5 filmova snimljenih po romanima Džejn Ostin koje možete pogledati nakon najnovijeg – Pod tuđim uticajem (Persuasion)

Najnovija Netflix-ova adaptacija romana Pod tuđim uticajem ovih dana je na meti kritika. Ali, bez obzira na to da li vam se dopala ili ne, neosporna je činjenica da su romani Džejn Ostin vredni pažnje i potpuno vanvremenski. Naravno, neke adaptacije su bolje od drugih, ali vrednost svake od njih je u tome što nas podseća na delo jedne od prvih spisateljica koja je skretala pažnju na problem nejednakosti položaja žena.

Tokom proteklih nekoliko decenija, literarni opus Džejn Ostin, koja je do svoje smrti u 41. godini (1817) napisala šest romana, prilagođavan je na najrazličitije načine. Uprkos relativno malom broju dela, njen uticaj je na filmu i televiziji i te kako opipljiv. Ova spisateljica je usavršila dinamiku ljubavne priče koja teče od mržnje do ljubavi, kao i tenziju „hoće li završiti zajedno ili neće?“ Ali, ona je uz to skrenula pažnju na položaj žena u društvu koji ih je činio potpuno zavisnim od muškaraca. Literarni senzibilitet Džejn Ostin, njene teme, oštra društvena kritika, likovi i fascinacija psihološkim stanjima, veoma se lako transponuju u savremeno doba, pa nas nimalo ne iznenađuje mnošto različitih ekranizacija njenog dela.

Poslednja u nizu adaptacija je film Pod tuđim uticajem (Persuasion) koji ovih dana možemo pogledati na Netflix-u. Bez obzira na to da li vam se dopada ili ne pogled Dakote Džonson, kao En Eliot, usmeren direktno u kameru i upućen gledaocu, kao i hemija između nje i njene nikada preboljene bivše ljubavi Frederika Ventvorta (glumi ga Kosmo Džarvis), možda ste zahvaljujući ovom filmu poželeli da pogledate još neku adaptaciju dela Džejn Ostin.

Mi svakako jesmo i donosimo spisak naših pet omiljenih.

Ema (Emma, 2020)

Ova odlična, novija adaptacija pravi je primer kako rad kvalitetnog autora može uvek da pronađe nove načine da i u vremenima drugačijim od onih u kojima je nastao bude zanimljiv i potpuno svež. U režiji Autumn de Wilde, gledamo fantastičnu Anju Tejlor-Džoj kao gospođicu Emu Vudhaus, bogatu, besposlenu, veoma inteligentnu ali i nadmenu mladu ženu čija je jedina zanimacija da se meša u živote ljudi koji je okružuju. Film osvaja hemijom između glavnih glumaca Anje Tejlor-Džoj i Džonija Flina, a tu je i sjajan lik Eminog ekscentričnog oca koga tumači Bil Naji.

Pročitajte i… Stigao je prvi trejler za film Meni sa Anjom Tejlor Džoj i momentalno probudio našu radoznalost

Gordost i predrasuda (Pride & Prejudice, 2005)

Ovo je jedna od najgledanijih filmskih adaptacija romana Džejn Ostin svih vremena i, ako je niste gledali, ne smete je propustiti. U ovoj romantičnoj drami iz 2005. godine glume Kira Najtli kao Lizi Benet i Metju Mekfadijen kao gospodin Darsi. U njemu ćete gledati i druge velike zvezde poput Donalda Saterlenda, Džudi Denč, Ruperta Frenda, Keri Maligen, Rozamund Pajk i drugih. Pored toga što je dobila uglavnom pozitivne ocene filmskih kritičara, ova adaptacija je prikupila čak četiri nominacije za Oskara. Osim toga, osvojla je naša srca čuvenom scenom na kiši. Uživaćete.

Mensfild Park (Mansfiled Park, 1999)

Ova romantična drama iz 1999. adaptacija je jednog od manje poznatih dela Džejn Ostin, koje nije ništa manje zanimljivo od ostalih. Mensfild Park prati Fani Prajs (Frens O’Konor), siromašnu mladu ženu koja je poslata da živi sa bogatim ujakom, njegovom suprugom i četvoro dece kako bi dobila mogućnost da se predstavi visokom društvu i poveća šanse za povoljan brak. Iako prati orignalnu priču Džejn Ostin, ova adaptacija Mensfild Parka donosi i određene odmake… Pogledajte!

Gordost i predrasuda (Pride and Prejudice, 1995)

Naravno, ovu listu moramo da dopunimo još jednom adaptacijom Ponosa i predrasude. Širom sveta poznata po ove četiri reči: Kolin Firt, mokra košulja. Trebamo li reći više? Ova mini-serija iz 1995. godine ovenčana nagradama Emi i BAFTA pravi je primer svega onoga što bi adaptacija dela Džejn Ostin trebalo da bude. Kroz šest epizoda Ponos i predrasude prati odlučnu i hrabru Elizabet Benet (Dženifer Ejl), iz osiromašene porodice koja svoj položaj mora a spasi “dobrim” brakom. Elizabet oseća mešavinu odbojnosti, revolta i, naravno, ljubavi prema gospodinu Ficvilijamu Darsiju (Firt), dok je glavni događaj sezone dolazak bogatog mladoženje Čarlsa Binglija (Krispin Bonam-Karter).

Razum i osećajnost (Sense and Sensibility, 1995)

Još jedna adaptacija koju je kritika odlično ocenila. Snimljena u režiji Anga Lija i po scenariju Eme Tompson (koja takođe glumi ulogu Elinor Dešvud), i sa izuzetnom glumačkom postavom koja uključuje Kejt Vinslet, Hjua Granta, Džemu Džouns i Hjua Lorija, sasvim je jasno zašto je ova verzija Razuma i osećajnosti osvojila Oskara (između ostalih priznanja) i do danas je jedna od najvoljenijih. Film prati sestre Dašvud čija je jedina opcija da se izvuku iz siromaštva – brak.

Pročitajte i… Tamo gde rakovi pevaju: Napeti triler sa osnažujućom porukom upućenom ženama

Uvodna fotografija: Netflix

Povezani članci

fuzija 04
Kultura

Na izložbi FUZIJA 04 čeka vas nakit u koji ćete se zaljubiti!

munje opet
Kultura

MUNJE OPET: Evo šta treba da znate o nastavku kultne domaće komedije

playlist luke black
Kultura

BD Playlist: Luke Black. Ovo su pesme koje slušamo na repeat

serija lažljivi život odraslih
Kultura

Serija u kojoj ćete uživati: Lažljivi život odraslih, po romanu Elene Ferrante

Kultura

VAVILON: Šta donose nove uloge Margot Robbie i Brada Pitta

moonage daydream
Kultura

Moonage Daydream: Film koji fanovi Davida Bowieja ne smeju propustiti