od njegovih najpoznatijih dela. Među njima je ,,Water Llies“ serija slika, koja obuhvata 250 ulja na platnu. Stoga, ne čudi što posetioci njegove kuće odmah hrle na most da vide lokvanje. Deset godina nakon useljenja, umetnik je napravo vodenu baštu pod uticajem Azije. Da bi to postigao, preusmerio je vodu iz lokalne reke, a zatim aranžirao cveće, žbunje i drveće. Na taj način i sama bašta postala je umetničko delo.

Ikonični most

Slično lokvanjima, motiv koji se ponavlja na Monetovim slikama je drveni most u japanskom stilu, koji prelazi preko vode. Umetnik ga je napravio davne 1895. godine, a posetioci njegove kuće i danas mogu da šetaju preko njega.

Umetnost, a naročito slikarstvo (prema mom mišljenju), ima sposobnost da u pojedincu probudi različite emocije, popravi raspoloženje i podigne nivo energije. Shodno tome, uživanje u umetničkim delima odličan je vid brige o sebi. Ako ikada budete u prilici, posetite Monetovu kuću, te nahranite dušu njegovim impresionističkim rajem. Ova kultna lokacija podseća nas na važnost očuvanja kulturnog nasleđa, te nam pomaže da ostvarimo prisniju vezu sa umetnikom. Ulaznice možete kupiti na licu mesta, međutim, najbolje je da ih rezervišete unapred na linku.

Foto: Privatna arhiva, Instagram @lapluiecollection, @hannamajaniemiphotography, @katiesterbens, @whatstacydid

Povezani članci

amalfi terasa
Kultura

La dolce vita u srcu Beograda: Otkrivamo novo mesto na Kosančićevom vencu

duet nevene i borisa
Kultura

Preslušajte duet Nevene i Borisa: Pesma koja nas poziva da preispitamo da li dovoljno cenimo ono što imamo

drugi broj godišnjeg magazina SELFI
Kultura

Iz štampe je izašao drugi broj godišnjeg magazina SELFI, posvećenog ženskoj umetničkoj sceni 

griselda
Kultura

Kako je izgledala transformacija Sofije Vergare u Griseldu Blanco

sunce mamino
Kultura

Sve što treba da znate o domaćem filmu SUNCE MAMINO (a tu je i datum premijere!)

mreže festivala jadranske regije
Kultura

Pogledajte besplatno 5 nagrađivanih filmova!