Crveni ruž: Odabrali smo pet najboljih koji su izdržali test vremena

Crveni ruž predstavlja jedan od najmoćnijih simbola lepote. Dolazi u širokom spektru nijansi – od najtamnije grimizne do najsvetlije boje trešnje, koje odlično pristaju različitim tonovima kože. Kako je ovaj make-up proizvod dostigao kultni status, te kojih pet crvenih ruževa vam preporučujemo, pročitajte u nastavku.

Mnogi istoričari smatraju da ideja o crvenom ružu potiče do Sumerana. Oni su drobljenjem crvenog kamena dobijali crveni prah, te njime farbali usne u crveno. Drugi, pak, zasluge pripisuju pripadnicima egipatske elite, koji su pravili pastu od crvenog voska za Kleopatru. U zavisnosti od lokacije i veka, ova boja na usnama simbolizovala je zavođenje, društveni status, bogatstvo ili poverenje.

Kratka istorija crvenog ruža

Crvena boja usana postala je popularna na međunarodnom nivou kako su se pokreti za prava žena širili svetom. Godine 1912. sifražetkinje (članice aktivističke ženske organizacije s početka 20. veka) nosile su crveni karmin na protestima za pravo glasa u Americi. Tokom marša na Petoj aveniji u Njujorku osnivačica kozmetičkog brenda Elizabeth Arden podelila je ženama besplatne tube jarkocrvenog karmina. Shodno tome, on je postao simbol pobune žena, te obeležje nezavisne emancipovane žene. Dakle, žene su nosile crveni karmin u javnosti kako bi šokirale muškarce i proglasile nezavisnost od društvenih slojeva koji su ih ograničavali. Istoričari tvrde da je i Adolf Hitler mrzeo crveni karmin, pa je u savezničkim zemljama postao znak patriotizma i izraz protiv fašizma.

I u današnje vreme karmin u ovoj boji koristi se kao sredstvo za izražavanje određenog političkog stava. Godine 2018. muškarci i žene iz Nikaragve objavljivali su na društvenim mrežama fotografije na kojima nose crveni ruž u znak podrške oslobađanju antivladinih demonstranata. U Čileu je 2019. godine gotovo 10.000 žena izašlo na ulice sa crnim povezima na očima i crvenim usnama kako bi osudile seksualno nasilje u zemlji.

Nošenje crvenog karmina i danas osnažuje žene

Pokret žena osnovan je kako bi žene stekle pravo na izbor, ali i slobodu da odlučuju o sebi, što podrazumeva i pravo na to da izgledaju onako kako žele. Upravo je crveni karmin bio glavno oružje u toj borbi. Crvene usne su šik, elegantne, laskave, smele, prkosne, neosporno ženstvene i vizuelno moćne.

BEAUTY DESK PREPORUKA

DIOR Rouge Dior Couture Colour Lipstick 999

Rouge Dior ruž za usne klasična je iteracija legendarne nijanse koja datira iz 1953. godine. Poznata kao univerzalno laskava – dolazi u različitim varijantama završnih obrada (saten, mat, somot i metalik). Izaberite svog borca!

M.A.C Retro Matte Lipstick Ruby Woo

Kada zamislite crveni ruž, prvo pomislite na nijnasu M.A.C. karmina Ruby Woo, zar ne? Nijansa koja je debitovala 1999. godine, brzo je postala omiljena među poznatim ličnostima i šminkerima. U pitanju je visokopigmentna ultramat crvena boja.

NARS Velvet Matte Lip Pencil

Nars Velvet Matte olovka za usne u Dragon Girl nijansi dolazi u praktičnoj formi i vatrena je koliko i samo ime sugeriše. Možete je precizno naneti na usne, a za sobom ostavlja somot-mat trag natopljen vitaminom E. Budući da se ova nijansa odlično slaže s drugim crvenim tonovima, slobodno je nanesite kao podlogu crvenom karminu i time povećajte efekat crvenih usana.

CHANEL Rouge Allure Luminous Intense Lip Colour Pirate

Chanel Rouge Allure asortiman ruževa obuhvata i Pirate nijansu. Reč je o živahnoj, klasičnoj crvenoj boji. Sadrži vitamin E, kokosovo i ricinusovo ulje, koja štite od uticaja spoljašnjih faktora, te pružaju dodatnu hidrataciju. Ovaj karmin ostavlja biserni trag na usnama, za blistav satenski završetak.

LANCOME L’Absolu Rouge Cream Lipstick French Coeur

Hijaluronska kiselina, balzam od ruže i kremasta završna obrada boje vina stvaraju luksuznu, no suptilnu crvenu nijansu. Kremasti završni premaz omogućava glatko nanošenje, te udobno nošenje tokom čitavog dana.

Foto: PR, freepik.com

Povezani članci

BB manikir
Make-up

BB manikir: Novi minimalistički trend

clinique black honey
Make-up

Kultna nijansa BLACK HONEY stiže u formi dva nova proizvoda: ulja za usne & obraze – i maskare!

Hromirani manikir
Make-up

Hromirani manikir u plavom ruhu sve je popularniji!

Rumenilo ispod korektora tajna je sjajnog zgleda kože
Make-up

Rumenilo ispod korektora tajna je sjajnog izgleda kože

Make-up

Ovoga leta želimo zlatnu boju na kapcima: Makeup inspo sa revije CHANEL Cruise 2024/25.

korektor
Make-up

Nanesite korektor na područje ispod očiju kao profesionalac!