Add Horizons – izložba koja širi horizonte

Fotografski par Katarina Batuta Višekruna i Uroš Višekruna, poznatiji kao Hiishii studio, koji poput dvojca bez kormilara već više od jedne decenije hrabro istražuju razne krajeve sveta, od 23. septembra do 6. oktobra u Silosima na Dorćolu predstavljaju jedinstvenu izložbu fotografija – Add Horizons.

U potrazi za jedinstvenim doživljajima koje pretvaraju u večne piksele fotografija, njihove fotografije su preplavaljene adrenalinom izazvanim putovanjima koja izgledaju kao da nemaju ni početak ni kraj.

Ovoga puta oni vas vode na 11 neverovatnih destinacija i kroz svoju verziju sveta pozivaju publiku da zakorači u sasvim novu dimenziju doživljaja prirode i putovanja, bez bojazni da će bilo šta loše da vam se desi, osim što možete ostati bez daha.

Ovo nestvarno fotografsko iskustvo koje traje više od 15 godina sublimirano je na jednom mestu, pa ćete tako u samo jednom potezu moći da uživate u visoravni Tibeta, afričkim savanama, scenama u kojima dominiraju divlje životinje, pustinji Jordana, zanimljivim ljudima Burme, japanskoj mističnosti, kao i najskrivenijim mestima koja možda još niste uspeli da posetite u Srbiji. Zahvaljujući kompaniji Samsung koja je dala veliku podršku fotografskom paru, kao i prostoru Silosa i Gaia fondaciji, koji su prepoznali specifičnost njihovog rada, beogradska publika će moći da ’’otputuje’’ na ovoj izložbi na brojne egzotične destinacije i doživi magiju koju ovaj dvojac stvara na svojim putovanjima više od 10 godina.

Promatrajući njihov rad imate utisak da oni nikada ne miruju, uvek spremni da upere objektiv u sasvim nesvakidašnjim situacijama, stavljajući u prvi plan svoju nomadsku prirodu. Na taj način, imate priliku da uronite u uzburkani okean sadržaja koji reflektuje njihovu duboku intimu, promatrajući svet iz dve perspektive i ne razmišljajući mnogo koliko daleko mogu da se otisnu zbog besprekornog kadra. Njihovi horizonti postaju beskrajni prostor najrazličitijih senzacija koje na momente mogu i da uznemire, ali na onaj dobar način, kao kada stojite na ivici litice i gledate pravo u ambis. Njih dvoje se tako, bez sumnje, prepuštaju lepoti divljina i neistraženih predela što rezultira upečatljivim rezovima. Retkost je sresti takve autore koji uspevaju da pomire različite senzibilitete, koji se istovremeno prepliću i poput savršenog mozaika uklapaju u ogromnu sliku koja vas na svaki način uporno inspiriše da u svim predelima pronađete onu najdalju tačku doživaljaja probijajući granice sopstvenog vidokruga.

Izložba Add horizons izložba je pogled na svet u četiri oka. Autori lutaju i traže momente za pamćenje. Imate jedinstvenu priliku da uhvatite svoj trenutak, jer svako vidi nešto drugačije. Njih dvoje, sasvim sigurno.

Poseban kuriozitet izložbe je činjenica da su fotografije rađene na velikim formatima i da svetle u mraku, te će ovo putovanje biti po svemu jedinstveno, a posetiocima će pružiti nezaboravni vizuelni doživljaj.

Kako sami kažu, njihov ceo život je jedna velika avantura i u proteklih 13 godina zajedno su obišli preko 50 zemalja odakle donose najzanimljivije trenutke i mesta zabeležene na kameri.

Nakon 10 godina od svoje velike izložbe na Kalemegdanu, Add horizons je njihova peta velika izložba po redu, koja čini važan presek njihovog celokupnog opusa.

O autorima:

Hiishii studio čine Katarina Batuta Višerkuna i Uroš Višekruna koji još od studentskih dana sarađuju na zajedničkim projektima. Kao kreativni tim uspešno rade već više od 15 godina, a svoj profesionalni put započeli su osmišljavanjem web prezentacija, aplikacija i online kampanja, da bi danas bili prepoznati kao autentični kreatori foto i video sadržaja, fokusirajući se na produkciju advertising kampanja vodećih svetskih, ali i brendova iz regiona. Orjentisani pre svega na travel fotografiju visokih standarda, paralelno se bave i fotografisanjem ekstremnih sportova. Vremenom postaju vodeći kolektiv u toj oblasti, koji rade sa najpoznatijim svestkim imenima iz sveta ekstremnih sportova i učestvuju u lokalnim i regionalnim projektima. Iza njih stoji bezbroj putovanja, destinacija, foto i video matarijala što njihov studio čini inspirativnom koordinatom za bilo koju vrstu saradnje.

Njihove fotografije prikazane su u mnogobrojnim publikacijama, lokalnim i stranim magazinima poput National Geo, Elle, Time Out, Harper’s Bazaar, Elevate, Business & Luxury, kao i specijalizovanim časopisima za sport i putovanja.

Svoje radove prezentuju putem društvenih mreža @katarina_mandarina, @urosvisekruna i @payadog i zajedno broje milionske preglede.

Tekst: Preventer. Foto: Katarina Batuta Višekruna i Uroš Višekruna

Povezani članci

Izložba Gabrielle Chanel Fashion Manifesto
Kultura

Ako putujete u London: Izložba GABRIELLE CHANEL. FASHION MANIFESTO otvorena je do 25. februara 2024.

fenomen barbie
Kultura

Beauty business: Šta se krije iza fenomena Barbie

11. izdanje femiksete
Kultura

Slušamo 11. izdanje Femiksete, jedine muzičke kompilacije u regionu koja se bavi promocijom ženskog muzičkog autorstva. A vi?

carrie bradshaw ne nosi lak za nokte
Kultura

Zašto Carrie Bradshaw ne nosi lak za nokte (i tek tako, to ima smisla)

nina milović
Intervju

MINI-INTERVJU: O ženskoj energiji sa Ninom Milović

ida prester sedamdeset
Kultura

Kako će izgledati vaš 70. rođendan? Nova pesma i spot Ide Prester SEDAMDESET govore baš o tome