Zamke personalizovane kozmetike: Da li je moguće da krema bude prilagođena vašem DNK?

Jeste li čuli za personalizovane kozmetičke preparate koji su prilagođeni isključivo sastavu vaše kože? U teoriji personalizacija kozmetike može pozitivno uticati na negu kože. Međutim, pokušaji ekstremnog prilagođavanja rizikuju da zanimljivu ideju pretvore u, ništa više, nego marketinški trik. Evo o čemu je reč.

Na svetskom tržištu povećana je potražnja za prilagođenim (custom) opcijama za negu kože, pojavom brojnih brendova takvog koncepta poput Curology, Atolla, 4.5.6 Skin i mnogih drugih. Prodaja raste, a brojne kozmetičke kuće sa tom idejom prikupljaju milione dolara od investitora kako bi proširili asortiman svojih proizvoda. 

Šta se zapravo podrazumeva pod personalizovanom kozmetikom?

Kao i kod mnogih kozmetičkih trendova, ne postoji konkretna definicija koja precizno objašnjava značenje epiteta „personalizovano“ ili „prilagođeno“. Ovi proizvodi postoje u širokom spektru – od linija koje na osnovu onlajn kvizova preporučuju „personalizovane“ rutine, koje uključuju proizvode koji se ne prodaju u radnjama, već samo na internetu, do personzalizovanih formula prilagođenih DNK ili krvnoj plazmi pojedinačnog kupca.

Kako to izgleda u praksi?

Brendovi kao što su Hers ili Ro Derm koriste telemedicinu (distribucija zdravstvenih usluga i informacija putem elektronskih informacionih i telekomunikacionih tehnologija) putem koje svaki kupac ima priliku da virtuelno razgovara sa dermatologom i drugim zdravstvenim radnicima, koji im preporučuju personalizovane proizvode, koje mogu da kupe online. Oni takođe imaju dozvolu da pišu recepte za artikle kao što je krema za akne, koja sadrži sastojak tretinoin, koji nije dostupan u slobodnoj prodaji.

Nakon desetominutnih virtuelnih konsultacija, Ro Derm prodaje takozvani „prilagođeni rx tretman“, kreiran od „mešavine sastojaka koje je ručno odabrao dermatolog, te prilagodio vašim potrebama”. Oni mogu uključivati tretinoin (kiselinska forma vitamina A) i azelainsku kiselinu, ako je potrebno.

Zamke personalizovane kozmetike

Granica između realnog i marketinga

Bez obzira na to što je ovaj koncept čvrst i utemeljen na postojećoj dermatološkoj praksi, postoje brendovi koji obećavaju previše (da ne kažemo nemoguće) sa DNK testovima i testovima pljuvačke. Oni rizikuju da ovu zanimljivu ideju sa stvarnim zaslugama pretvore u još jedan marketinški trk. 

Beauty brendovi se i dalje igraju u ovom prostoru, jer su kupci još uvek oduševljeni svime za šta se tvrdi da je personalizovano ili po meri. Svaka kompanija ima drugačiji ugao ili tehnologiju, ali trend se odigrava na isti način kao i trend brendova slavnih ili „clean“ kozmetike. Nekolicina je imala uspeha na samom početku, pa sad svi žele da idu istim putem.

Najbolji model distribucije ovakvih proizvoda

Veći deo prodaje kozmetičkih i beauty preparata odvija se u fizičkoj prodavnici. Dok je većina personalizovanih kozmetičkih proizvoda dostupna samo na internetu kroz online shop. 

Curology, Function of Beauty i brojni drugi nastali su u momentu kada su digitalni brendovi viđeni kao budućnost. Sada postoje snažna online veleprodajna partnerstva na mestima kao što su Ulta Beauty ili Target. Function of Beauty nudi izbor proizvoda za negu kose u Target-u sa modifikovanom personalizacijom kroz „booster shots“ koji kupci dodaju postojećem proizvodu.

Na kraju, uspeh će se svesti na to ko od ovih igrača uspe da prevaziđe D2C model poslovanja (direct-to-consumer / prodaja proizvoda bez posredstva treće strane) i svoje proizvode uvrsti i u fizičke prodavnice. Ovo će se verovatno biti veliki izazov, budući da je osnova ovih kompanija njihova tehnologija, uključujući algoritme koji analiziraju odgovore na kvizove i platforme koje daju preporuke i konfigurišu beskrajne varijacije formula.

Foto: Unsplash

Povezani članci

Od ublažavanja opekotina do blistavog tena: Aloe vera čini čuda za kožu
Nega

Od ublažavanja opekotina do blistavog tena: Aloe vera čini čuda za kožu

LUMINOUS630®
Nega

Muče vas pigmentne fleke? NIVEA ima rešenje u vidu proširene LUMINOUS630® linije

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

serum s retinolom vichy
Nega

Stigao je novi better-aging superstar: Serum s retinolom iz VICHY-ja

šta je cica krema
Nega

Pitali ste nas: Šta je, zapravo, cica krema?

slow beauty
Nega

Šta se podrazumeva pod SLOW BEAUTY konceptom i kako ga uključiti u svakodnevni život?