Izložba koja nam je privukla pažnju: Small Reboots by Japanese Artists

Ukoliko ste ljubiteljka moderne umetnosti i / ili volite naučnu fantastiku, verujemo da ćete uživati u izložbi Small Reboots by Japanese Artists čije nas ideje suočavaju s novim vremenom. Možete je pogledati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu od 12. do 28. avgusta.

U okviru Desetog festivala Dunavski dijalozi, koji je deo zvaničnog programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu biće otvorena izložba pet japanskih umetnika pod nazivom Small Reboots.

Izložbu Small Reboots by Japanese Artists realizuje galerija Bel Art kao rezultat saradnje kustosa iz Srbije i Japana – Ksenije Marinković i Tomohira Okade, koji će predstaviti radove pet umetnica i umetnika: Hiroko Okada, Ai Hasegava, Sačiko Kodama, Takanori Išizuka i Hajaši Tomohiko. Reč je o autorkama i autorima koji su do sada svoje radove predstavljali u prestižnim svetskim institucijama kao što su MOMA Njujork, Fondacija Luj Vuiton Pariz, Ars Electornica festival u Lincu itd.

Izložba je deo zvaničnog programa obeležavanja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana te će je svečano otvoriti ambasador Japana NJ. e. g. KacumataTakahiko u prisustvu umetnika i kustosa iz Japana, dok će u ponedeljak 15. avgusta u 12 časova u kino sali MSUV japanski umetnici održati prezentacije o svom radu.

Otvaranje izložbe: Petak, 12. avgust u 20 h

Prezentacija i predavanje japanskih umetnika: Ponedeljak, 15. avgust 2022. u 12 h

Predstavićemo pet japanskih umetnika čiji je rad fokusiran na interakciju između čoveka i hibrida, istražujući različite medije, ali i preispitujući pitanja poput ljudske reprodukcije, regenerativne medicine, iskustva proširene realnosti, postojanosti materijalnog sveta… Koncept istražuje i širok spektar medija – video, nove medijske umetnosti, instalacije, skulpture… Društvo izobilja i kontrole suočilo se s opasnim uljezom, virusom, koji je uticao na to da preispitamo svoje prioritete i poziciju najmoćnije vrste na planeti, u svetlu materijalnog i intelektualnog nasleđa i tehnoloških resursa kojima raspolažemo. U svetlu posthumanizma promišljamo šta treba da ostavimo iza sebe. Da li je ovo trenutak kada možemo da kliknemo zajedno i da pokrenemo naš svet u željenom smeru. Savremeni umetnici koji su se uvek suočavali sa vremenom, stvarajući sa novim znanjem i tehnologijom, daju nam Small Reboots koje za nas prevazilaze Great Reset. Njihove realizacije i ideje omogućuju nam da se i sami suočimo sa novim vremenom. Izložba će podeliti seme našeg Small Reboot-a predstavljanjem dela umetnika iz Japana koji su osvojili naprednu oblast u prožimanju duha Istoka i Zapada, kulture i najnovije tehnologije, rekli suo izložbi kustosi Tomohiro Okada i Ksenija Marinković.

OKADA Hiroko – savremena umetnica

Scenariji života i seksualnosti, i nove vrednosti ljudi koji ih okružuju, predstavljeni su kao vizija budućnosti, zasnovana na scenarijima koje razmatra napredna medicinska nauka.

KODAMA Sachiko – medijska umetnica i informatičarka

Njene skulpture vešto koriste hemijske fenomene kao što su magnetne tečnosti i promene svetlosti.

IŠIZUKA Takanori – savremeni umetnik

Skulpturalna instalacija predstavlja kutak Japana pod Velikim resetovanjem.

HASEGAVA Ai – medijska umetnica i dizajnerka

Scenariji razmatrani iz napredne medicinske nauke predstavljaju vrednosti života i seksualnosti.

HAJAŠI Tomohiko – medijski dizajner i strateg

Robot za telekomunikaciju, kreiran da pomogne medijskim umetnicima, dizajnerima i njihovim porodicama da prevaziđu razdvojenost izazvanu zemljotresom 2011.

Projekat je podržala EU Japan Fest Fondacija.

Pročitajte i… 5 najboljih filmova snimljenih po romanima Džejn Ostin

Povezani članci

amalfi terasa
Kultura

La dolce vita u srcu Beograda: Otkrivamo novo mesto na Kosančićevom vencu

duet nevene i borisa
Kultura

Preslušajte duet Nevene i Borisa: Pesma koja nas poziva da preispitamo da li dovoljno cenimo ono što imamo

Claude Monet kuća
Kultura

Za sve ljubitelje impresionizma: Kuća u kojoj je živeo Claude Monet ponovo je otvorena za javnost

carrie bradshaw ne nosi lak za nokte
Kultura

Zašto Carrie Bradshaw ne nosi lak za nokte (i tek tako, to ima smisla)

drugi broj godišnjeg magazina SELFI
Kultura

Iz štampe je izašao drugi broj godišnjeg magazina SELFI, posvećenog ženskoj umetničkoj sceni 

griselda
Kultura

Kako je izgledala transformacija Sofije Vergare u Griseldu Blanco