BD Playlist: Luke Black. Ovo su pesme koje slušamo na repeatAko ste, nakon njegove pobede na izboru Pesme za Evroviziju PZE23, poželeli da nastavite preslušavanje numera koje potpisuje Luke Black (što toplo preporučujemo), sastavili smo plejlistu (BD Playlist Luke Black) od koje možete započeti… Uživajte!

Luka Ivanović (30), poznatiji kao Luke Black, nije novo ime na muzičkoj sceni – prvi put smo ga zapazili 2014. godine, kada je predstavio pesmu D-Generation. Upravo je taj singl bio povod da ga primete predstavnici Universal Musica-a. Epilog tog susreta: Luke je postao prvi izvođač iz Srbije koji je potpisao ekskluzivni ugovor za ovu izdavačku kuću. Pa, hajdemo – od prvih pesama ka novijima! Pojačajte volume.

D-Generation

“Melanholična elektro himna”*, kako je opisana ova pesma, inspirisana je (de)generacijom današnjeg društva. U izdanju Universal Music-a, izašla je 2015. godine. Za srpski muzički portal MjuzNews Luke je tada objasio da pesma predstavlja generaciju D, društvo unutar društva, koje se ne uklapa u kalup. “Generacija D se ponosi lažnom slikom koju su o sebi stvorili (…) Oni se slepo drže te slike radi osećanja pripadnosti, iako duboko u sebi ni ne veruju u nju.“

Holding on to Love

Pesma Holding On To Love nastala je krajem 2014. godine, sa premijerom u maju 2015. godine. U pitanju je “emotivna plesna numera”*. “To je pesma o zavisnosti maskiranoj u reči ljubav”, objasnio je Luke.

Demons

Povodom ove pesme, koja se našla na EP-u Neoslavic iz 2018. godine, Luke je, za Danas, izjavio: „:Često dobijam komentare od drugih ljudi da ne izgledam kao da sam iz Srbije i da to treba da shvatim kao kompliment. Šta to uopšte znači? Ko kaže da je njihov opis osobe sa ovih prostora onaj pravi? Dugo sam se borio sa demonima tražeći inspiraciju na pogrešnom mestu, u drugim kulturama, analizirajući probleme na sve moguće načine osim onih koji su meni bliski. Kada sam shvatio da sve što mi treba mogu pronaći tu gde jesam, krenuo sam da istražujem mesto odakle potičem”.

Olive Tree

Takođe sa EP-a Neoslavic, pesma je inspirisana Lukovom turnejom po Kini 2016. godine. U pitanju je obrada kineskog klasika iz 1979. godine. Tekst je delom na engleskom, a po prvi put u njegovoj karijeri, tu su i delovi koje Luke peva na srpskom. (Ne pitaj gde lutam ja; Ne pitaj odakle sam; Dolazim iz daleka; Lutam ja, lutam ja, lutam ja). “Koristi sumorna osećanja i pretvara ih u moćnu simfoniju, koja je istovremeno slavljenička i melanholična”, reči su kojima je ova pesma opisana na portalu MjuzNews.

Amesterdam

U januaru ove godine Luke je objavio EP F23.8, sa četiri singla objavljena tokom 2021. i 2022., među kojima je i Amsterdam, pesma u kojoj je putovanje u Amsterdam predstavljeno je kao beg od stvarnosti.

Samo mi se spava

I, naravno, listu završavamo pesmom koja će 9. maja 2023. godine Srbiju predstaviti na Izboru za pesmu Evrovizije. U pitanju je društveno-angažovana elektro-pop numera, nastala za vreme karantina tokom pandemije koronavirusa, koja govori o „kolektivnom buđenju i kako ne treba da žmurimo na zlo“, kako je Luke objasnio u polufinalu.

* Pri pisanju ovog teksta za tačnost hronoloških podataka oslanjali smo se na članak Luke Black, Wikipedia.

Photo via Instagram @lukeblackmusic @vassovu

Povezani članci

fuzija 04
Kultura

Na izložbi FUZIJA 04 čeka vas nakit u koji ćete se zaljubiti!

munje opet
Kultura

MUNJE OPET: Evo šta treba da znate o nastavku kultne domaće komedije

serija lažljivi život odraslih
Kultura

Serija u kojoj ćete uživati: Lažljivi život odraslih, po romanu Elene Ferrante

Kultura

VAVILON: Šta donose nove uloge Margot Robbie i Brada Pitta

moonage daydream
Kultura

Moonage Daydream: Film koji fanovi Davida Bowieja ne smeju propustiti

18. Slobodna zona
Kultura

18. Slobodna zona: Filmovi koji udaraju u stomak