Ove sastojke za negu kože trebalo bi da koristite zajedno

Možda vam kombinovanje dve kiseline deluje kao loša ideja, međutim stručnjaci kažu drugačije. Ovo su sastojci za negu kože koje bi trebalo da koristite zajedno…

Dostupne su nam brojne informacije o nezi kože, no kako da znamo koje od njih su tačne? Ono što je dobro za vašu, može biti štetno za kožu druge osobe. Jedna stvar koju sigurno znamo jeste da kombinovanje određenih sastojaka tokom rutine može ili izazvati značajnu štetu ili poboljšati kožnu barijeru – bez obzira na to koji tip kože imate. Sproveli smo manje obimno istraživanje, kako bismo vam prezentovali kratak vodič o tome koje sastojke treba da koristite zajedno, da bi vam koža bila blistava i zdrava.

Retinol i peptidi

Poznat po tome što isušuje akne i zateže fine bore, retinol je nezaoblizan dodatak svakoj rutini nege. Međutim, budite oprezni prilikom njegove upotrebe. Iako poseduje brojne prednosti, ovaj sastojak ima i određene nedostatke. Bez odgovarajuće nege, retinol ima sposobnost da isuši kožu i ošteti kožnu barijeru. Zato su vam potrebni hranljivi peptidi za sloj na vrhu. Peptidi čine kožu izdržljivijom i pomažu kod bilo kakve iritacije uzrokovane retinolom.

Antioksidansi i krema za sunčanje

Krema za sunčanje je neophodan proizvod u rutini nege i veoma je važno da je nanosite više puta tokom dana. Ako želite da pojačate zaštitu od sunca, učinite to dodavanjem antioksidanasa. Ne samo da će ovi sastojci dodatno poboljšati kožnu barijeru, već će učiniti da koža bude meka i osvežena. Zato, potražite SPF preparate koje sadrže antioksidanse.

Salicilna kiselina i glikolna kiselina

Na prvi pogled deluje da uparivanje ove dve kiseline nije dobra ideja. Međutim, u pojedinim situacijama ova da preparata čine savršen tim. Salicilna kiselina poznata je po tome što razlaže sve ostatke ili ulje koje se nakupilo ispod gornjih slojeva kože, dok glikolna kiselina (nežniji piling), deluje kao zaštitna barijera, a efekte pruža samo na površini kože. Uz to, i dalje preporučujemo da nakon upotrebe ovih kiselina, nanesete debeli sloj hidratantne kreme, kako biste sprečili iritacije.

Vitamin C i ferulinska kiselina

Sam po sebi, vitamin C može posvetliti kožu i učinite da ona izgleda zdravije, ali tek u kombinaciji sa drugim sastojcima njegov pun potencijal dolazi do izražaja. Budući da je reč o proizvodu tanje teksture, neće dugo trajati kada je izložen sunčevoj svetlosti. Zato je ferulinska kiselina korak koji ne treba da preskočite. U kombinaciji sa vitaminom C, ona preparatu pruža dug rok trajanja.

Alfa hidroksilne kiseline (AHA) i skvalan

Iako nema široku primenu, hidratantno ulje skvalan može biti od suštinskog značaja prilikom upotrebe težih proizvoda kao što su AHA. Kiseline mogu biti veoma jake, izazivajući crvenilo i svrab. Nanošenjem skvalana nakon ovih proizvoda ne samo da ćete olakšati bilo kakvu nelagodnost, već ćete i zadržiti vlagu.

Niacinamid i hijaluronska kiselina

Većina sastojaka najbolje funkcioiše u kombinaciji sa specifičnim proizvodima. Međutim, niacinamid možete da uparite sa gotovo svim kozmetičkim komponentama. Kao oblik vitamina B3 nalazi se u brojnim namirnicama koje jedemo, uključujući meso, ribu i mlečne proizvode, pa zašto ne bismo njime nahranili i kožu lica? Proizvod je poznat po tome što čini kožu mladolikom, te izglađuje fine linije i druge izbočine na kožu. Uparivanjem sa hijaluronskom kiselinom postići ćete sjajan i prirodan ten.

Foto: Instagram @christinanadin

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Najskuplji skincare sastojci na svetu
Nega

Najskuplji skincare sastojci na svetu: Sastavile smo listu!

gubitak kolagena
Nega

Kako usporiti gubitak kolagena u koži?

Konvencionalni vs veganski kozmetički preparati: Koji su bolji za negu kože?
Nega

Konvencionalni vs veganski kozmetički preparati: Šta je bolje za negu kože?

lifting lica
Nega

Četiri neinvazivne procedure za lifting lica

za čišćenje masne kože
Nega

Najbolja sredstva za čišćenje masne kože – Beauty Desk lista

Serum za područje oko očiju
Nega

Serum za područje oko očiju: Kako ga pravilno naneti za najbolje rezultate