Dok život raste u ženi: Obavezno pogledajte izložbu DRUGO STANJE fotografkinje Tine Marić

Izložba Drugo stanje uvodi nas u magičan svet majčinstva, fokusirajući se na transformaciju žene – kako spolja, tako i iznutra, i podsećajući da je moć prokreacije ovaploćena u ženi. Možete je pogledati od 5. do 12. aprila u galeriji Singidunum (Kneza Mihaila 40).

Žena u blaženom stanju vekovima je inspirisala poete i umetnike, upravo zbog magije koju niko osim nje ne može da spozna: a to je da oseti i osluškuje život koji raste u njoj.

Od praistorije do danas umetnost, kao medij komunikacije i dokumentacije, teži da predstavi ono što je nevidljivo i nepoznato: prenatalni život. Simboli, mitovi i umetnička ekspresija svedoče da je postojala potreba da se prikaže misteriozni proces stvaranja novog života, koji je sakralizovan i stavljen pod božiju zaštitu. Divinizacija žene u blaženom stanju povezana je sa primondijalnom snagom prirode, ona je simbol života i plodnosti.

izložba drugo stanje

Izložba Drugo stanje, autorke umetničkih fotografija Tine Marić, prikazuje ženu u raznim fazama trudnoće i poziva posmatrača da uroni u magičan svet majčinstva posmatrajući transformaciju žene kako spolja, tako i iznutra. Umetnica nas podseća da je božanska moć prokreacije ovaploćena u ženi, kao i da je stvaranje novog života glavna uloga čovečanstva.

Njeni radovi, pomoću igre kolorita i svetla prikazuju lepotu ženskog tela u blaženom stanju, i svedoče da je tako senzitivno, ženstveno i suptilno biće zapravo obdareno neverovatnom snagom koja rezultira stvaranjem jednog novog života.

Poigravajući se različitim fotografskim tehnikama autorka smelo odabira najrazličitije ambijente u koje uranja svoje junakinje. Ovekovečena u bezvremenskoj crno-beloj tehnici ili okupana kolorom, ženska tela na njenim fotografijama u savršenoj su simbiozi sa prirodom ili su pak udobno smeštena u dobro odabranom urbanom pejzažu. Njena estetika je odmah prepoznatljiva: kao senzitivan interpretator sveta koji je spoznala, svoje intimno iskustvo pretače u fotografiju.

izložba drugo stanje
izložba drugo stanje

Fotografije: Tina Marić, Drugo stanje

Povezani članci

amalfi terasa
Kultura

La dolce vita u srcu Beograda: Otkrivamo novo mesto na Kosančićevom vencu

duet nevene i borisa
Kultura

Preslušajte duet Nevene i Borisa: Pesma koja nas poziva da preispitamo da li dovoljno cenimo ono što imamo

Claude Monet kuća
Kultura

Za sve ljubitelje impresionizma: Kuća u kojoj je živeo Claude Monet ponovo je otvorena za javnost

drugi broj godišnjeg magazina SELFI
Kultura

Iz štampe je izašao drugi broj godišnjeg magazina SELFI, posvećenog ženskoj umetničkoj sceni 

griselda
Kultura

Kako je izgledala transformacija Sofije Vergare u Griseldu Blanco

sunce mamino
Kultura

Sve što treba da znate o domaćem filmu SUNCE MAMINO (a tu je i datum premijere!)