Šta se podrazumeva pod oralnom negom kože i da li su aktivni sastojci efikasniji kada se piju ili nanose lokalno?

Istražili smo šta se podrazumeva pod oralnom negom kože – ili nutrikozmetikom, te da li je ona efikasnija od kozmetičkih preparata koji se nanose lokalno.

Uvek smo u potrazi za najboljim načinom na koji naša koža apsorbuje sastojke iz kozmetičkih preparata koje koristimo. Kupujemo najnovije tinkture, balzame, pudere i gelove koji obećavaju istu stvar – negu specifičnih područja na koži, te postizanje fantastičnih rezultata. Međutim, nedavno su beauty industriju preplavili suplemenati koji sadrže aktivne sastojke poput hijaluronske kiseline, kolagena i vitamina C koji se obično nalaze u formulama za lokalnu negu kože. 

Pitamo se da li su ti aktivni sastojci efikasniji kada se nanose lokalno ili kada se unose u organizam u formi suplemenata? Može li istovremena upotreba lokalnih i ingestiranih preparata pružiti bolje rezultate u nezi kože? 

Da bismo rešili ovu nedoumicu, uzimajući u obzir dostupne kliničke studije, istražili smo na koji način konzumiranje određenih suplemenata može pomoći u nezi kože, te koliko se ovaj unutrašnji pristup lepoti isplati. 

Kako funkcionišu proizvodi za negu kože koji se nanose lokalno?

Svrha kozmetičkih preparata koji se nanose lokalno jeste da bukvalno isproče koži jedan ili više sastojaka. Različiti kozmetički proizvodi su kao različiti načini transporta. Svi oni mogu da vas odvedu na isto mesto, ali različite opcije mogu biti efikasnije u zavisnosti od jedinstvenih faktora kao što su formula, tip kože ili vaša specifična rutina nege kože. Na primer, serumi imaju manju molekularnu strukturu od većine krema, što im olakšava da bolje prodru u kožu i efikasno isporuče sastojak.

Kada je u pitanju efikasnost, postoje i mnoge druge varijable koje treba uzeti u obzir. Na primer, proizvodi namenjeni jednom delu tela, poput kreme za vrat, neće nužno dati iste rezultate ako ih koristite na drugom delu tela, kao što su kapci, jer je koža na različitim područjima na telu suštinski drugačija. Osim toga, kako će vaša koža apsorbovati sastojke zavisi i od toga u kakvom je trenutno stanju. Ako vam je koža zdrava, aktivni sastojci neće tako dobro prodreti u nju, jer je njena barijera štiti. Međutim, ako vam je kožna barijera ugrožena, više sastojaka može prodreti u dublje slojeve kože, povećavajući efikasnost formule.

Po kom principu funkcionišu oralni suplementi za negu kože?

Beauty suplementi imaju pristup nezi kože iznutra. Ključna razlika između njih i kozmetičkih preparata koji se nanose lokalno jeste u tome što suplementi prave razliku na ćelijskom nivou, a ne samo na površini, jer se sastojci apsorbuju u krvotok. 

Proizvod koji će vam pružiti najbolje rezultate je onaj koji najlakše možete uključiti u svakodnevnu beauty rutinu. Ako je veća verovatnoća da ćete popiti suplement nego naneti serum na kožu, onda je ovaj metod pravi izbor za vas. 

Kako ovo tačno funkcioniše? Objasnićemo na primeru kolagena. Kolagenski peptidi u formi suplemenata, koji su već razbijeni i laki za varenje, brzo dospevaju u krvotok. To znači da su lakši za apsorpciju.

Slično proizvodima za lokalnu negu kože, ako već praktikujete uravnoteženu ishranu, suplementi neće imati veliki uticaj, jer već iz hrane dobijate neophodne hranljive materije. Ako vam, pak, sa druge strane, nedostaju određeni vitamini, suplementi bi vam mogli biti od koristi. U svakom slučaju, pre nego što odlučite da koristite neki od suplemenata, konsultujte se sa lekarom. 

Koji su benefiti praktikovanja oba načina nege kože istovremeno? 

Nema dovoljno dokaza koji bi pokazali da li je jedan metod bolji od drugog. Trebalo bi sprovesti više kliničkih studija kako bi se doneo konačan zaključak. To može biti argument za praktikovanje obe metode istovremeno sa cilje postizanja optimalnih rezultata. Dakle, kolagen koji se unosi u organizam u formi suplementa može biti odličan dodatak vašoj trenutnoj rutini nege kože. 

Da biste primetili razliku na koži, najbolja preporuka je da se držite dosledne rutine. Tek u dogovoru sa dermatologom ili lekarom uvedete nove načine nege.

Foto: sakaralife.com

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

kako izgleda mamografski pregled
Wellness

7 činjenica koje je korisno znati pre prve mamografije

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže

retinol tokom leta
Nega

Pitali ste nas: Može li se retinol koristiti tokom leta

pregled kože
Wellness

Mesec borbe protiv melanoma: Zakažite besplatni preventivni pregled kože!

akne
Nega

Na koji način tretirati akne na telu?

vitamin C za mrlje na koži
Nega

Kako koristiti vitamin C za ublažavanje tamnih mrlja?