Izložba koja nam je privukla pažnju: Small Reboots by Japanese Artists

Ukoliko ste ljubiteljka moderne umetnosti i / ili volite naučnu fantastiku, verujemo da ćete uživati u izložbi Small Reboots by Japanese Artists čije nas ideje suočavaju s novim vremenom. Možete je pogledati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu od 12. do 28. avgusta.

U okviru Desetog festivala Dunavski dijalozi, koji je deo zvaničnog programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu biće otvorena izložba pet japanskih umetnika pod nazivom Small Reboots.

Izložbu Small Reboots by Japanese Artists realizuje galerija Bel Art kao rezultat saradnje kustosa iz Srbije i Japana – Ksenije Marinković i Tomohira Okade, koji će predstaviti radove pet umetnica i umetnika: Hiroko Okada, Ai Hasegava, Sačiko Kodama, Takanori Išizuka i Hajaši Tomohiko. Reč je o autorkama i autorima koji su do sada svoje radove predstavljali u prestižnim svetskim institucijama kao što su MOMA Njujork, Fondacija Luj Vuiton Pariz, Ars Electornica festival u Lincu itd.

Izložba je deo zvaničnog programa obeležavanja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana te će je svečano otvoriti ambasador Japana NJ. e. g. KacumataTakahiko u prisustvu umetnika i kustosa iz Japana, dok će u ponedeljak 15. avgusta u 12 časova u kino sali MSUV japanski umetnici održati prezentacije o svom radu.

Otvaranje izložbe: Petak, 12. avgust u 20 h

Prezentacija i predavanje japanskih umetnika: Ponedeljak, 15. avgust 2022. u 12 h

Predstavićemo pet japanskih umetnika čiji je rad fokusiran na interakciju između čoveka i hibrida, istražujući različite medije, ali i preispitujući pitanja poput ljudske reprodukcije, regenerativne medicine, iskustva proširene realnosti, postojanosti materijalnog sveta… Koncept istražuje i širok spektar medija – video, nove medijske umetnosti, instalacije, skulpture… Društvo izobilja i kontrole suočilo se s opasnim uljezom, virusom, koji je uticao na to da preispitamo svoje prioritete i poziciju najmoćnije vrste na planeti, u svetlu materijalnog i intelektualnog nasleđa i tehnoloških resursa kojima raspolažemo. U svetlu posthumanizma promišljamo šta treba da ostavimo iza sebe. Da li je ovo trenutak kada možemo da kliknemo zajedno i da pokrenemo naš svet u željenom smeru. Savremeni umetnici koji su se uvek suočavali sa vremenom, stvarajući sa novim znanjem i tehnologijom, daju nam Small Reboots koje za nas prevazilaze Great Reset. Njihove realizacije i ideje omogućuju nam da se i sami suočimo sa novim vremenom. Izložba će podeliti seme našeg Small Reboot-a predstavljanjem dela umetnika iz Japana koji su osvojili naprednu oblast u prožimanju duha Istoka i Zapada, kulture i najnovije tehnologije, rekli suo izložbi kustosi Tomohiro Okada i Ksenija Marinković.

OKADA Hiroko – savremena umetnica

Scenariji života i seksualnosti, i nove vrednosti ljudi koji ih okružuju, predstavljeni su kao vizija budućnosti, zasnovana na scenarijima koje razmatra napredna medicinska nauka.

KODAMA Sachiko – medijska umetnica i informatičarka

Njene skulpture vešto koriste hemijske fenomene kao što su magnetne tečnosti i promene svetlosti.

IŠIZUKA Takanori – savremeni umetnik

Skulpturalna instalacija predstavlja kutak Japana pod Velikim resetovanjem.

HASEGAVA Ai – medijska umetnica i dizajnerka

Scenariji razmatrani iz napredne medicinske nauke predstavljaju vrednosti života i seksualnosti.

HAJAŠI Tomohiko – medijski dizajner i strateg

Robot za telekomunikaciju, kreiran da pomogne medijskim umetnicima, dizajnerima i njihovim porodicama da prevaziđu razdvojenost izazvanu zemljotresom 2011.

Projekat je podržala EU Japan Fest Fondacija.

Pročitajte i… 5 najboljih filmova snimljenih po romanima Džejn Ostin

Povezani članci

fuzija 04
Kultura

Na izložbi FUZIJA 04 čeka vas nakit u koji ćete se zaljubiti!

munje opet
Kultura

MUNJE OPET: Evo šta treba da znate o nastavku kultne domaće komedije

playlist luke black
Kultura

BD Playlist: Luke Black. Ovo su pesme koje slušamo na repeat

serija lažljivi život odraslih
Kultura

Serija u kojoj ćete uživati: Lažljivi život odraslih, po romanu Elene Ferrante

Kultura

VAVILON: Šta donose nove uloge Margot Robbie i Brada Pitta

moonage daydream
Kultura

Moonage Daydream: Film koji fanovi Davida Bowieja ne smeju propustiti