Šta health coach želi da znamo o plavim zonama

U tzv. plavim zonama žive najdugovečniji ljudi na planeti. Šta je to tipično za plave zone – ishrana koja ih karakteriše i način života? I kako da tajnu dugovečnosti plavih zona primenimo u svojoj svakodnevici? Na ova pitanja odgovore donosi health coach Tamara Goršek Bobanac.

Upoznajte health coach-a Tamaru Goršek Bobanac – u ovom intervjuu.

Šta su plave zone?

Plave zone predstavljaju određe delove sveta, tj. regije određenih država, čiji stanovnici žive duže od proseka. To su oni delovi sveta u kojima stanuju srećni pojedinci koji dožive stotu godinu, a neki je čak i pređu. Smatra se da postoji 5 plavih zona – u Grčkoj ostrva Ikarija i Nikoja, Sardinija u Italiji, Loma Linda u Kaliforniji, zatim jedna u Kostariki, a među prvim otkrivenim plavim zonama je ona u Japanu (gde autroka teksta živi – prim. redakcije), i to na ostrvu Okinava.

Koje su navike ljudi u plavim zonama?

Svaka plava zona ima neke svoje specifičnosti, u načinu ishrane pre svega, ali ono što je zajedničko svima jesu podudarnosti na polju životnog stila. Svi stanovnici plavih zona žive veoma aktivno – njihove obaveze nisu vezane za boravak u kancelariji uz računar. Pretežno se bave stočarstvom i poljoprivredom, što znači da oni veliki deo dana provode na otvorenom, konstantno se krećući i u isto vreme sintetišući značajno više vitamina D u odnosu na ljude koji rade u zatvorenom prostoru.

Druga podudarna karakteristika tipična za sve plave zone jeste da njihovi stanovnici gaje porodični životni stil. Porodica je za njih mesto gde sve počinje i sve se završava. Neretko ovi dugovečni pojedinci žive u proširenim familijama gde se mlađi članovi domaćinstva brinu o starijima i gde se stariji članovi podmlađuju provodeći vreme s unucima i pomažući u njihovom odgoju. To im u stvari omogućava da ceo život žive u porodičnom krugu, ne brinući o tome da će ih osećaj nepotrebnosti i samoće vremenom ugasiti. Ljudi u plavim zonama osećaju snažno svoj ikigai, odnosno, razlog zbog kojeg ujutru ustaju i koji im daje motivaciju tokom celog dana. Ikigai je japanski naziv za svrhu života. Tokom života, naš ikigai se menja u zavisnosti od godina, pozicije u društvu ili porodici – ali bitno je da je stalno prisutan.

Većina stanovnika plavih zona je religiozna te neguje rituale kao što su meditacija, molitva, odlazak u crkvu. Oni poštuju principe koje zagovara većina religija, poput smirenosti, umerenosti, miroljubivosti, vere u postojanje nečeg višeg od ljudskog života itd. Na neki način, oni ne smatraju da su odgovorni za sve u svom životu i brigu prepuštaju „onome iznad“, čime smanjuju teret odgovornosti i stres kome su mnogi moderni ljudi izloženi.

Ako bih morala da izdvojim nešto što karakteriše većinu dugovečnih ljudi na svetu, to bi definitivno bila socijalna povezanost i život u grupi. Hrana i fizička aktivnost svakako jesu okosnica zdravog životnog stila, ali ono što nas zapravo čini ljudima jesu komunikacija i veze sa drugim ljudima. To znači da je društveni život od presudnog značaja za ljude u svim životnim dobima.

Plave zone – ishrana: Šta je karakteriše?

Bez obzira da li se nalaze u Grčkoj, Japanu ili Italiji, za sve plave zone ishrana ima nekoliko zajedničkih karakteristika:

  • Ishrana stanovnika plavih zona zasniva se pre svega na lokalnom voću i povrću. Akcenat je, u stvari, na reči „lokalno“, jer oni uglavnom konzumiraju biljke tipične za njihovo mesto življenja. Na taj način unose namirnice na koje je njihov mikrobiom navikao, a u isto vreme jedu hranu koja je manje prskana hemijskim sredstvima, svežija je i nije procesuirana.
  • Ljudi koji žive u plavim zonama uglavnom nisu vegetarijanci, ali isto tako njihova upotreba mesa je umerena. Ako bi bilo potrebno napraviti neki prosek, moglo bi se reći da meso jedu oko dva puta nedeljno i da uživaju u mesnoj gozbi u vreme praznika i drugih slavlja.
  • Vezano za porcije – defiinitivno ih karakterišu manji tanjiri i čuveno okinavsko pravilo: da obrok završavaju kad osete da su 80 % siti. Dakle – nema prejedanja.

3 recepta plavih zona – sa Okinave (iz prve ruke)

Imajući u vidu da boravim u Japanu i da sam nedavno posetila Okinavu, delim sa vama tri recepta tipična za ovu plavu zonu.

Uvodna fotografija: Askar Abayev via Pexels

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

hladan tuš
Wellness

3 meseca kasnije… Čemu me je naučilo tuširanje hladnom vodom

Kada je reč o koži, najviše pažnje poklanjamo njenoj nezi spolja, međutim, ono što se dešava unutar organizma i te kako se odražava na njeno zdravlje i izgled.
Wellness

Ultimativna ishrana za svaki tip kože

antiinflamatorni napici
Wellness

Antiinflamatorni napici za prirodno čišćenje organizma: Predstavljamo vam tri sjajna recepta

wellness napici
Wellness

Wellness napici koje smo isprobali umesto vas: Predstavljamo 10 najboljih

omega 3 masne kiseline
Wellness

Lepota počinje iznutra: Omega 3 masne kiseline za mladalačku i blistavu kožu

peruanska maka
Wellness

Zašto se toliko priča o peruanskoj maki: Koji su benefiti ovog adaptogena?