Dok život raste u ženi: Obavezno pogledajte izložbu DRUGO STANJE fotografkinje Tine Marić

Izložba Drugo stanje uvodi nas u magičan svet majčinstva, fokusirajući se na transformaciju žene – kako spolja, tako i iznutra, i podsećajući da je moć prokreacije ovaploćena u ženi. Možete je pogledati od 5. do 12. aprila u galeriji Singidunum (Kneza Mihaila 40).

Žena u blaženom stanju vekovima je inspirisala poete i umetnike, upravo zbog magije koju niko osim nje ne može da spozna: a to je da oseti i osluškuje život koji raste u njoj.

Od praistorije do danas umetnost, kao medij komunikacije i dokumentacije, teži da predstavi ono što je nevidljivo i nepoznato: prenatalni život. Simboli, mitovi i umetnička ekspresija svedoče da je postojala potreba da se prikaže misteriozni proces stvaranja novog života, koji je sakralizovan i stavljen pod božiju zaštitu. Divinizacija žene u blaženom stanju povezana je sa primondijalnom snagom prirode, ona je simbol života i plodnosti.

izložba drugo stanje

Izložba Drugo stanje, autorke umetničkih fotografija Tine Marić, prikazuje ženu u raznim fazama trudnoće i poziva posmatrača da uroni u magičan svet majčinstva posmatrajući transformaciju žene kako spolja, tako i iznutra. Umetnica nas podseća da je božanska moć prokreacije ovaploćena u ženi, kao i da je stvaranje novog života glavna uloga čovečanstva.

Njeni radovi, pomoću igre kolorita i svetla prikazuju lepotu ženskog tela u blaženom stanju, i svedoče da je tako senzitivno, ženstveno i suptilno biće zapravo obdareno neverovatnom snagom koja rezultira stvaranjem jednog novog života.

Poigravajući se različitim fotografskim tehnikama autorka smelo odabira najrazličitije ambijente u koje uranja svoje junakinje. Ovekovečena u bezvremenskoj crno-beloj tehnici ili okupana kolorom, ženska tela na njenim fotografijama u savršenoj su simbiozi sa prirodom ili su pak udobno smeštena u dobro odabranom urbanom pejzažu. Njena estetika je odmah prepoznatljiva: kao senzitivan interpretator sveta koji je spoznala, svoje intimno iskustvo pretače u fotografiju.

izložba drugo stanje
izložba drugo stanje

Fotografije: Tina Marić, Drugo stanje

Povezani članci

ida prester sedamdeset
Kultura

Kako će izgledati vaš 70. rođendan? Nova pesma i spot Ide Prester SEDAMDESET govore baš o tome

fuzija 04
Kultura

Na izložbi FUZIJA 04 čeka vas nakit u koji ćete se zaljubiti!

munje opet
Kultura

MUNJE OPET: Evo šta treba da znate o nastavku kultne domaće komedije

playlist luke black
Kultura

BD Playlist: Luke Black. Ovo su pesme koje slušamo na repeat

serija lažljivi život odraslih
Kultura

Serija u kojoj ćete uživati: Lažljivi život odraslih, po romanu Elene Ferrante

Kultura

VAVILON: Šta donose nove uloge Margot Robbie i Brada Pitta